SPOR - 26 Temmuz 2023 Çarşamba 13:44

Kuzey suyuna alışabilmek için karlar içine yattı, buzlu küvete girdi

A
A
A
Kuzey suyuna alışabilmek için karlar içine yattı, buzlu küvete girdi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Aysu Türkoğlu, Manş Kanalı rekor geçişi sonrası Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçmek için hazırlanıyor.


Bodrumlu yüzücü, geçen yıl Manş Denizi’ni 16 saat 28 dakikada geçerek denizi geçen en genç Türk kadın yüzücü olmuştu. Bu yıl Kuzey Kanalı’nın geçmeyi hedefleyen Türkoğlu, Manş Kanalı’ndan da daha zorlu bir etap için 9-14 Ağustos tarihleri arasında İrlanda’da 12 derecelik soğuk denize atlayarak tehlikeli denizi geçip İskoçya’ya ulaşacak.



Kışın karlara yattı, yazın buzlu küvete girdi


Yüzme dünyasında ’7 Oceans’tan biri olarak bilinen Kuzey Kanalı, zorlu deniz şartlrında yüzücüleri sınıyor. Aysu, soğuğa dayanıklılık antrenmanları için kışın karlar içine yatarken, yazın da buz dolu küvet içine giriyor.



Denizanaları arasında yüzecek


Aylar süren zorlu bir hazırlık ve sıkı bir eğitim süreci geçiren genç yüzücü, 12-14 dereceye kadar düşen, bol miktarda denizanasının bulunduğu suda zorlu bir yolculuğa çıkacak. Aysu, Kuzey Kanalı’nı geçtiği takdirde kanalı geçen en genç kadın olacak. Aysu Türkoğlu, Kuzey Kanalı geçişinden sonra “7 Oceans” kanallarını 5 sene içerisinde tamamlayarak Guinness rekorunu da kırmayı hedefliyor.


Kumbahçe sahilinde kısa bir antrenman yapan Aysu Türkoğlu, “Manş geçişinden sonra yeni bir hedef belirlemem gerekiyordu. Bende soğuk alışkanlığım varken ve vücudum buna alışıkken soğuk su açısından zorlu yerler seçmek istedim. Aklıma Kuzey Kanalı geldi ve hedefim orası. Yaklaşık 12 saat süreceği bekleniliyor. 36-40 kilometre aralığında bir mesafe olacak. Denizanaları var bunların bazı tepkimeleri oluyor. Vücudunuzun alerjik reaksiyon tepkileri çok yüksekse komalık seviyelere kadar gelebiliyorsunuz. Ben böyle bir şey yaşayacağımı tahmin etmiyorum. Su sıcaklığı 12 ila 14 derece arasında değişiyor. Bu zorlu şartlara alışık olduğumu düşünüyorum ve buna göre antrenman yapıyorum. Manş’tan sonra ufak bir sakatlığım vardı biraz ara vermek zorunda kaldım. Sakatlığım geçince her şey yoluna girdi ve antrenmanlarıma devam etmeye başladık. 6 saatlik 12 derecelik suda antrenman yaptım, kuvvet antrenmanları yaptım. Bu yapacağım geçişin simülasyonu olsun diye İstanbul’da Küçükyalı Marinasından çıkıp Heybeli Ada’ya gidip geri geldim. Su sıcaklığı orada 12,7’ydi. Benim için çok güzel bir antrenmandı" dedi.


