EKONOMİ - 06 Nisan 2026 Pazartesi 09:53

Muğla’ya 23 yılda 56 milyar 348 milyon TL’lik yatırım

A
A
A
Muğla’ya 23 yılda 56 milyar 348 milyon TL’lik yatırım

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için Muğla’da 23 yılda 56 milyar 348 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.


Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Son 23 yılda Muğla’da inşa ettiğimiz 23 sulama tesisi ile 182 Bin 470 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Muğlalı çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Muğlalılar için; son 23 yılda, 56 Milyar 348 Milyon TL yatırım yaparak 124 adet tesis inşa ettik. Muğla’da son 23 yılda hizmete aldığımız 10 baraj ve 11 gölet ile 496 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştık" denildi.


2 baraj ve 3 gölette inşaat çalışmaları devam ediyor


Muğla’nın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni depolama tesisleri inşa edildiği belirtilen açılamada, "Şu anda 2 Baraj ve 3 Gölet’te yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 11 bin 110 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz depolama tesislerimizde depolayacağımız ‘bir damla suyun dahi’ israf edilmeden çiftçilerimize ulaşması için mücadele ediyoruz. Muğla’da son 23 yılda tamamladığımız içme suyu tesisleri ile yaklaşık 780 bin 338 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 14,66 milyon metreküp içme suyu ihtiyacını temin ediyoruz. Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 23 yılda tamamlanan 63 adet taşkın kontrol tesisi ile Muğla şehir merkezi, 96 adet yerleşim yeri ve 70 bin 10 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 10 adet taşkın kontrol tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim şartları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz" denildi.


Muğla’da toplam 106 bin 150 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığı belirtilen açıklamada, "Muğla’da arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 1 adet proje tamamlanarak, toplam 106 bin 150 dekar alan tescili yapılmıştır. Muğla’da son 23 yılda 10 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 945 GWh enerji üretimi sağlandı. Şuan planlama ve projelendirme safhasında olan 9 adet HES ile de suyumuzdan aldığımız gücü enerjiye dönüştürerek milletimize hizmet edeceğiz. Bakanlık olarak Muğla ilinde 2025 yılında toplam maliyeti 624 Milyon TL olan 3 adet tesisi tamamladık. 2025 yılında Muğla ilinde 1 adet baraj, 1 adet gölet, 1 adet sulama tesisi olmak üzere toplam 3 adet su yapısı tamamlanarak aziz milletimizin istifadesine sunulmuştur" denildi.



