GÜNDEM - 18 Aralık 2023 Pazartesi 14:08

Marmaris’te iklim krizi ve turizm ele alınacak

A
A
A
Marmaris’te iklim krizi ve turizm ele alınacak

Marmaris Ticaret Odası (MTO) tarafından tüm dünyayı etkisi altına alan ve turizm sektörünü oldukça yakından ilgilendiren iklim krizi masaya yatırılıyor.



İklim Krizi ve Sürdürülebilir Turizm Paneli’nde Marmaris’te son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan yangın, sel gibi afetlerin turizm sektörüne olan etkisi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından konaklama tesislerine zorunlu kılınan Sürdürülebilir Turizm Programının detayları ve sektöre etkisi hakkında bilgilendirmeler yapılacak.



Panel konuşmacıları arasında, son günlerde basında sıkça yer alan bir üniversitenin İklim Değişikliği Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Kapadokya Üniversitesi Sürdürülebilir Turizm Programı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Bahar ve 1953 yılında Çanakkale Boğazı’nda batan ve enkazı halen 85 metre derinlikte bulunan tarihi Dumlupınar Denizaltısı’na ilk dalan Türk su altı dünyasının en önemli isimlerinden Mimar-Sanayi Dalgıcı Ali Enes Edis katılacak. Panel, turizm danışmanı Başak Erel’in moderatörlüğünde 20 Aralık Çarşamba günü saat 13.30’da yapılacak.



Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi arasında yapılan protokolle öncelikli olarak konaklama sektöründe zorunlu hale gelen, önümüzdeki süreçte tüm turizm sektörüne zorunlu tutulması beklenen Sürdürülebilir Turizm Programı’nın kriterlerinin gözden geçirilip detaylı olarak ele alınacağı panelde, özellikle 2021 yılında yaşanan büyük yangın sonrası Marmaris koylarının ve denizinin son durumu da ele alınacak.



Ayrıca, deniz canlılarını tehdit eden ve türlerin devamını etkileyen denizlerdeki istilacı türlerle nasıl mücadele edileceği ve turizm trendlerinde sürdürülebilirliğin önemi konuşulacak. Panel sırasında yapılacak sunumlar ve değerlendirmelerle son yıllarda yaşanan ve yangın, sel ve dolu gibi iklim krizi etkilerinin görüldüğü Marmaris’te turizm sektörünün geleceği için çözüm yolları aranacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şişli’de 82 yaşındaki Suudi turist otelde ölü bulundu Şişli’de Suudi Arabistan uyruklu turist konakladığı otelde ölü bulundu. Olaydan 1 gün önce mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurup taburcu edildiği öğrenilen Suwaılem’in, restoranda yediği yemeğin ardından rahatsızlandığı ihtimali de değerlendirildi. Gözaltına alınan restoranda çalışan 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay, 9 Nisan günü saat 14.45 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Suudi Arabistan uyruklu turist Almehmadi Saeed Suwaılem (82) eşiyle birlikte turistik seyahat için Türkiye’ye geldi. Şişli’de bir otelde konaklayan Suwaılem, 8 Nisan’da gece saatlerinde mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan muaynenin ardından 9 Nisan günü sabah saatlerinde taburcu edilen Suwalıem, öğle saatlerinde yeniden rahatsızlandı. Durumunun ağırlaşma üzerine 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan Suwaılem, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından otel odasında ölü bulundu. Suudi turistin zehirlenmiş olabileceği değerlendiriliyor Polis ekipleri tarafından yapılan incelemelerde, çiftin Türkiye’de kaldıkları süre boyunca otel dışında sadece bir restoranda yemek yedikleri belirlendi. Olaya ilişkin Eşi Hamedah Jaber Alowaidi’nin emniyetteki ifadesine göre aynı restoranda kendisi et, hayatını kaybeden Suwaılem ise tavuk tüketti. Yedikleri yemek ile ilk rahatsızlık belirtileri arasında yaklaşık 20-23 saatlik süre olduğu belirlendi. Bunun üzerine restoran ve otele yönelik çalışma başlatıldı. Olay sonucu işletmelere ait güvenlik kamerası kayıtları ve gıdalardan alınan numuneler incelemeye alınırken, restoran müdürü, aşçı ve otel sorumlusunun gözaltına alındı. Turistin restoranda yemek yediği anlar kamerada Hayatını kaybeden Suwaılem’in restoranda yemek yediği anlar güvenlik kamerasıyla kaydedildi. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından gözaltına alınan 3 şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Almehmadi Saeed Suwaılem’in kesin ölüm nedeni otopsi raporunun ardından öğrenilecek.
Ankara Kahramanmaraş’taki saldırıya ilişkin yayın yasağını delen 2 kişi gözaltına alındı Kahramanmaraş’ta bir okulda meydana gelen saldırıya ilişkin yayın yasağına rağmen aykırı paylaşımlar yapan 2 kişi gözaltına alındı. Kahramanmaraş’ta bir okulda meydana gelen silahlı saldırı olayına ilişkin adli makamlar tarafından soruşturmanın selameti gerekçesiyle yayın yasağı kararı alınmasına rağmen, sosyal medyada yasağa aykırı paylaşımlar yapıldığı tespit edildi. Sosyal medyada "@pazarcıkspot" ve "@pazarcıkhavadis" isimli Instagram hesaplarında olay anına ait görüntü ve videoların yayımlandığını belirledi. Adli makamlarca söz konusu paylaşımların, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği ve kamu düzenini olumsuz etkileyebileceği değerlendirildi. Bu gelişmeler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. Yayın yasağını ihlal ettikleri öne sürülen şüpheliler B.B.İ. ve B.K. gözaltına alınırken, 16 Nisan 2026 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı’nda hazır edilmek üzere işlemlerinin sürdüğü bildirildi. Kahramanmaraş’taki okul saldırısı sonrası çeşitli sosyal medya platformlarında görüntü paylaşan, korku yayan, şiddeti meşrulaştırmaya çalışan ve infial uyandırmayı amaçlayan şahıslar yetkili birimler tarafından yakından takip ediliyor. Adalet Bakanlığı kaynakları birçok ilde farklı paylaşımları bulunan şüphelilerle ilgili tespit çalışmalarının hassasiyetle yürütüldüğünü bildirdi.