GENEL - 17 Ekim 2017 Salı 15:26

Muş’ta ’Dünya Gıda Günü’ etkinliği

A
A
A
Muş’ta ’Dünya Gıda Günü’ etkinliği

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ’Dünya Gıda Günü’ münasebetiyle etkinlik düzenlendi.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ’Dünya Gıda Günü’ münasebetiyle etkinlik düzenlendi.


Merkeze bağlı Beşparmak Köyü İlkokulunda düzenlenen ’Dünya Gıda Günü’ etkinliğine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Müdür Yardımcısı Ferit Yıldız, teknik ve sağlık personelleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Programda bir konuşma yapan Ergün Çolakoğlu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1979 yılında yaptığı 20. konferansında 147 üye ülkenin ortak kararı ile her yıl 16 Ekim tarihinin Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını söyledi. Çolakoğlu, "Gıda gününün amacı; kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık gibi konulara dikkatlerini çekmektir. FAO, her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu Dünya Gıda Günü teması olarak belirler ve dünya gıda günü kutlamaları da bu tema çerçevesinde yoğunlaşır. 2017 yılının Dünya Gıda Günü teması, ’Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın’ olarak belirlenmiştir" dedi.


Dünyada milyonlarca insanın açlık ve yoksulluk içinde olduğunu, gıda kullanımına daha dikkatli olunması gerektiğini ve özellikle bu yıl ki temanın ruhuna uygun çalışmaların yapılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi noktasında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye gayret sarf ettiklerini belirten Çolakoğlu, "Küresel ısınmanın neden olduğu kuraklık, yağışların azalması ve su kaynaklarının yanlış yönetimi, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Artık modern çağın gereklerine uygun alet ve makineler kullanılarak suyu, toprağı, gübreyi ve tohumu israf etmeden birim alandan maksimum ürün alabilecek şekilde faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sürekli vurguladığımız gibi, gıda insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır, gıdaya ulaşım ise bir insanlık hakkıdır. Gıdaya ulaşmanın yegane yolu da tarım ve hayvancılıktır. Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmektedir. Oysa insanoğlu açlığı ortadan kaldıracak ve sürdürülebilir gıda sistemlerini teşvik edecek gerekli araçlara sahiptir. Açlığın olmadığı bir dünya için el ele hep birlikte olmak dileğiyle tüm halkımızın Dünya Gıda Gününü kutlarım" ifadelerini kullandı.


Program sonunda öğrencilere süt ve kek ikram edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.