KÜLTÜR SANAT - 24 Nisan 2025 Perşembe 14:08

‘Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?’ Erasmus Projesi’nin Muğla ayağı MSKÜ’de Yapıldı

A
A
A
‘Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?’ Erasmus Projesi’nin Muğla ayağı MSKÜ’de Yapıldı

Koordinatörlüğünü İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın yürüttüğü ‘Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?’ Avrupa Birliği Erasmus Projesi’nin Muğla ayağı 14-19 Nisan tarihlerinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde gerçekleştirildi.


İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, Türk-İslam Sanatı ve Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanlığı iş birliğiyle yürütülen "Sanat Tarihçisi Ne İş Yapar?" başlıklı proje, gerçekleştirilen kapsamlı etkinliklerin ardından başarıyla tamamlandı.


Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, 2023-3-TR01-KA154-YOU-000176541 numaralı ve "Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?" başlıklı Erasmus+ KA154 projesi kapsamında, yeni mezun sanat tarihçilerin iş bulma süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olma ve istihdam imkanlarını artırma amacıyla yapılan projenin ikinci ayağı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ) 14-19 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleşti.


Projenin ilk günü, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kadir Pektaş, Stratonikeia ile Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Proje Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görörevlisi Dr. Büşra Ayaz, Türk-İslam Sanatı ve Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Diri Apaydın’ın ve MSKÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökben Ayhan’ın açılış konuşmaları ve tanışma etkinlikleriyle başladı.


"Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?" projesi, sanat tarihçiliği mesleğinin tanıtılmasını ve bu meslekle ilgili toplumdaki algının güçlendirilmesini amaçlıyor.


Proje, sanat tarihi mezunu ya da öğrencisi olan gençlerin müze, arşiv, restorasyon, kültürel miras projeleri, akademi ve yayıncılık gibi farklı alanlardaki istihdam imkanları tanımasını sağlamayı hedeflerken, aynı zamanda sanat tarihçilerin kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve özel sektörde üstlenebilecekleri rolleri örneklerle ortaya koyarak, gençlerin kariyer planlamalarına destek oluyor ve özgüvenlerini artırmayı amaçlıyor.


Gençlere networking imkânları sunarak sektörle doğrudan bağlantı kurmalarını sağlayan proje, sanat tarihi, arkeoloji, mimarlık ve kültürel miras gibi alanlarda eğitim gören katılımcılara açık hale geliyor.


Çeşitli atölye çalışmaları yapılacak


Proje kapsamında uzman konuşmacılar, sanat tarihçileri, müze uzmanları ve belediye kültür işleri görevlileri ile paneller ve söyleşiler düzenlenecek; CV hazırlama, müze küratörlüğü ve kültürel miras alanında proje yazımı gibi konularda atölye çalışmaları yapılacak.


Ayrıca müzeler, ören yerleri, sanat galerileri ve restorasyon şantiyeleri gibi sanat tarihçilerin aktif rol aldığı alanlara saha gezileri gerçekleştirilecek; gençler için deneyimli uzmanlarla birebir mentorluk oturumları düzenlenecek.


Projenin çıktıları arasında "Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?" başlıklı dijital veya basılı bir rehber kitapçık yer alırken, katılımcıların deneyimleri Youthpass sertifikası ve kariyer danışmanlığı gibi araçlarla belgelenecek.


Atölyeler, seminerler, rehberlik oturumları, müze ziyaretleri ve interaktif etkinliklerle donatılmış proje etkinlikleri sürecinde, katılımcılar hem profesyonel beceriler geliştirme hem de sektörün uzmanlarıyla buluşarak teorik bilgi ve pratik beceriler edinme fırsatı bulacak.


Öte yandan proje karar alıcıları arasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Milas Müze Müdürü Ali Yalçın, Muğla Müze Müdür Vekili Halil Kocaman, akademisyen, arkeolog ve kazı başkan yardımcısı Tunç Sezgin, Doç. Dr. Cenk Berkant ve Doktor Öğretim Üyesi Zeynep Demircan yer alıyor.