Muğla’ya 23 yılda 56 milyar 348 milyon TL’lik yatırım

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yıldırımlı gençler fetih yolunda Yıldırım Belediyesi, Bursa’nın fethinin 700. yılı dolayısıyla lise öğrencilerini, Osmanlı’nın kuruluş ve fetih sürecine tanıklık eden önemli durakları kapsayan tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Yıldırım Belediyesi, Bursa’nın fethinin 700. Yılında gençleri tarihi ve kültürel bir yolculuğa çıkarıyor. Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından düzenlenen proje ile lise öğrencileri Söğüt’ten Bursa’ya uzanan tarihi hatta ecdadın izlerini sürüyor. Geçmişin izlerini ve kültür köklerimizi gençlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen geziler kapsamında; Bursa’dan yola çıkan lise öğrencileri önce Söğüt’te Ertuğrul Gazi Türbesi’ni arından da Bilecik’te Şeyh Edebali Türbesi’ni ziyaret ediyor. Buradan Yenişehir’e geçen gezi gurubu Koyunhisar’da milletin geleceğini değiştiren savaş alanında inceleme gerçekleştiriyor. Fetih ruhunu takip ederek Kestel Kalesi’ne ulaşan gençler buradan da Balaban Bey Kalesi’ne geçerek tarihi yolculuğu tamamlıyor. Bursa’nın fethinin bir şehrin alınmasından daha önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Bursa’nın fethinin 700. yılı, sadece bir tarihi yıldönümü değil; aynı zamanda medeniyetimizin köklerini yeniden hatırlamak için önemli bir fırsattır. Biz de Yıldırım Belediyesi olarak gençlerimizin bu köklerle güçlü bağlar kurmasını istiyoruz. Bu proje ile evlatlarımızı, ecdadımızın iz sürdüğü topraklarda tarih ile buluşturuyoruz. Amacımız; geçmişini bilen, kültürüne sahip çıkan ve geleceğe daha bilinçli yürüyen bir nesil yetiştirmek. Gençlerimizin bu yolculukta edindiği her bilgi ve her duygu, yarınlarımızın en güçlü teminatı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Muğla Çocukların hazırladığı projeler dikkat çekti Marmaris Belediyesi Çocuk Meclisi’nin üçüncü toplantısında çocuklar; çevre, eğitim, spor ve kültür alanlarında hazırladıkları projelerle kentin geleceğine yönelik çözüm önerilerini ortaya koydu. Marmaris Belediyesi Çocuk Meclisi’nin 2026 yılı üçüncü toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, farklı çalışma gruplarının hazırladığı projeler meclis üyeleri tarafından sunularak değerlendirildi. Toplantıya Meclis Sözcüsü Cesur Deniz Akdeniz başkanlık ederken, katiplik görevini Yağmur Yiğit ve Beren Dolaner üstlendi. Gençlik ve Spor, Çevre, Kent Sorunları ve İklim Değişikliği, Kültür Sanat ve Turizm, Medya Tanıtım ve Organizasyon ile Eğitim ve Öğrenci Sorunları grupları, kent yaşamına katkı sunacak önerilerini tek tek anlattı. Toplantıda öne çıkan projeler arasında çevre ve sosyal farkındalık başlıkları dikkat çekti. Sokak hayvanlarının korunmasına yönelik çalışmalar, okullarda akran zorbalığını önlemeye yönelik farkındalık eğitimleri, maddi imkanları kısıtlı bireylerin ve engelli vatandaşların spora erişimini kolaylaştıracak destekler öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Ayrıca Marmaris’in kültürel mirasının korunması kapsamında, kırsal bölgelerdeki sanat eserlerinin korunması ve turistlere tanıtılması amacıyla bilgilendirme ve tanıtım merkezleri kurulması önerildi. Yapılan çalışmaların daha geniş kitlelere ulaştırılması için ise sosyal medya platformlarının aktif kullanılması ve gerekli durumlarda LED ekranlar aracılığıyla tanıtım yapılması planlandı. Toplantıyı Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü de takip etti. Çocukların ortaya koyduğu fikirlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Ünlü, "Sergilenen bu demokratik duruş ve çözüm odaklı yaklaşım, kentimizin yarınlarına olan inancımızı bir kez daha tazeledi. Çocuklarımızın gözlerindeki ışık ve kentimiz için kurdukları hayaller, bizim en büyük rehberimiz olmaya devam edecek. Fikirleriyle kentimize değer katan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Edirne Edirne’de bir kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının zanlısı yakalandı Edirne’nin Keşan ilçesinde, bir kişinin silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybettiği olayla ilgili yasa dışı yollardan yurt dışına çıkış yapmaya hazırlanan şüpheli Havsa’da yakalandı. Alınan bilgiye göre, Yeni Mahalle Bülent Ecevit Caddesi’ndeki bir apartmanın otoparkına park eden Metin Budak’ın (41) 34 YZS 43 plakalı minibüsünün yanına gelen E.S. (26) yanındaki tabancayla Budak’a 6 el ateş etti. Metin Budak, göğsüne isabet eden kurşunlar nedeniyle ağır yaralanırken, E.S. olay yerinden kaçtı. Komşuları tarafından özel bir araçla Keşan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Budak, doktorların yaptığı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Yurt dışına çıkış yapmak isterken yakalandı Olayın ardından şüpheli E.S.’nin yakalanması için geniş çaplı çalışma başlatıldı. Edirne İl Emniyet Müdürü Muhittin Ayhan da olay yerinde incelemelerde bulundu. E.S. yasa dışı yollardan yurt dışına çıkış yapmak için bindiği takside, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü, Edirne İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü, Edirne Cinayet Büro Amirliği ve Havsa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışma sonucu Havsa girişinde yakalandı. Polis, olayda kullanılan tabanca, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir çöp konteynerinde buldu. E.S. Havsa’dan Keşan’a getirilirken, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.