YEREL HABERLER - 20 Ocak 2012 Cuma 13:10

MÜTEAHHİTLERE UYARI

A
A
A
MÜTEAHHİTLERE UYARI

Müteahhitlere iş yaptırmak isteyenler internet üzerinden müteahhitler hakkında bilgi edinebilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü; yapı müteahhitlerinin 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak müteahhitlik yetki belgesi numarası almalarının zorunlu hale getirildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, 120 bin müteahhide Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası oluşturulduğu, müteahhitlerin bu numaralarını internet üzerinden izleyebilecekleri veya numara almak üzere elektronik ortamda başvuru girişi yapabilecekleri bildirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü yayınladığı bir yazıyla yapı müteahhitlerini yetki belgesi almaları konusunda uyardı. Valiliklere, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine, 16 Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına, TMMOB’ne, TOBB’ne ve diğer ilgili kuruluşlara yapılan bildirimde, Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin 16 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılarak müteahhitlere, 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak yetki belgesi numarası almalarının zorunlu hale getirildiği bildiriliyor. Bu yönetmelik uyarınca “Yapı Bilişim Sistemi (YABİS) oluşturulduğu ve bu sistemle yapı ruhsatına tabi inşaat yapan inşaat ve tesisat müteahhitlerinin kayıt altına alınacağı ve İmar Kanunu kapsamında kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetlerinin durdurulabileceği ifade ediliyor. Yazıda ayrıca yetki belgesi olmayan veya yönetmelikçe belirlenen cezai nedenlerden dolayı Yetki Belgesi Numarası iptal edilenlerin Türkiye7nin hiçbir yerinde ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyecekleri belirtiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gönderilen yazıda ayrıca, Türkiye’de yaklaşık 120 bin müteahhit için “Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası” oluşturulduğu belirtilerek gerçek kişilerin T.C. kimlik numaralı, tüzel kişilerin vergi numaraları ile http://vambis.cevresehircilik.gov.tr adresinden “vatandaş girişi” linkinden yetki belgesi numaraların olup olmadığını sorgulayabilecekleri bildiriliyor. Numarası olmayan müteahhitlerin gerekli belgelerle birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerektiği anlatılıyor.
Yazıda ayrıca müteahhitlere iş yaptıracak olanların, müteahhidin T.C. kimlik numarası, Vergi Numarası, Yetki Belgesi Numarasıyla birlikte internetten giriş yaparak müteahhit hakkında bilgi edinebilecekleri de ifade ediliyor.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı uyarının önemine dikkat çekerek “Müteahhitlerimizin bir an önce Yetki Belgesi Numaralarının olup olmadığını internet üzerinden öğrenmeleri kendi yararlarına olacaktır. Yetki Belgesi Numarası olmayanların da bir an önce bu numaralarını almaları için gerekli başvuruda bulunmaları gerekiyor. Müteahhitlerimizin daha sonra mağdur olmamaları ve çeşitli sorunlarla karşılaşmamaları için bir an önce Yetki Belgesi Numaralarını kontrol etmelidirler” dedi. Enver Tuna, getirilen uygulamaya göre müteahhitlere iş yaptıracak olanların da internet üzerinden bakanlık kayıtlarına girerek iş yaptırmayı düşündükleri müteahhit hakkında gerekli bilgilere ulaşabileceklerini belirterek “Bu da iş yaptıracak olanlar için iyi bir yöntem. Herkes, iş yaptıracağı müteahhit hakkında yeterli bilgiye ulaşabilecek” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir