YEREL HABERLER - 22 Temmuz 2017 Cumartesi 09:27

Malazgirtli pancar üreticileri kotanın kaldırılmasını istiyor

A
A
A
Malazgirtli pancar üreticileri kotanın kaldırılmasını istiyor

MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, pancar üreticilerinin ilgi beklediğini söyleyerek, “Yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba tüm sorunlarımızı çözecektir inşallah” dedi.

MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, pancar üreticilerinin ilgi beklediğini söyleyerek, “Yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba tüm sorunlarımızı çözecektir inşallah” dedi.


Dünya şeker üretiminde yüzde 7’lik paya sahip Türkiye’nin en büyük pancar üretim merkezlerinden biri olan Muş’un Malazgirt ilçesinde, yıllık 75 bin ton pancar üretimi yapılıyor. Pancar üretimi yapan çiftçileri ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinleyen Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın tüm sorunlarını çözeceğine inandığını söyledi. Başkan Kılıç, “Öncelikle Sayın Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’ya yeni görevi hayırlı olsun. Sayın Bakanımız bu bölgenin insanı olduğu için, bölgemizi çok iyi tanıyor. Pancar üretimi yapan çiftçilerimiz artık kotanın kalkmasını istiyor. Malazgirt ilçemize geçen yıl 73 bin kota verdiler, bu yıl kotamız 75 bin. Eğer Bakanlığımız kota sınırını kaldırırsa, Türkiye pancar üretimi yapan ülkeler arasında birinci sıraya gelebilir. Malazgirt ilçesinde üretilen şeker pancarı, Türkiye’de şeker oranı en yüksek olanıdır. O yüzden Bakanlığımız, ilçemizdeki pancar üretimine destek versin. Pancar üretim avanslarını yüksek tutsunlar. Malazgirt pancar üreticisi, Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’nın kendilerine her konuda yardımcı olacağını çok iyi biliyor. Çünkü Bakanımız bölge insanı olduğu için tüm çiftçilerin halini çok iyi biliyor. Ben inanıyorum, Bakanımızla birlikte tarım ve hayvancılık alanında ülke olarak çok daha büyük başarılara imza atacağız” dedi.


20 yıldır Malazgirt’te pancar ekimi yapan Naif Balkaya ise, bu yılki hasattan memnun olduklarını belirtti. Bu yıl verimin iyi olacağını ve bunu da ürünün ekilişinden hasadına kadar olan bölümündeki iyi bakımına bağlayan Balkaya, “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur demişler. Bilinçli üretim yapıp zamanında sularsan, gübresini istenilen kadar zamanında atarsan, tarlanda sana istediğini verir. Biz ürünümüze baktık ve dönümde geçen yıla oranla daha fazla mahsul alacağımızı tahmin inanıyoruz. Bu verim bölgenin ortalamasının üzerindedir. Mahsulümüzün verimli olacağına inanıyorduk, ama bu kadarını beklemiyorduk. Daha önceki yıllarda da yüksek verim alıyorduk, ama bu yılki ürünümüz çok farklı” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.