EĞİTİM - 24 Mart 2018 Cumartesi 16:30

Dijitalleşme, tüm dünya içinde olduğu gibi ülkemiz için de önemli

A
A
A
Dijitalleşme, tüm dünya içinde olduğu gibi ülkemiz için de önemli

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde (NEVÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından ‘Dijital Ekonomi’ konferansı düzenlendi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde (NEVÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından ‘Dijital Ekonomi’ konferansı düzenlendi.


Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Ünlü, İİBF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Öztürk, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını İİBF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Öztürk yaptı. Dijital ekonominin öneminden bahseden Prof. Dr. Öztürk, “Dijital ekonomi bugün; bankacılık, sağlık sektörü, eğitim, online satışlar, E-ticaret, müşteri hizmetleri ve reklam gibi pek çok alana yayılmış durumdadır. Dijitalleşme, tüm dünya içinde olduğu gibi ülkemiz için de önem taşımaktadır. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayarak ülkenin küresel pazardaki duruşunu güçlendirebilir. Dünya Ekonomik Forumu 2016-17 Küresel Rekabetçilik Raporu’nda Türkiye, 138 ülke arasında 55. sırada yer alıyor. Özetle dijitalleşen ekonomi, alışık olduğumuz çalışma şeklimizi, yaşadığımız hayatı ve küresel toplumu, ulusal ve uluslararası rekabeti kökten genişletiyor ve değiştiriyor. Rekabet Kurumunun gerekliğini ulusal, bölgesel ve uluslararası ölçekte önemli kılıyor” dedi.


İİBF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Öztürk’ün konuşmasının ardından Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak dijital ekonomi üzerine bir sunum yaparak konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.


Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Rekabet Kurumunun yaptığı faaliyetler ve rekabetçi piyasadaki rolünden bahsettiği konuşmasında; “Dijital ekonomi içinde yaşayan insanlarız. Dijital ekonomiyi hayatımızın her alanında görüyoruz. Ticari anlamda ise bir verimlilik, kar durumu ortaya çıkmaktadır. Hayatımızda da akıllı cihazlarla yaşamaktayız. Bunların hiçbirini kullanmasak bile internet bunu kullanmamızı sağlar. Sonuç ise daha iyi ürünlerin bize sunulması daha yenilikçi ürünleri ortaya çıkartmamız gerekmektedir. Rekabet Kurumunun amacı rekabet eden firmalar arasındaki dengeyi sağlamak, firmaların yenilik yapma becerilerini ortaya çıkarmaktadır" dedi.


Rekabet Kurumu Uzmanı İbrahim Hilmi Koçak da, kurumu tanıtan tanıtım videosunun ardından teşkilat yapısı, kanunu, mevzuatı, kurumda öğrenciler için staj ve mezuniyet sonrası iş imkanları konularında bilgi verdi. Koçak: “Rekabet firmalar arası bir yarıştır. Ürünler ve çeşitliliğin arttırılmasını, insanların daha uygun fiyata alışveriş yapmasını sağlar. Rekabet insanlara girişim özgürlüğü sağlar. Bu alanda öğrencilere iş ve staj imkanı sunmaktayız" diye konuştu. Aslen Nevşehirli olan Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Ünlü ise, dijital ekonomi ile ilgili düşüncelerini ifade ederek Türkiye için önemi hususlarına değindi.


Katılımcıların izleyicilerden gelen soruları yanıtlamalarının ardından konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel’in katılımcılara plaket takdiminde bulunması ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıklarken 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracatın 6 milyar 18 milyon dolar olduğu belirtildi. Paylaşılan verilere göre ise Aydın’ın 2024 yılı Nisan ayı ihracat rakamları belli oldu. Zeytinden incire kadar birçok ihracat ürününe sahip Aydın’ın Nisan ayı ihracat rakamı ise 69 milyon dolar oldu. Ayrıca dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ürünlerinin ihracatını domine ettiği Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2024 yılı Nisan ayında ihracatını yüzde 10’luk artışla 70 milyon dolara taşıdı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise ihracatını 39 milyon dolara taşıdı. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 323 milyon dolar Ege Bölgesi, 2024 yılının Nisan ayında ihracatını 2 milyar 323 milyon dolara taşıdı. İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 437 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 256 milyon dolarlık dilimi Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. Ege Bölgesi illerinden Aydın, 69 milyon dolarlık, Kütahya 31 milyon dolarlık ihracat yaparken, Uşak Nisan ayında 23 milyon dolar, Afyonkarahisar 22 milyon dolar ihracata imza attı.