YEREL HABERLER - 19 Mart 2012 Pazartesi 14:30

BODRUMLULAR ABAKUS SİSTEMİYLA TANIŞTI

A
A
A
BODRUMLULAR ABAKUS SİSTEMİYLA TANIŞTI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Abaküs Mental Aritmetik Sistemi’nin öğretildiği kursun şubesi açıldı.
Yüzyıllardır kullanılan Menar Mental Aritmetik yöntemi artık Bodrum’da öğrencilerini bekliyor. Mahinur Cemal Uslu İlköğretim Okulu kurucu müdürü Süheyla Kiraz tarafından Bodrum’a şubesi açılan Menar Mental Aritmetik kursu ilk günden yoğun ilgi ile karşılandı.
Menar Mental Aritmetik hakkında bilgi veren kurs sahibi Süheyla Kiraz, 14 yıldır Bodrum’da eğitimci kimliği ile pek çok eğitim kurumunda görev yaptığını söyledi. Bu kursu açmaya iki ay önce karar veren Süheyla Hoca, öncelikle kursla ilgili yoğun bir araştırma yaptığını ve kursun hakikaten çocuklara faydalı olacağına inandıktan sonra Bodrum’da bir şube açmaya karar verdiğini belirtti. İki öğretmenle başladığı kursa ilk haftadan yoğun bir ilgi olmasından memnun olduğunu dile getiren Süheyla Kiraz, özellikle yabancı uyruklu anne ve babalardan bir taleple karşılaştığını sözlerine ekledi Kiraz ” Bu yöntem özellikle Uzak Doğu’da ve Rusya’da zaten ders olarak işleniyor. Kursumuza çocuğunu getiren veliler kendi ülkelerinde bu yöntemi normal müfredatları içinde öğrenmişler ve öneminin farkındalar” dedi.
BEYİNDEKİ SAĞ VE SOL LOP AYNI ANDA ÇALIŞIYOR
Mental Aritmetik Abaküs sistemi yüzyıllardan beri Uzak Doğu’da kullanılan bir sistem olduğunun altını çizen Süheyla Kiraz, sistemin İnsanların beyinlerindeki sağ ve sol lopları aynı anda çalışmasını sağladığını belirtiyor. Süheyla Kiraz “ Böylece bizim eğitim sisteminin çalıştırdığı sol lopun yanı sıra artistik zekayı da harekete geçirerek çocuklarda konsantrasyonu arttırıyoruz. Çocuktaki zihin gelişimini arttırıyoruz. Menar; sayısal tabanlı zihin gelişimi demektir. Biz aritmetik öğretmiyoruz. Biz çocuktaki görsel zekayı, işitsel zekayı harekete geçiriyoruz. Menarın dört işlemle bir alakası yok. Çocuklar burada dört işlem öğrenmiyor, tam aksine okullarında öğrendikleri dört işlemi sınav zamanında daha hızlı yapmalarını sağlıyor. Sağ ve sol elin, baş ve işaret parmakları ile çalışılan abaküsü bir süre sonra çocukların ellerinden alıyoruz. Çocuklar işlemleri sanki ellerinde abaküsleri varmış gibi görsel zekalarını çalıştırarak çok hızlı yapmayı öğreniyorlar” dedi.
SADECE 4-11 YAŞ GURUBU ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLEBİLİYOR
Kursun sadece 4-11 yaş dilimindeki çocuklara faydası olduğunu ifade eden Süheyla Kiraz “Çocuğun 1’den 9’a kadar sayabiliyor olması bu kurstan faydalanması için yeterlidir. Mersin’de konu hakkında eğitim aldığımız sırada gördüğüm bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Mental Aritmetik Sistemi konusunda kursa gelen bir öğrenci İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere okurken, diğer taraftan da çok zor işlemleri yapıp, problemleri çözüyordu” dedi.
ÇOCUKLARIMIZDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE KONSANTRASYON BOZUKLUĞU MEVCUT
Günümüzde çocuklarımızın yüzde80’nin de dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu problemi yaşadığını dile getiren Süheyla Kiraz “Mental Aritmetik bunun önüne geçerek çocukların bu konudaki eksikliklerinin giderilmesine yardımcı oluyor. Yani sadece aritmetik (çarpma, bölme, çıkarma ve toplama) değil. Bu toplamda 2.5 yıllık bir eğitimden oluşuyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Kaklık Tarım, Kültür, Sanat ve Alışveriş Festivali coşkuyla tamamlandı Denizli’nin Honaz ilçesinde el emeği değerlerini aynı çatı altında buluşturan Kaklık Tarım, Kültür, Sanat ve Alışveriş Festivali, üç gün boyunca yoğun katılımla gerçekleşti. Üreticilerin emeklerini sergilediği bir festivalin olduğunu belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek; "Bu güzel festivalde birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden birini hep birlikte gördük" dedi. Honaz’ın üretim gücünü, kültürel zenginliğini ve el emeği değerlerini aynı çatı altında buluşturan Kaklık Tarım, Kültür, Sanat ve Alışveriş Festivali, üç gün boyunca yoğun katılımla gerçekleşti. 5-6-7 Aralık tarihlerinde Kaklık Kapalı Pazaryeri’nde düzenlenen festival, tarım ürünlerinden yöresel lezzetlere, el sanatlarından kültür-sanat etkinliklerine, çocuk aktivitelerinden alışveriş stantlarına kadar pek çok farklı alanda ziyaretçilere dolu dolu bir program sundu. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, festivalin başlangıcında yaptığı çağrıda, Honaz’ın üretim potansiyelini ve kültürel birikimini bir araya getiren bu etkinliğin, hem üreticiler hem de vatandaşlar için büyük bir buluşma noktası olduğuna dikkat çekerek tüm bölge halkını festivale davet etmişti. Festivalin üçüncü günü ise adeta coşkunun doruğa ulaştığı anlara sahne oldu. Değerli sanatçı Engincan’ın performansı, soğuk havaya rağmen alanı dolduran vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Honazlılar, oluşturdukları sıcak atmosferle festival alanını adeta ısıtarak unutulmaz bir akşam yaşattı. Başkan Kepenek, üçüncü günün ardından yaptığı paylaşımda; "Üreticilerimizin emeklerini sergilediği, esnafımızın bereket dilediği, vatandaşlarımızın doyasıyla eğlendiği bu güzel festivalde birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden birini hep birlikte gördük. Katılım sağlayan tüm hemşehrilerime gönülden teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Festival boyunca; Yerel üreticiler ürünlerini tanıttı, Esnaf stantları yoğun ilgi gördü, Çocuklar için hazırlanan etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu, Kültür ve sanat buluşmaları Honaz’ın değerlerini ön plana çıkardı. Honaz Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kaklık Festivali, hem üreticilere destek olması hem de ilçenin sosyal hayatına hareketlilik katmasıyla büyük takdir topladı. Üç gün süren festivalin ardından yapılan değerlendirmede, hem katılımcılar hem de esnaf tarafından olumlu geri dönüşler alındı. Kaklık Festivali, gerek ekonomik hareketlilik gerekse kültürel birliktelik açısından Honaz’da örnek bir organizasyon olarak kaydedildi.