‘Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?’ Erasmus Projesi’nin Muğla ayağı MSKÜ’de Yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ümraniye Keyap Camii yenileme ve düzenleme çalışmaları tamamlandı Ümraniye’de Keyap Camii düzenlemesi ve yenileme çalışmaları tamamlandı. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, "İmanı ne kadar iyi aşılayıp dini bütün bir nesil yetiştirirsek önümüz o kadar açık olur" dedi. Ümraniye Yukarı Dudullu Mahallesi’nde bulunan Keyap Camii’nde yapımı devam eden düzenleme ve yenileme çalışmaları tamamlandı. Ümraniye Belediye Başkanlığı ve Ümraniye Müftülüğü iş birliğiyle tamamlanan cami, vatandaşların hizmetine açıldı. Açılışta konuşan Başkan İsmet Yıldırım, vatandaşların dini ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yeni camiler açılmasının önemine değindi. "Cami hizmetlerimiz herkesin gayretleriyle çok iyi şekilde devam ediyor" Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, şunları söyledi: "Biliyorsunuz burası biraz yardıma muhtaç bir haldeydi. Önceden İSKİ problemi vardı, devamlı su basıyordu. Çevresi de böyle güzel değildi, sağ olsun mermerleri yapıldı. Biz de diğer peyzaj işlerini tamamladık, el birliğiyle yaptık. Burada 4 bin kişi çalışıyor ve sadece Keyap’ta çalışanlar değil etrafta çalışan bütün kardeşlerimiz buradan istifade ediyorlar. Çok şükür cami hizmetlerimiz kaymakamımızın başkanlığında, müftümüzün ve hocalarımızın gayretiyle çok iyi şekilde devam ediyor. Ben geldikten sonra herhalde 20’ye yakın cami inşa ettik. Geçen hafta kaymakamlık ve müftülüğümüzle birlikte bir hayırseverimiz tarafından çok güzel bir Kur’an Kursu da yapıldı. Bir taraftan gençlik merkezleri, bir taraftan Kur’an Kursları, bir taraftan da camide öğretilerin devam etmesiyle insanların dini ve manevi ihtiyaçlarının karşılanmasına gayret ediliyor. Türkiye nerelerden nerelere geldi, biliyorsunuz bir dönem her şey yasaktı; dini bütün ögeler yasaktı. ’Efendi’ demek yasaktı. Türkiye oralardan bu günlere geldi. Şimdi çok şükür Taksim Camii’ni sayın Cumhurbaşkanımız inşa etti, 250 yıllık bir hasretti. Sonra Ayasofya tekrar açıldı, yine Cumhurbaşkanımıza nasip oldu. Dini hizmetlere ne kadar çok gayret edilirse, bilhassa 4-6 yaş çocukların en iyi öğreneceği yaşlar. Allah’ını, kitabını, peygamberini ve dinini ne kadar güzel öğretebilirsek önümüz açık; yoksa karanlık. O nedenle imanı ne kadar iyi aşılayıp dini bütün bir nesil yetiştirirsek önümüz o kadar açık olur." Kurdele kesim töreni ve dua edilmesinin ardından cami vatandaşların hizmetine açıldı.
Bolu Bolu’da İhlas Mağazası açıldı Türkiye genelinde mağazalaşma atağını sürdüren İhlas Pazarlama, Bolu’daki mağazasını Aktaş Mahallesi’nde düzenlenen törenle hizmete açtı. Bolu’da uzun yıllardır mağazası bulunmayan İhlas Pazarlama, kentin en işlek noktalarından biri olan Aktaş Mahallesi’nde yeni şubesini vatandaşların hizmetine sundu. Düzenlenen açılış törenine Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, İhlas Pazarlama Bolu Bayi Müdürü Tarık Gülcan ve çok sayıda davetli katıldı. "Türkiye genelinde 304 mağazaya ulaştık" Törende konuşan Bayi Müdürü Tarık Gülcan, şirketin mağazacılık alanındaki büyümesine dikkat çekerek, "İhlas Pazarlama mağazacılık olarak Türkiye genelinde son zamanlarda çok büyük bir başarı yakaladık. Türkiye genelinde 304 mağazaya ulaştık. Bolu’yu da bu mağazalardan bir tanesiyle kavuşturuyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun" dedi. "Bolu’da da 47 kişiye istihdam oluşturuyor" Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir ise İhlas Holding’in köklü bir marka olduğuna vurgulayarak, mağazanın şehre katkısına değindi. Özdemir, "Mutlaka evimize giren pazarlama şirketlerinden bir tanesi. Geldiğimde ’Diğer mağaza nerede?’ diye sordum. ’İlk defa açıyoruz’ dediler. Mağaza açma konusunda biraz geç kalınmış ancak İhlas Pazarlama’nın burada devam eden faaliyetlerini görüyoruz. İhlas Holding zaten iyi bir marka. Bolu’da da 47 kişiye istihdam oluşturuyor" dedi.