KÜLTÜR SANAT - 31 Ağustos 2021 Salı 11:25

Sultan Alparslan Diyarı Muş’ta Atatürk Şehir Müzesi hizmete açıldı

A
A
A
Sultan Alparslan Diyarı Muş’ta Atatürk Şehir Müzesi hizmete açıldı

Muş Valiliği tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan ve farklı medeniyetlere ait bin 800 eseri bünyesinde barındıran ‘Atatürk Muş Şehir Müzesi’, vatandaşların hizmetine açıldı.

Muş Valiliği tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan ve farklı medeniyetlere ait bin 800 eseri bünyesinde barındıran ‘Atatürk Muş Şehir Müzesi’, vatandaşların hizmetine açıldı.


Merkeze bağlı Minare Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu, valilik tarafından müzeye dönüştürülerek ziyaretçilere açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edildi. Açılışı yapılan 4 bin 757 metrekare kapalı alana sahip 2 katlı müze içerisinde 8 teşhir salonu, sikke salonu, Malazgirt eserleri ve geçici sergi salonu, çocuk kütüphanesi, idari bölüm, memur ve uzman odası yer alıyor.


Bu salonlarda Grek, Helenistik, Part, Roma, Doğu Roma, Abbasi, Fatımi, Artuklu, Eyyubi, İlhanlı, Safevi, Ahlatşahlar, Eretna Beyliği, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi sikkeleri ile erken tunç, orta tunç, demir çağ, orta demir ve Muş Tepeköy höyük kurtarma kazısı eserleri sergileniyor.


Hizmete açılan müzede incelemelerde bulunan Vali İlker Gündüzöz ve beraberindekiler, müze girişinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül tarafından karşılandı.



“Muş’un eserleri artık başka illere gitmeyecek, bu müzede sergilenecek”


Müzeyi gezerek bilgi alan Vali Gündüzöz, Muş Atatürk Şehir Müzesi’ni hizmete açmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Müzenin artık ziyaretçilere açıldığını ve Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini kaydeden Vali Gündüzöz, “Böylelikle çok önemli olan, kültürel bir unsur olan müze ihtiyacını karşılamış olduk. İnşallah gelişerek devam edecek. İçerisinde Muş yöresinden çıkmış arkeolojik buluntular var hem de etnografik bir takım unsurlar barındırıyor. Zamanla daha da zenginleşecek. Aynı zamanda Malazgirt kazı alanında çalışmalar devam ediyor. Buradan çıkan buluntularda artık başka illere gitmeyecek, bu müzeye gelecek. Birkaç yıl içerisinde bu müze çok daha zengin olacak. Böylelikle restore edilmiş, şehrin çok önemli bir noktasında çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın yararlanabileceği iyi bir destinasyona kavuştuk. İçerisinde bir de kütüphanemiz var. Dolayısıyla çocuklarımız gelecek burada hem tarihle hemhal olacaklar hem de kitap okuyacaklar. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun. Burası valilik tarafından yapıldı ama Muş Belediyemizin desteği var, Kültür ve Turizm İl Müdürümüzün gayreti var. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.



“Muş’ta müze olmaması son derece üzüntü vericiydi”


Müzenin bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Vali Gündüzöz, “Bir şehrin en önemli alanlarından biri müzedir. 100 binin üzerindeki bir nüfusa sahip olan böyle kadim bir medeniyetin temsilcisi Muş’ta müze olmaması son derece üzüntü vericiydi. Sadece Muş’ta değil, aynı zamanda Malazgirt’te de Türk Tarihi Zaman Tüneli 1071’den 2071’e müzesini yaptık ve onu da açtık. Dolayısıyla insanlar aileleriyle birlikte bu müzeyi lütfen gezsinler, Malazgirt’e gidip oradaki tematik müzeyi de gezsinler. Çocuklarıyla güzel vakit geçireceklerine inanıyoruz” diye konuştu.