Kuzey Kanalı’nı geçtiği takdirde kanalı geçen ilk Türk kadın ve en genç sporcu olacağını söyleyen Türkoğlu, “Benden önce Kuzey Kanalı’nda yanıma gelecek olan Kamil abi geçmişti. Türklerden sadece o geçiş yapmıştı. Ben geçtiğim takdirde geçen ilk Türk kadını olacağım. Bodrum’da hava çok sıcak, gideceğim yerde ise dışarı 10 su ise 12 derece aralığında olacak. Adapte olmam için, babam küvetin içerisine kuyu suyu koydu ve bende içine girdikten sonra içerisine 1 çuval buz koydu. Vücudumun adapte olması için bazı çalışmalar yaptım. Bu hafta sonu gitmem planlanıyor, tam geçiş tarih 9-14 Ağustos tarihi arasında olacak. Akımtıya ve hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de 3 kişilik ailenin ölü bulunmasıyla ilgili aileden açıklama Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir çift ile 5 yaşındaki çocuklarının evlerinde ölü bulunmasına ilişkin aile üyeleri açıklama yaptı. Mardin Barosunda düzenlenen basın açıklamasına mağdur ailenin avukatları ile hayatını kaybeden Mehmet Kaya’nın ailesi katıldı. Hayatını kaybeden Mehmet Kaya’nın ağabeyi Sadık Kaya, yaşadıkları acının tarif edilemez olduğunu belirterek, "Aile olarak acı çektik, acı yaşadık. Bu acıları kimsenin yaşamasını istemiyoruz artık. Bu acıyı ben yaşadım, başka aileler yaşadı. Fark etmiyor. Ölen de acı yaşıyor, öldüren de acı yaşıyor. Biz perişan olduk, ailemiz yok oldu. Karşı tarafın ailesi de perişan oldu. Onlara bağlı insanlar da aynı duruma düştü. Artık bilinçlenmemiz lazım" dedi. Mağdur vekillerinden avukat Seher Acay ise yargı sürecinin devam ettiğini ve dosyada gizlilik kararı bulunduğunu hatırlatarak, yargı sürecinin tüm ciddiyetiyle devam ettiğini belirtti. Avukat Nurullah Öner de dosyaya ilişkin kamuoyuyla paylaşılan bilgiler dışında yeni bir gelişme olmadığını kaydederek, "4 tutuklu var. Soruşturma makamı yakında iddianamenin hazırlanacağı ve davanın açılacağı yönünde tarafımıza bilgilendirmede geçti" şeklinde konuştu. Olay, 25 Kasım tarihinde Kızıltepe ilçesi Turgut Özal Mahallesi’nde meydana gelmiş, Mehmet Kaya (37), eşi Berna Kaya ve 5 yaşındaki kızları Samyeli Kaya, birlikte yaşadıkları evde ölü bulunmuştu. (SA-YRT
Sakarya Trendyol 1. Lig: Sakaryaspor: 0 - Manisa Futbol Kulübü: 2 Trendyol 1. Lig’in 19. haftasında Sakaryaspor, konuk ettiği Manisa Futbol Kulübü’ne 2-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 3. dakikada gelişen Manisa FK’nın kullandığı köşe atışında ceza sahasında yaşanan karambolde, Ada İbik önünde kalan topu ağlarla buluşturdu. 1-0 26. dakikada Toure’nin ceza sahasının dışından şutunda top direğe çarparak dışarı çıktı. 56. dakikada sağ kanattan Serkan Yavuz’un ortasında ceza sahası içinde Zwolinski’nin şutunda top kalenin üstünden auta gitti. 68. dakikada kaleci ile karşı karşıya kalan Burak Süleyman topu ağlarla buluşturdu. 2-0 Stat: Sakarya Yeni Atatürk Hakemler: Ömer Tolga Güldibi, Harun Terin, Orhan Aydın Duran Sakaryaspor: Szumski, Zwolinski (Kobiljar dk. 78), Yedder (Akuazaoku dk.45), Emre Demir (Oğuzhan Açıl dk. 17), Serkan Yavuz (Alparslan Demir dk. 78), Salih Dursun, Kolovetsios, Burak Altınparmak, Vukovic, Burak Çoban, Eren Erdoğan Yedekler: Yavuz Selim Tantan, Mirza Cihan, Ayberk Açıkgöz, Mehmet Olçay, Selim Kütük, Doğukan Tuzcu Teknik Sorumlu: Furkan Köseoğlu Manisa Futbol Kulübü: Vedat Karakuş, Yusuf Talum, Diony, Lindseth (Ahmet Şen dk. 90+1), Adekanye (Cissokho dk. 79), Ada İbik, Benrahou (Osman Kahraman dk. 90+1), Yasin Güreler, Burak Süleyman (Muhammed Enes Kiprit dk. 70), Ayberk Karapo (Umut Erdem dk. 45), Toure Yedekler: Saim Sarp Bodur, Emre Akboğa, Oğuzhan Yurtdaş, Umut Can Aslan Teknik Direktör: Mustafa Dalcı Goller: Ada İbik (dk. 3), Burak Süleyman (dk. 68) (Manisa FK) Kırmızı kart: Salih Dursun (dk. 14) (Sakaryaspor) Sarı kartlar: Vukovic, Eren Erdoğan, Burak Altıparmak (Sakaryaspor), Ayberk Karapo, Adekanye, Muhammet Enes Kiprit (Manisa)