ÇEVRE - 23 Haziran 2025 Pazartesi 17:17

Muş’ta koyunları sağmak için at sırtında 8 kilometre yol kat ediyorlar

A
A
A
Muş’ta koyunları sağmak için at sırtında 8 kilometre yol kat ediyorlar

Muş’un yüksek kesimlerinde yaşayan berivanlar, her gün at sırtında 8 kilometre yol giderek koyunlarını sağıyor, ardından aynı yolu geri dönüyorlar.


Muş’un Bilek köyünde hayvancılıkla uğraşan kadınlar, zorlu coğrafi şartlara rağmen her gün kilometrelerce yol kat ediyorlar. Sabah saat 09.00 civarında süt koyacakları bidonları hazırlayan kadınlar, at sırtında köylerinden çıkarak yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki yaylada otlatılan koyun sürülerine ulaşıyor. Gün boyunca kavurucu güneşin altında, bazen de ani bastıran yağmurlara aldırış etmeden koyunlarını sağan berivanlar, akşam saatlerinde aynı yorucu yolu tekrar geri dönüyorlar. Bu zorlu mesleği sürdüren berivanlar, Muş’un doğal güzellikleri kadar, insan azmini de gözler önüne seriyor.


Küçük çocuklarını evde bırakarak köyden 8 kilometre uzaklıkta bulunan yaylada koyunları sağmaya geldiğini anlatan 6 çocuk annesi Emine Demir, "Biz köyde sabah saat 09.30’da atlarımızı ve bidonlarımızı hazırlayıp yola çıkıyoruz. Saat 14.00 - 14.30 gibi köye geri dönüyoruz. Bu süre zarfında çocuklarım evde yalnız kalıyor. Her gün at sırtında yaklaşık 8 kilometre yolu iki saatte gidiyoruz. Güneşin altında koyunlarımızı sağıyoruz. Yolumuz çok zor ve zahmetli. Çoğu zaman bazı kadın arkadaşlarımız attan düşerek elini ya da ayağını kırabiliyor. Koyunlarımızı sağdıktan sonra yine aynı yolu atlarla geri dönüyoruz. Yol çok kötü olduğu için atlar bile zor çıkıyor" dedi.


Yaylada besicilik yapan Cemal Demirci isimli vatandaş da, "Kadınlar sabah saat 09.00’da yola çıkıyor ve saat 14.00’e kadar süt sağıyorlar. Şartlar gerçekten çok zor. Yol olmadığı için berivan kadınlarımız bu dağlık alana ulaşmak için 2-3 saat boyunca at sırtında yolculuk yapıyor. Kadınlar buraya gelerek süt sağımı yapıyor, ardından bu sütlerden peynir ve yoğurt üretiyorlar. Ancak tüm bu işleri çok zor şartlarda gerçekleştiriyorlar. 2-3 saat süren bu yolculuk, özellikle bu dağlık arazide oldukça yorucu ve tehlikeli. Su kaynaklarımız dağınık olduğu için hayvanlarımıza yetmiyor. Bu da hem üretimi hem hayvan sağlığını olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.



Muş’ta koyunları sağmak için at sırtında 8 kilometre yol kat ediyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de trafik kurallarına uymayan bin 238 sürücüye ceza yazıldı Kayseri’de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, trafik kurallarını uymayan bin 238 sürücüye cezai işlem uygulandı. Edinilen bilgiye göre, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kent genelinde abartı egzoz, drift, makas atma, yüksek ses müzik gibi kamu huzurunu bozan araçlara yönelik 16-22 Nisan tarihleri arasında çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalarda, 28 sürücüye ‘modifiyeli araç’ suçundan 140 bin TL para cezası yazılarak, araç uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edildi. 9 sürücüye ‘abartı egzoz araç kullanmak’ suçundan 144 bin TL, 140 sürücüye ‘sürücü belgesiz araç kullanmak’ suçundan 5 milyon 600 bin TL, 58 sürücüye ‘sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanmak’ suçundan 11 milyon 600 bin TL, 10 sürücüye ‘makas atma’ suçundan 900 bin TL, 2 sürücüye ‘drift atmak’ suçundan 280 bin TL idari para cezası yazıldı. Öte yandan, 226 sürücüye ‘kırmızı ışık ihlali’, 80 sürücüye ‘alkollü araç kullanmak’, 4 sürücüye ‘alkolmetreye üflememek’, 91 sürücüye ‘ışık donanımı’, 155 sürücüye ‘yüksek sesle müzik dinlemek’, 435 sürücüye ‘araç kullanırken cep telefonuyla konuşma’ suçlarından para cezası uygulandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Halkımızın huzurunu bozacak şekilde saygısızca araç kullanarak trafiği tehlikeye düşüren, drift atan, çevreye rahatsızlık veren araç ve sürücülerle mücadelemiz devam etmektedir" denildi.