YEREL HABERLER - 19 Mart 2012 Pazartesi 14:30

BODRUMLULAR ABAKUS SİSTEMİYLA TANIŞTI

A
A
A
BODRUMLULAR ABAKUS SİSTEMİYLA TANIŞTI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Abaküs Mental Aritmetik Sistemi’nin öğretildiği kursun şubesi açıldı.
Yüzyıllardır kullanılan Menar Mental Aritmetik yöntemi artık Bodrum’da öğrencilerini bekliyor. Mahinur Cemal Uslu İlköğretim Okulu kurucu müdürü Süheyla Kiraz tarafından Bodrum’a şubesi açılan Menar Mental Aritmetik kursu ilk günden yoğun ilgi ile karşılandı.
Menar Mental Aritmetik hakkında bilgi veren kurs sahibi Süheyla Kiraz, 14 yıldır Bodrum’da eğitimci kimliği ile pek çok eğitim kurumunda görev yaptığını söyledi. Bu kursu açmaya iki ay önce karar veren Süheyla Hoca, öncelikle kursla ilgili yoğun bir araştırma yaptığını ve kursun hakikaten çocuklara faydalı olacağına inandıktan sonra Bodrum’da bir şube açmaya karar verdiğini belirtti. İki öğretmenle başladığı kursa ilk haftadan yoğun bir ilgi olmasından memnun olduğunu dile getiren Süheyla Kiraz, özellikle yabancı uyruklu anne ve babalardan bir taleple karşılaştığını sözlerine ekledi Kiraz ” Bu yöntem özellikle Uzak Doğu’da ve Rusya’da zaten ders olarak işleniyor. Kursumuza çocuğunu getiren veliler kendi ülkelerinde bu yöntemi normal müfredatları içinde öğrenmişler ve öneminin farkındalar” dedi.
BEYİNDEKİ SAĞ VE SOL LOP AYNI ANDA ÇALIŞIYOR
Mental Aritmetik Abaküs sistemi yüzyıllardan beri Uzak Doğu’da kullanılan bir sistem olduğunun altını çizen Süheyla Kiraz, sistemin İnsanların beyinlerindeki sağ ve sol lopları aynı anda çalışmasını sağladığını belirtiyor. Süheyla Kiraz “ Böylece bizim eğitim sisteminin çalıştırdığı sol lopun yanı sıra artistik zekayı da harekete geçirerek çocuklarda konsantrasyonu arttırıyoruz. Çocuktaki zihin gelişimini arttırıyoruz. Menar; sayısal tabanlı zihin gelişimi demektir. Biz aritmetik öğretmiyoruz. Biz çocuktaki görsel zekayı, işitsel zekayı harekete geçiriyoruz. Menarın dört işlemle bir alakası yok. Çocuklar burada dört işlem öğrenmiyor, tam aksine okullarında öğrendikleri dört işlemi sınav zamanında daha hızlı yapmalarını sağlıyor. Sağ ve sol elin, baş ve işaret parmakları ile çalışılan abaküsü bir süre sonra çocukların ellerinden alıyoruz. Çocuklar işlemleri sanki ellerinde abaküsleri varmış gibi görsel zekalarını çalıştırarak çok hızlı yapmayı öğreniyorlar” dedi.
SADECE 4-11 YAŞ GURUBU ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLEBİLİYOR
Kursun sadece 4-11 yaş dilimindeki çocuklara faydası olduğunu ifade eden Süheyla Kiraz “Çocuğun 1’den 9’a kadar sayabiliyor olması bu kurstan faydalanması için yeterlidir. Mersin’de konu hakkında eğitim aldığımız sırada gördüğüm bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Mental Aritmetik Sistemi konusunda kursa gelen bir öğrenci İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere okurken, diğer taraftan da çok zor işlemleri yapıp, problemleri çözüyordu” dedi.
ÇOCUKLARIMIZDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE KONSANTRASYON BOZUKLUĞU MEVCUT
Günümüzde çocuklarımızın yüzde80’nin de dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu problemi yaşadığını dile getiren Süheyla Kiraz “Mental Aritmetik bunun önüne geçerek çocukların bu konudaki eksikliklerinin giderilmesine yardımcı oluyor. Yani sadece aritmetik (çarpma, bölme, çıkarma ve toplama) değil. Bu toplamda 2.5 yıllık bir eğitimden oluşuyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Öğrenciler marşla girdi, mehterle karşılandı Düzce’de Ramazan ayı nedeniyle sahura kadar açık olan Sabiha Ulusoy Kütüphanesi, farklı bir sürprize ev sahipliği yaptı. İki yıldır iftar sonrası kendi aralarında mehter marşı çalarak toplu halde kütüphaneye giren öğrenciler, bu kez karşılarında Düzce Belediyesi Mehteran takımını bulunca hayret ettiler. Düzce Belediyesi tarafından Sabiha Ulusoy Kütüphanesi’ni kullanan öğrencilere Mehteran takımı ile sürpriz hazırlandı. İftar sonrasında mehter ekibi öğrencilerden önce kütüphane içerisinde konuşlandı. İftarın ardından her zamanki gibi marş açarak coşkulu şekilde kütüphaneye yönelen öğrenciler, içeri girdiklerinde canlı mehter marşıyla karşılandı. Marşların kütüphane içerisinde yankılanmasıyla öğrenciler büyük sürpriz ve heyecan yaşadı. Alkışlar ve tezahüratlar eşliğinde karşılanan mehter gösterisi, Ramazan akşamına unutulmaz bir atmosfer kattı. Düzce Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Burçin Sarıcan, gençlerin oluşturduğu bu güzel geleneğe kayıtsız kalmak istemediklerini belirterek, öğrencilerin motivasyonunu artırmak ve Ramazan coşkusunu paylaşmak amacıyla böyle bir sürpriz hazırladıklarını ifade etti. "Böyle bir sürpriz beklemiyorduk" Sürpriz karşısında hem şaşıran hem de mutlu olan öğrenciler, etkinlik için Düzce Belediyesi’ne teşekkür ederek; "Biz kütüphaneye mehteran marşı ile giriş yapıyorduk. Bunu bir gelenek haline getirmiştik. Bu akşam böyle bir sürpriz beklemiyorduk. İlk önce hoparlörden mehter marşı çaldığını sandık. Ancak daha sonra Düzce Belediyesi’nin mehteran ekibini görünce çok şaşırdık ve gururlandık. Bize çok güzel bir sürpriz ve anı oldu. Düzce Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’ye teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandılar.