EKONOMİ - 15 Ekim 2021 Cuma 17:58

Kadın çiftçiler ve Dünya Gıda Günü kutlandı

A
A
A
Kadın çiftçiler ve Dünya Gıda Günü kutlandı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kavaklıdere Menteşe Sosyal Tesislerinde 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ile 16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlama programı düzenlendi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kavaklıdere Menteşe Sosyal Tesislerinde 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ile 16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlama programı düzenlendi.


Etkinliğe Kavaklıdere Kaymakamı Oray Güven, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, İlçe protokolü, üretici kadınlar ve öğrenciler katıldı.


16 Ekim Dünya Gıda Günü ile ilgili olarak Menteşe İlkokulunda İl Müdürlüğü bünyesinde gıda mühendisleri tarafından eğitimler verildi. Programda kadın üreticiler adına konuşan Gülseren Serim çiftçi olmaktan, üretmekten duyduğu mutluluğu dile getirirken, çocuklarının da üretken, doğayı seven faydalı bireyler olarak yetişmeleri için çalıştığı belirtti.


Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, kadınların üretimdeki yerlerine ve çocukların gıda korumada bilinçlenmelerinin önemine vurgu yaparak, “Muğla’da Çiftçi Kayıt Sistemimize kayıtlı ve aktif olarak üretim yapan 28 bin 500’e yakın çiftçimizle kocaman bir aileyiz. Bunların yaklaşık 5 bini kadın üretici. Kayıtlı olanlar genel olarak erkekler olsa da üretimi yapan kadınlarımızdır” dedi.


Konuşmasına kadın çiftçilere verilen öneme ve desteğe değinerek devam eden Saylak “Bakanlığımızın vermiş olduğu yatırım ve üretim desteklerinde kadın üreticilere ve özellikle kadın kooperatiflerimize pozitif ayırımcılık sağlıyoruz. Üretimde aktif rol alan siz kadınlarımız sayesinde birlikte güzel çalışmalar ortaya koyduk. Son 5 yılda sadece kadın çiftçilere yönelik Bakanlığımız ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 10 projeyi hayata geçirdik. Bu yılda Safran Yetiştiriciliğini kadın üreticilere emanet ediyoruz. Kadın üreticileri kooperatiflerde, ziraat odalarında sahanın her alanında yönetimde görmeyi ve sayıyı arttırmayı istiyoruz” dedi.


Belediye Başkanı Mehmet Demir, Kavaklıdere ilçesinde birçok zirai üretimin üst seviyede olduğunu belirterek, “Kavaklıdere coğrafi işaretli cevizini, çam fıstığımızı tanıtmalıyız. Dünya Gıda Gününe gelirsek dünyada israfın önüne geçerek açlığı önleyebilir, üretimi destekleyebilir ve tarımsal alanda kullanılan suyunda tasarrufunu sağlayabiliriz. Suyun önemini bilerek kullanmalıyız. Vahşi sulamadan vazgeçmeliyiz. Tasarruflu olmalı üretimi desteklemeliyiz” dedi.


Kavaklıdere Kaymakamı Oray Güven aynı gün iki önemli günü kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirterek, “Üretimi desteklemek ve israfı önlemek bu konuda yapılacak en önemli adımlar olacaktır. Kavaklıdere’ye geldiğimde yapılan üretimi görünce çok mutlu oldum. Kadın çiftçilerimizin bu çalışkanlığı ve üretkenliği bizi çok memnun etti. Bu anlamda kadınlarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Ayrıca gıda israfını önleyerek üretimi destekleyebiliriz, açlığın önüne geçebiliriz” dedi.


