KÜLTÜR SANAT - 15 Şubat 2020 Cumartesi 13:42

Bodrum’da 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği

A
A
A
Bodrum’da 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği

Bodrum Belediyesi’nin desteğiyle Bodrum Edebiyat Ve Sanat Platformu tarafından “Edebiyat ve Sinema” temasıyla 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği düzenlendi.

Bodrum Belediyesi’nin desteğiyle Bodrum Edebiyat Ve Sanat Platformu tarafından “Edebiyat ve Sinema” temasıyla 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği düzenlendi.


Oasis AVM’nin ev sahipliğinde Oasis AVM toplantı salonunda gerçekleşen etkinliğe çok sayıda edebiyat sevdalısı, okulların edebiyat kulübü öğrencileri ile birlikte Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz da katıldı.


Bodrum’un yerel kültür ve sanat faaliyetlerini ulusal ve uluslararası sanat faaliyetleriyle buluşturmak, tanıştırmak ve kaynaştırmak adına düzenlenen etkinliğe öykü ve roman yazarı Hasan Özkılıç, şair ve yazar Aydın Şimşek ve Dilbilimci Prof.Dr. Semiramis Yağcıoğlu konuk olarak katıldı.


Etkinlik, Hasan Özkılıç tarafından yazılan Dünya Öykü Günü Bildirisi’nin Bodrum Edebiyat Ve Sanat Platformu üyesi şair Filiz Yazıcılar’ın okumasıyla başladı. Ardından ise ’Balıkçı’nın Merhabası’nı Halil İbrahim İper -Adnan İper Anadolu Lisesi öğrencisi Buket Kara okudu.


Etkinlik, öykü ve roman yazarı Hasan Özkılıç ile şair ve yazar Aydın Şimşek söyleşisi, ardından ise Bodrum Edebiyat Ve Sanat Platformu üyelerinin yazdığı öykülerin okunmasıyla devam etti.


Söyleşinin ardından konuşan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Edebiyat benim şahsım üzerinde bir dönüm noktasıydı. Yıllar önce, eski bir askerim, eski bir Türk subayıyım ben, zorda kaldığım bütün zamanlarda edebiyata sıkı sıkı sarılarak benim için umut olmuştur her zaman. Ve hayata yeniden başlamama, yeniden kendime gelmemi sağlamıştır. Biraz önce, Hasan Özkılıç hocamın yazdığı bildirgeyi sevgili Filiz Hanım okurken gerçekten tüylerim diken diken oldu. Edebiyatın, öykünün bir vicdan olduğundan bahsetti, bu gerçekten çok önemli bir kavram. Umarım bundan sonraki günlerde, hayatımızda her zaman vicdanlı günlerle baş başa kalırız." dedi.


Etkinlik, Dilbilimci Prof. Dr. Semiramis Yağcıoğlu’nun ’Romandan Sinemaya Anayurt Oteli’nin Zebercet’i’ sunumuyla devam ederken, katılımcıların konuşmacılara yönelttiği soruların cevaplanmasıyla yaklaşık 3 saat sonra sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.