KÜLTÜR SANAT - 23 Eylül 2017 Cumartesi 15:53

KAPTİD Başkanı Dinler: “Ay Lav Yu Tuu Mardin’de değil Kapadokya’da çekildi”

A
A
A
KAPTİD Başkanı Dinler: “Ay Lav Yu Tuu Mardin’de değil Kapadokya’da çekildi”

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Yakup Dinler, ‘Ay Lav Yu Tuu’ dizisinin Mardin’de çekildiği açıklamasına tepki gösterdi.

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Yakup Dinler, ‘Ay Lav Yu Tuu’ dizisinin Mardin’de çekildiği açıklamasına tepki gösterdi.


KAPTİD Başkanı Yakup Dinler yaptığı açıklamada, "Kapadokya hepimizin bildiği gibi yer üstü ve yer altı zenginlikleri, ayrıca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle de tarih ve kültür kokan dünyanın ve Türkiye’nin gözbebeği, eşi benzeri olmayan bir bölgedir. Kapadokya’nın bu doğa üstü güzellikleri ile adeta bir ’Doğal Film Platosu’ olması ve buna ilaveten ulaşım kolaylığı, altyapısı, halkın yeni kültürlere yatkınlığı ve turistik işletmelerinin kaliteli olması nedeniyle yerli ve yabancı film/dizi yapımcılarının yıllardır gözdesi konumunda bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü birçok sinemacı gibi Sermiyan Midyat yönetmen, senarist ve başrol oyuncusu olarak yer aldığı ’Ay Lav Yu Tuu’ isimli filmini Kapadokya’da (ağırlıklı olarak Ürgüp - Karain Köyü ve Ürgüp - Akçaören köyü) çekmiştir ve Kapadokyalı yerel halkı figüran olarak kullanmıştır. Fakat her ne hikmetse, filmin hiçbir tanıtımında, basın bildirisinde, 21 Eylül’de yapılan Gala’sında Kapadokya’nın K’sinın adı bile geçmemektedir. Öbür yandan 22 Eylül tarihli bir gazetenin ekinde aynen şu ifadeler almaktadır; ’Çekimleri Mardin - Midyat’ta 6 haftada gerçekleştirilen filmin yılın iddialı komedi sinema filmleri arasında yerini almaya hazırlanıyor’. Kapadokya’nın adı ne zamandan beri Mardin - Midyat oldu Sayın Sermiyan Midyat? Madem filmi Mardin’de çekmek istiyordun neden orada çekmedin Sayın Midyat? Kapadokya’nın doğal güzelliklerini kullanacaksın, Türkiye’nin en güvenli bölgesi olan Kapadokya’da film çekimi yapacaksın ama kendi aklınca kendi memleketinin reklamını yapıp filmi ’Mardin - Midyat’ta çektim’ diyeceksin öyle mi Sayın Midyat? Sence Kapadokya’ya ve Kapadokya halkına bir özür borçlu değil misin” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir Türk Ocağı 2024 Milli Kültür Bilgi yarışmasının final etapları düzenlendi Eskişehir Türk Ocağı’nın düzenlediği Milli Kültür Bilgi yarışmasında, liselerde Eskişehir Atatürk Lisesi, ortaokullarda ise Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu şampiyon oldu. Eskişehir Türk Ocağı ile Millî Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle yapılan Millî Kültür Bilgi yarışması final turları düzenlendi. Ortaokullar Arası 17’inci, Liseler Arası 2’inci kez yapılan yarışmaya, Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Muhammet Büyük, finale kalan okulların idareci, öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi salonunda gerçekleşti. Yarışma sonunda Liselerde, Eskişehir Atatürk Lisesi 1. olurken, Cevat Ülger Uluslararası İmam-Hatip Lisesi 2., Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi 3. ve Eskişehir Anadolu Lisesi 4. oldu. Ortaokullarda ise Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu 1. olurken, Vehbi Koç Ortaokulu 2., Dr. Halil Akkurt Ortaokulu 3. ve Ali Fuat Cebesoy Ortaokulu 4. oldu. Yarışmaların ardından ödül töreni gerçekleştirilirken, Türk Ocağı Başkanı Nedim Ünal, çocukların yetişmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra milli kültürün önemine değindi. Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, "Bu tür yarışmaların çocuklarımızın milli kimlikleri için önemli olduğunu, ister Türk Ocağında ister okulların kendi bünyesinde, ister sınıf düzeyinde olsun bu tür yarışmaların devam etmesi gerekir” dedi. Yarışmacı öğrencilere madalya, başarı belgesi, kitap ve para ödülü verilirken, okul müdürlüklerine ise plaket ve teşekkür beratı takdim edildi.
İstanbul "Hatırla" sergisi Esenler’de kapılarını açtı Esenler Belediyesi, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı eserindeki kelimeler kullanılarak dilimizin zenginliklerini tipografi sanatı ile ortaya koyan “Hatırla" sergisinin açılışına ev sahipliği yaptı. Esenler Belediyesi, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini bir araya getirdiği Safahat’ı tipografi sanatıyla buluşturan “Hatırla” adlı serginin açılış programına ev sahipliği yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen serginin açılış töreni, ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, eserleri sergilenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Avcı ve çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşti. Türk edebiyatında en çok baskısı yapılan eserlerin başında gelen Safahat’taki kelimeler seçilerek Türkçemizin zenginliklerini tipografi sanatıyla ortaya koyan 17 eser, 26 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. "Kelimelerin bir ruhu var" Serginin açılış töreninde konuşan ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, kültürümüzde dilin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Kelimelerin de bir ruhu vardır. Yaşanmışlığın sonucu ortaya çıkan terimlerdir. Anlam taşıyan sözcüklerdir. Ancak geçmişte kullanılan kelimeler hayatın her anını kuşatan kavramlardı. Eğer hayatı, hiçliği, uzayı ve aklımıza gelebilecek her şeyi yaratan Allah ise kelimeleri de Allah’tan bağımsız düşünemeyiz. Geçmişte bu toplumda yaşayan insanlar kavramları Rableriyle irtibatlı kullanmışlardır. Bu kavramları, bu hayat biçimlerini gençlere de anlatmamız lazım. Onların anladığı dille konuşmalıyız. Onların anladığı dil ise sanat, edebiyat, spor. Bunların arasına koyup da vermeliyiz. Bu hususta teşebbüste bulunan Yasin beyi ve sanatçılarımızı tebrik ediyorum” dedi. "Derin anlamlar taşıyor" Eserleri sergilenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Avcı ise, “Bazı kelimeler günlük kullanımından daha derin anlamlar taşıyor. Eser kelimesi üzerinden bir tanımlama yapmak istiyorum. Eser kelimesinin manası, aslında bir emek sonrası ortaya çıkan üründür. Daha derin manası ayak izi demektir. Yani bir emek sonrası ortaya çıkmasından ziyade eser, dokunduğumuz her şeydir. Dokunduğumuz her şey olduğu için bu nedenle çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü dokunduğumuz her şeyde bizden bir iz kalıyor. Bugün ben de bir ayak izini kaydetmek için böyle bir çalışma içerisine girdim. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Safahat’ adlı eserinde bulunan 17 kelimeyi tipografi sanatıyla ifade etmeye çalıştım. Serginin açılışına katılan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.