Kadın çiftçilere ile öğrencilere çiçek ve hediyelerin verilmesi ile devam eden programda; Kavaklıdere kadın çiftçilerinin kendi ürettikleri sebze ve meyvelerden hazırladıkları ev yapımı ürünlerin sergilendiği stantlara ilgi yoğun oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi Termal zengini Kütahya’nın, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi olduğu belirtildi. Kütahya’nın termal bölgesi Ilıca’da faaliyet gösteren Harlek Termal Otel’in Genel Müdürü Mehmet Emin Ustaoğlu, termal tatilin mevsiminin olmadığını ifade etti. Ustaoğlu, "Bilindiği gibi, Türkiye’de 10 tane termal bölge var. Bu termal bölgelerinde Kütahya ayağı mevcut. Kütahya’da bu 10 termal bölgeden biri. Bunların birinci sırada, en eski, en köklü olanı Ilıca Kaplıcaları. Bunların yüz akı olma yolunda ilerlemekle devam ediyor. Şimdi ilkbaharla birlikte sezonumuzu açtık. Sezonumuzu açtık diyoruz ama bu dil alışkanlığı oldu. Biz de 12 ay sezon var biliyorsunuz. Biz misafirlerimize tüm cilt hastalıkları, romatizma, sporcu hastalıkları özellikle menisküs yırtıklarının tedavisi konusunda yardımcı oluyoruz. 43 derecelik termal suyumuzun şifası her şeyden önce böyle. Ormanın içerisindeyiz, doğa ile iç içeyiz. İşletmemiz 36 dönüm bir çam ormanı içerisinde bulunuyor. Sezona hızlı bir giriş yaptık, misafirlerimiz otelimizden memnun ayrılıyorlar. Otelimizden, suyumuzdan çok memnunlar. Termal ayağında Kütahyamızın yüz akı olmaya devam edeceğiz inşallah, bu yolda ilerliyoruz" diye konuştu. Ustaoğlu, Ilıca’daki termal suyun romatizmal hastalıklar başta olmak üzere sporcu yaralanmaları ile iç ve dış menüsküs yırtıklarına şifa olduğunu sözlerine ekledi.
Hatay Hataylı tır şoförü aşkını 2 bin 216 km uzaklıktaki Ukrayna’da buldu Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan tır şoförü Fevzi Kalkan, aradığı aşkı 2 bin 216 km ötedeki Ukraynalı Anastasia Kvasha’nda buldu. İlk görüşte aşık olan çift, depremin vurduğu Hatay’da dünya evine girdi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan ve tır şoförü olan 29 yaşındaki Fevzi Kalkan, aşkını mesleği icabı sıklıkla gittiği ülke sınırları dışında buldu. Tır şoförü Kalkan, 2021 yılında Ukrayna’da tanıştığı 30 yaşındaki Anastasia Kvasha’ya ilk görüşte aşık oldu. Ukrayna’nın Odessa kentinde terzilik yapan Kvasha’da gönlünü Hataylı Kalkan’a kaptırdı. Aşkın sınır tanımadığına inanan Kalkan ve Ukraynalı Kvasha, 2 bin 216 km mesafeyi hiçe sayarak gönül ilişkisi yaşamaya başladı. Ailelerinde tanıştığı ilişkide çift, evlenme kararı aldı. Ukraynalı gelini ailesinden istemek için Ukrayna’ya giden Kalkan ailesi, tercüman ve resimler sayesinde kız isteme merasimini gerçekleştirdi. Türkiye ve Hatay’ı çok seven Anastasia, Müslüman oldu ve Hatay’a yerleşme kararı aldı. Ukraynalı gelin Kvasha ve Hataylı tır şoförü Kalkan, Antakya ilçesinde bulunan konteyner evlendirme dairesinde evlenerek resmi olarak hayatlarını birleştirdiler. “Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık” Aradığı aşkı 2 bin 216 kilometrede bulan Fevzi Kalkan, “Ukrayna’ya gitmiştim, gezmek için şehrin merkezine gittim. Alışveriş yapmak için markete gittim. Markette eşimi Anastasia gördüm. Aylar yıllar geçti. Aileler tanıştı. Biz de evlilik yoluna girdik. Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık. Kendi geleneklerimizi anlattım. Ben uzun zamandır orada çalıştığım için onların geleneklerini biliyorum” dedi. “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum” Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, Hatay’ın ve Türkiye’nin çok güzel olduğunu söyleyerek “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum. Onu markette gördüğümde etkilendim” şeklinde konuştu. Bir çok ülkeden Hatay’a gelen damat ve gelin adaylarının nikahlarını kıydığını belirten nikah memuru Niyazi Yalçın, “Biz Antakya’da olduğumuz için burası çok milleti barındıran bir kent. Farklı inşaları gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz. Ben yabancı evliliklerine tamamen açığım ve daha çok olmasını isterim. Şuana kadar; Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Sırbistan, Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Fas, Mısır ve birçok ülkeden bireylerin nikahlarını kıydım” ifadelerini kullandı.