YEREL HABERLER - 23 Şubat 2014 Pazar 00:21

Karakuş’tan Enflasyon Uyarısı

A
A
A
Karakuş’tan Enflasyon Uyarısı

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis olağan toplantısında konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) aylık olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanı Şükrü Altınay başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komite Başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş aylık Faaliyet Raporu sunumunun ardından ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’nın gitmiş olduğu yüksek faiz artışına değinen Başkan Karakuş, bu artışın Dolar ve Euro’nun çok yükselmesini engellemek amacıyla yapıldığını ileri sürdü. Faiz artışı, bu amaç doğrultusunda gün içinde işe yaramış ve dövizde yüzde 5’lik, yüzde 7’lik düşüşler yaşanmıştı. Ancak son gelişmelerle dövizin tekrar çok yükseldiğini görüldü. Bu durumun doğurabileceği sonuçlar hakkında konuşan Başkan Bülent Karakuş dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı
“FAİZLERİN ARTMASI BEKLENİYOR”
Başkan Karakuş: “Euro ve Dolar ciddi şekilde arttı. Gerek bu artış, gerek buna bağlı olarak üretilen mal ve hizmetlerin fiyatının artması önümüzdeki dönemde enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkmasına neden olabilir. Yani enflasyon artışı bekleniyor. Faizlerin daha çok artması bekleniyor. Bu yine özellikle Amerika’nın parasal genişleme politikasını bırakmasından kaynaklanan bir şey. Amerika’da dolara verilen faiz arttığı için tüm dünyadaki özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki de faizlerin önümüzdeki dönem daha fazla artmasını bekliyoruz” dedi.
DÖVİZLE BORÇLANANLAR DİKKAT!
Faiz artışı ve iç piyasadaki tüketim azalışına paralel olarak umulandan daha az cari açık olabileceğine değinen Başkan Karakuş, bu durumun şirketleri nasıl etkileyebileceği hakkında öngörülerde bulundu. Başkan Karakuş: “Cari açığın azalması durumunda özellikle ithalata bağlı iş yapan işletmelerimiz çok daha dikkatli olmak zorunda. Yüksek döviz kuru kârlılıkları azaltabilir ve birden bire artan borç yükleri de şirketlerimizin mali dengesini bozabilir. İhracat yapan şirketlerimize bir miktar katkısı olacağı düşünülse bile yine onların da bazı ürünleri ithal eder durumda olması nedeniyle, döviz kurunu çok dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle dövizle borçlanmalara tekrar bir daha vurgu yapıp buna da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.
“PİYASA DARALMA SÜRECİNDE”
Konuşması sırasında piyasanın önümüzdeki günlerde daralma sürecinde olduğunu söyleyen Başkan Karakuş: “Piyasada dolaşırken ya da iş yerlerine yaptığımız ziyaretlerde gerçekten Ocak ayından itibaren işlerin bir miktar düştüğü ortaya çıkıyor. Muğla olarak bu düşüşten daha az etkileniriz diye düşünüyorum. Bunun nedeni de Muğla’nın turizmden gelir elde etmesi. Turizmde döviz arttığı için turizm girdilerinde ve gelirlerinde bir miktar artış olmasını bekleyebiliriz. Özellikle Türk Lirası karşılığı olarak daha fazla bir gelir elde ettiği için biraz daha az etkilenebilir ama ithalatla iş yapan firmalarımızın çok dikkatli olmalarını öneriyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Naci Görür’den deprem molozları için uyarı: “Belediyeler şimdiden düşünmeli. Deprem olduğu zaman çok geç” Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Deprem molozları ya geri kazanılmalı. Veyahut da uluslararası yöntemlerle bertaraf edilmeli. Havayla, suyla ilişkileri kesilmeli. Bunu belediyeler şimdiden düşünmeli. Deprem olduğu zaman çok geç” dedi. Birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Amasya’nın Merzifon ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldiği programda deprem molozlarının içerisinde asbest, demir, çimento, kağıt, kimyevi madde, parlayıcı madde, toksik maddelerin bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Naci Görür, “Eğer herkesin yaptığı gibi. İstanbul’da onu yaptılar. Arabalara doldurup götürüp denize, etrafa dökerseniz kendinizi yok edersiniz. Uzun dönemde depremin öldüremediği insanları da siz çevreyi kirleterek ölümüne neden olursunuz” diye konuştu. Belediyelerin sorumluluk alanlarında yapıları depreme karşı dayanıklı olmaya hazırlarken muhtemel bir depremde yıkılan binaların molozlarının bertaraf edilip geri kazanımının sağlanmasını da planlaması gerektiğinin altını çizen Naci Görür, “Bunu belediye şimdide düşünmeli. Deprem olduğu zaman çok geç. O kargaşa, gürültüde ne yapacaklarını şaşırabilirler” şeklinde konuştu. Programa evsahipliği yapan Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı da, depreme karşı dirençli Merzifon’u inşa etme çabası içerisinde olduklarını vurguladı.
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.