Vali İlker Gündüzöz’e, İl Garnizon Komutanı Albay Serhat Ulucan, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş ile İl Genel Meclisi Başkanı Sait Yıldırım eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun’da istihdam seferberliği devam ediyor Giresun’da 2024 yılının ilk 4 ayında iş arayan 10 bin 730 kişiden bin 780 kişisinin işe yerleştirildiği açıklandı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında il İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda istihdama yönelik bilgi veren Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, “2024 yılı içinde kuruma 5 bin 227 kadın ve 5 bin 503 erkek olmak üzere toplam 10 bin 730 iş arayan vatandaşımızın başvuruda bulundu. Aynı dönem içinde kamu sektöründen 32, özel sektörden 2 bin 371 kişi olmak üzere toplam 2 bin 403 kişilik açık iş talebi alındı. Bu dönem içinde kamuya 3, özel sektöre ait işyerlerine ise 46 engelli ve bin 731 normal işsiz olmak üzere toplam bin 777 işsiz vatandaşımız işe yerleştirildi. İlk 4 aylık dönem içinde istihdama kazandırılan kamu ve özel sektör toplam işçi sayısı ise bin 780 kişiye ulaştı. Bu dönemde düzenlenen 69 kurs ve programlara 499 kadın ve 271 erkek olmak üzere toplam 769 işsiz vatandaşın katıldı. Ayrıca il genelinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde açılan 30 İşbaşı Eğitim Programlarına da 47 kadın, 30 erkek olmak üzere toplam 77 işsiz vatandaşın katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde düzenlenen 39 TYP’lere 451 kadın ve 241 erkek olmak üzere toplam 692 işsiz vatandaşımız katıldı. Dönem içinde istihdam seferberliği kapsamında bin 347 işveren ile temas ve ziyaret yoluyla irtibat kurularak, kurumun istihdamla mücadele kapsamındaki yürüttüğü hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı” dedi.
Balıkesir Kız öğrenci yurdunun çevresine yeni fidanlar dikildi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hasan Basri Çantay Yurdu’nda gerçekleştirilen ‘Fidan Dikim Etkinliği’ ile yurtta barınan öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu. Fidan dikim etkinliğini, Balıkesir Valiliği koordinesinde Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi. Yurtlar sadece barınma alanları olarak değil; aynı zamanda gençlerin sosyal ve kültürel etkileşimlerini yaşadığı ortamlar olarak da önem taşıyor. Bu nedenle yurtlarda kalan öğrencilerin ders dışı zamanlarını olumlu bir şekilde değerlendirmeleri için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenleniyor. Bu tür etkinlikler, gençlerin sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlamak, milli, manevi ve insani değerleri tanımalarına yardımcı olmak ve doğaya olan sevgilerinin arttırılması amaçlanıyor. Hasan Basri Çantay ve Balıkesir Kız Yurdu öğrencileri, ağaç ve orman sevgisi konularında bilinçlenmek, gençlerin çevre faaliyetlerinde etkin rol almaları ve yaşadıkları çevreye duyarlılıklarının artırılması hedefiyle fidan dikim etkinliğinde bir araya geldiler. Vali İsmail Ustaoğlu,” Bugün gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte fidanları toprakla, umutları yarınlarımızla buluşturacağız. Unutmamalıyız ki ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir. Bu bilinçle hareket ederek, gelecek nesillere en değerli ve en paha biçilmez bir miras olarak, uygarlığın en temel göstergesi olan ağacı ve ormanı bırakmalıyız. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanların ülkemiz, şehrimiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. İl Müdürü Adem Özalp, ” Ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına kritik önem taşır. Ağaçların, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve doğal yaşam alanlarını korumak gibi birçok farklı alanda etkileri bulunuyor Bizler de geleceğimiz olan gençlerimize, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hep birlikte doğaya katkı sağlamak için fidan dikim etkinliklerine katılmaya devam edelim. Bu anlamlı etkinliğe, katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi. Fidan dikim törenine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Orman Genel Müdürü Kemal Kayıran, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp ve birim müdürleri ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikle dikilen fidanlar geleceğe bir armağan olarak bırakılarak, yıllar boyunca yaşam alanlarına renk katacak ve doğal dengenin korunmasına katkı sağlayacak.
Düzce Toz taşınımı oto yıkamacıların yüzünü güldürdü Düzce’de etkili olan yağmur ve toz taşınımı sebebiyle araçlarının üzeri çamurla kaplanan sürücüler oto yıkamacılarda yoğunluğa sebep oldu. Düzce’de toz bulutunun ardından etkili olan kısa süreli yağışı, hem günlük yaşamı olumsuz etkiledi hem de araçların üzerini çamurla kapladı. Araçları çamurla kaplanan sürücülerin bazıları gece saatlerinde araçlarını yıkarken, bazıları ise soluğu oto yıkamacılarda aldı. Aracını yıkayan Aykut Ekinci, "Gündüz saatlerinde Afrika’dan gelen toz ile birlikte yağan yağmur araçların üzerini çamur yaptı. Yarın da işlerimiz var. Gece hava durumu da müsaitken arabamı yıkadım" dedi. Oto yıkamacılarda yoğunluk oluştu Aracını çamurdan arındırarak temizletmek isteyen bazı araç sahipleri ise oto yıkamacıların yolunu tuttu. Oto yıkamacı Evren Eser, "Keşke iş yerimize her gün bu kadar araç gelse. Tabii her gün böyle olmuyor. Araçların üzerinin çamurla kaplanması oto yıkama işi yapan esnafın dükkanlarındaki yoğunluğunu artırdı. Bizde insanların araçlarına daha temiz binebilmeleri için temizliyoruz. Sene de bir hafta böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Daha önceki senelerde de karşılaşmıştık" diye konuştu. Aracını yıkatmak için sırada bekleyen Tamer Yeşildağ ise "Dün yağan yağmur ve toz bulutu ile araçlarımızın üzeri çamurla kaplandı. Aracımla çamurlu gezmek yerine yıkatmaya geldim ancak yoğunluktan dolayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.