YEREL HABERLER - 23 Şubat 2014 Pazar 00:22

Aydınlıların Tercihi Muğla

A
A
A
Aydınlıların Tercihi Muğla

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nın Şubat ayı olağan toplantısının konuğu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ idi. Yücedağ yaptığı konuşmasında Muğla’nın 2013 yılı nüfus dağılım rakamlarını aktardı ve TÜİK’in 2014 yılında yapacağı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
AYDINLILARIN TERCİHİ MUĞLA
Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, Muğla’nın Büyük Şehir Belediyesi olmasıyla birlikte il bünyesinde 13 ilçenin olduğunu ve hiç köy kalmayarak toplamda 550 mahallenin oluştuğunu kaydetti. Muğla’nın nüfusunda yüzde 1.8 artış görüldüğünü açıklayan Yücedağ, TÜİK 2013 nüfus dağılım rakamlarını açıkladı. Buna göre, Muğla’da ikamet eden Muğlalı vatandaşların sayısı 543 bin 984; Muğlalı olmayıp Muğla’da yaşan vatandaşların sayısı 306 bin 191 olarak kayıt altına alınmıştır. Türkiye sınırları içinde ikamet eden Muğla nüfusuna kayıtlı 649 bin 314 kişinin olduğunu açıklayan Yücedağ, bunlardan 105 bin 330’unun Muğla dışında ikamet ettiğini bildirdi. Muğla’da yaşayan vatandaşların nüfusa kayıtlı oldukları iller baz alındığında; Muğla’da Muğlalılardan sonra en çok ikamet bulunduran ilin Aydın olduğu belirlendi. Muğla sınırları içerisinde 25 bin 104 Aydınlı, 18 bin 237 İstanbullu, 13 bin 420 İzmirlinin yaşadığı tespit edildi.
EN KALABALIK İLÇE BODRUM!
Yine TÜİK verilerine göre; 425 bin 134’ü kadın, 441 bin 531’i erkek olmak üzere Muğla’daki toplam nüfus 866 bin 665 olarak açıklandı. Toplam nüfusun ilçelere dağılımı gözlendiğinde en kalabalık ilçe Bodrum oldu. Bodrum 140 bin 716 nüfusuyla birinci sırada yer alırken, bunu 140 bin 509 nüfusuyla Fethiye takip ediyor. Milas ise 129 bin 128 nüfusuyla üçüncü sırada yer aldı. Merkez ilçe olan Menteşe’de ise toplam nüfus sayısı 99 bin 911 olarak tespit edildi.
İŞLETMELERE ŞİFRE DÖNEMİ
Ülkenin geldiği noktayı ölçebilmek için karşılaştırılabilir sistemler kurmanız gerekir diyen Ali İhsan Yücedağ, TÜİK’in 2014 yılında yapacağı yenilikler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ocak ayı itibariyle anket veri girişi sistemi üzerinde değişiklikler yapıldığını açıklayan Yücedağ, işyerlerinin aylık eğilim anketlerinde şifre dağıtımlarına başladıklarını kaydetti. Yücedağ: “Arkadaşlarımız tek tek bütün işyerlerimizi ziyaret ediyorlar. Sistemin nasıl kullanılacağını nasıl giriş yapılacağını anlatarak bu çalışmaya başladılar. Bundan sonra soru formu göndermeyeceğiz. SGK işlemlerinde ya da başka işlemlerde olduğu gibi TÜİK için de bir şifreniz olacak. Bu şifre vasıtasıyla girmiş olduğunuz verileri online olarak web ortamına aktaracağız. Bunun sayesinde kırtasiyeciliği ortadan kaldıracağız. Postacılığı ortadan kaldırmış olacağız. Anketör görevlendirme dediğimiz bizim görev gün sayılarını minimize ederek çok ciddi maliyetler sağlayacağız” dedi.
Bölge Müdürü Yücedağ bu yeni sisteme duyulan ihtiyacı bir örnekle açıkladı: “TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü olarak web ortamından iş yeri bazında sadece Muğla ilinde aylık olarak 92, 3 aylık 353, yıllık olarak 2 bin 666 iş yerinden bilgi derliyoruz. 3 ilde düşündüğünüz zaman yaklaşık 9 bin 600 civarında iş yerini ziyaret ediyoruz. Buradaki maliyeti kazançları ve zamanı düşündüğümüzde ki en önemli kazancı verinin daha güncel yayımlanmasını sağlayacak, daha hızlı yayımlanmasını sağlayacak. Çünkü geciken hiçbir verinin bilginin anlamı yok. 2001 yılındaki veriyi eğer siz 2013 yılında açıklıyorsanız kamuoyuna, neyi ölçebiliyorsunuz, neyi görebileceksiniz? Geciken hiçbir bilginin önemi yok” dedi.
Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, sisteme kayıt için herkesi TÜİK’in resmi internet sitesini (www.tuik.gov.tr) ziyaret etmeye davet etti. Açıklamaların ardından MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, verdiği bilgiler ve katkıları için TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ’a teşekkür plaketi verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF: “TFF Seçimli Mali Genel Kurulu 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacaktır” Türkiye Futbol Federasyonu, 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak seçimli mali genel kurul tarihinin öne çekilmesi talebiyle ilgili imza sürecinin kulüplerin büyük çoğunluğunun sağduyulu tutumları sebebiyle amacına ulaşmadığını ve TFF Seçimli Mali Genel Kurulu’nun 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacağını açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Görev ve yetkileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunları ile belirlenmiş, FIFA ve UEFA’ya bağlı uluslararası bir kurum olan Türkiye Futbol Federasyonu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk futbolunun amir kurumu konumunu sürdürmeye devam edecektir. Bazı kulüplerin sportif başarısızlıklarının tutarsız bahanesi olarak sporseverlerin önüne TFF’nin ve kurullarının atılma çabası, TFF’nin kurumsal yapısının zaafiyete uğratılmaya çalışılması Türk futboluna ihanet etmektir. Türkiye’deki futbol ailesinin her aşamada ve her şartta doğru bilgilenmesi için tüm şeffaflığımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz. Herhangi bir kulübümüzün ve kulüp başkanımızın kötü niyetli ve amacı Türk futbolunu değersizleştirmek olan bazı odakların manipülasyonlarına maruz kalmamaları için talep ettikleri her türlü desteği ve bilgiyi kendileriyle paylaşacağımızı da bilmelerini isteriz. Uzunca bir süredir bazı kulüp yöneticilerinin kişisel hırs, çıkar ve menfaatlerini millî menfaatlerin önünde tutarak aceleye getirmek istedikleri seçimli kongre ve imza süreci kulüplerimizin büyük çoğunluğunun sağduyulu tutumlarıyla amacına ulaşamamıştır. Daha önce de ilan ettiğimiz gibi TFF Seçimli Mali Genel Kurulu 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacaktır. Bu süreçte Türk futbolunun ortak menfaatlerini her şeyin üzerinde tutarak son derece sorumlu davranan Türk futbol ailesinin büyük çoğunluğuna tekrar teşekkür ederiz. Bu açıdan özellikle Türk futbolunun içine sokulmaya çalışılan kaos ortamına hizmet etmemek ve hedefi dünya futbolunda söz sahibi olmak olan güzide kulüplerimizin saygıdeğer başkan ve değerli yöneticilerinin hiçbir yetkisi ve bilgisi olmayan bazı kaynakları referans almaması da büyük önem arz etmektedir. Zira gönül verdiği renkler birbirinden farklı olsa da ay-yıldızlı forma söz konusu olduğunda A Millî Takımımızla birlikte tek yürek olan milletimize duyduğumuz sorumluluğumuz gereği 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası arifesinde Türk futbolunun amir kurumu olan Türkiye Futbol Federasyonu’nun en önemli konsantrasyonu A Millî Takımımızın başarısı olacaktır" ifadelerine yer verildi.
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.