ÇEVRE - 03 Aralık 2025 Çarşamba 15:54

Muş’ta yaralı halde bulunan atmaca tedavi altına alındı

A
A
A
Muş’ta yaralı halde bulunan atmaca tedavi altına alındı

MUŞ (İHA) – Muş’ta merada besici tarafından yaralı halde bulunan atmaca tedavi altına alındı.


Muş’un Karabey köyünde hayvanlarını merada otlatan İdris Taşçı, iddiaya göre avcılarca vurulan yaralı bir atmaca buldu. Taşçı, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Muş Şube Müdürlüğüne bildirdi. Köye gelen ekiplerce yapılan ilk incelemede atmacanın kanadından silahla vurularak yaralandığı belirlendi. İlk müdahalesi yapılan atmaca, ileri tetkik ve tedavisi için DKMP ekiplerince teslim alınarak tedaviye alındı. Atmacanın rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden doğal ortamına bırakılacağı belirtildi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğünü aradığını ifade eden Taşçı, ekiplerin kendisine hayvana temas etmemesi ve herhangi bir şey yedirmemesi konusunda uyarıda bulunduğunu belirterek, "Karabey köyünde ikamet ediyorum. Hayvanları güderken bu yaralı atmacaya denk geldim. İlk gördüğümde yardıma muhtaçtı, uçamıyordu. Saldırgan olduğundan dolayı pek yanaşamadım. Sonrasında gidip eldiven buldum. Eldivenle sarıp aldım. DKMP ekibinin numarasını internetten buldum ve iletişime geçtim. Arkadaşlar sağ olsun hiçbir şekilde temas etmeyeceğimi ve hiçbir şey yedirmeyeceğimi söylediler. Hayvan stresten uzak kalsın, tek kalsın diye kimsenin yaşamadığı küçük bir alana bıraktım. Ekipler hemen gelerek olaya müdahale ettiler. Atmacanın yaralı olduğunu tespit ettiler. Büyük ihtimalle avcılar tarafından vurulup bırakıldığını söylediler. Bu durum karşısında çok üzüldüm. Ekosistemimizin bozulmaması adına özellikle avcılık yapan vatandaşlarımıza sesleniyorum, daha dikkatli olmamız gerekiyor. Doğanın bir parçası olarak duyarlı olmak zorundayız. Şu an hayvanı ekiplere teslim ettik. Atmacayı Van’a götürecekler. Tedavisi yapıldıktan sonra tekrar doğaya bırakılıp özgürlüğüne kavuşması planlanıyor" dedi.



Muş’ta yaralı halde bulunan atmaca tedavi altına alındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karacasu’da çiftçilerin tütün mesaisi başladı Aydın’ın Karacasu ilçesinde çiftçilerin tütün mesaisi başladı. Geçen yıl oldukça verimli bir sezon geçiren çiftçiler, bu yıl aynı zamanda umutlarını diktiklerini belirterek şu anda en büyük ihtiyaçlarının bir an önce avansların ödenmesi olduğunu belirttiler. Türkiye’nin en önemli tütün üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın Karacasu ilçesi, Tütün’e kota getirildikten sonra tütünün yanında zeytin, incir ve yöreye uygun çeşitli tarım ürünleri yetiştirmeye başlamıştı. Geride kalan süreçte sözleşmeli olarak tütün ekiminin de devam ettiği Karacasu’da geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 milyon 500 bin kilo tütün üretimi gerçekleştirildi. Bölgede tütün üretiminin artık ana geçim kaynağı değil yan geçim kaynağı haline geldiğini belirten Karacasu Belediyesi’nin önceki dönem başkanı ve aynı zamanda tütün eksperliği yapan Zeki İnal, yeni dönem tütünlerin dikimine başlandığını belirtti. Karacasu’da geçen yıl 3 milyon 500 bin kilogram tütün üretimi gerçekleştiğini ve tütünlerin tamamının tesliminin gerçekleştiğini kaydeden İnal, "Geçen yılın ürünleri kalitesine göre kilosu 190 TL ile 305 TL arasında satıldı. İşçilik, gübre ve diğer girdi maliyetleri arttığı için üretim maliyetleri de yükseldi. Ve geçen yıl tütünün üreticiye kilogram maliyeti 230 TL olarak hesaplandı. Bu çerçevede ürettiği tütünü kilosu 250 TL ve üzerine satan çiftçimiz durumdan memnun kaldı. Bu yıl tütün dikim alanlarında yaklaşık yüzde 5’lik bir daralma var" dedi. "Çiftçinin tek beklentisi avans" Şu anda bölge çiftçisinin Ege ve çevresinde faaliyet gösteren 6 ayrı firma ile anlaşmalı olarak tütün üretimi yaptığını kaydeden Zeki İnal, geçtiğimiz yıllarda çiftçiye tarlaya inmeden verilen avansın bu yıl henüz verilmediğini belirterek tütün üreticisinin avns beklentisi içinde olduğunu kaydetti.