GENEL - 19 Temmuz 2019 Cuma 15:35

NTSO Başkanı Parmaksız, Nevşehir’in il oluşunun 65.yıldönümü mesajı yayımladı

A
A
A
NTSO Başkanı Parmaksız, Nevşehir’in il oluşunun 65.yıldönümü mesajı yayımladı

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Başkan Parmaksız Nevşehir’in il oluşunun 65.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Başkan Parmaksız Nevşehir’in il oluşunun 65. yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.


NTSO Başkanı Parmaksız yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti;


“Nevşehir Bakanlar Kurulu kararı ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur. Kapadokya bölgesinin merkezi konumunda yer alan Nevşehir İlimiz hem tarihi süreçte bölgede egemen olan uygarlıkların bıraktığı zengin bir tarihi eser ve kültürel varlığa, hem de volkanik yapılarla çevrili olması nedeniyle oluşan eşsiz tabiat harikası coğrafyaya sahiptir. Sosyal barışı ile Türkiye’ye ve dünyaya model olmuş, ülkemizin kültür ve inanç turizminin merkezlerinden biri olan güzel ilimizde Nevşehirli olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşamaktayız.


İlimizin yatırım çekmesi, tanıtımı, ihracat yapması, toplumsal bütünlüğünü koruması, sosyal yapısının güçlenmesi gibi her konuda gayret gösteriyoruz. Nevşehir’in il oluşundan bugüne kadar geçen sürede sanayi, üniversite ve turizm alanlarında büyük gelişimler göstermektedir. İlimizi her yönüyle daha yukarılara taşımak için üyelerimizle uyum ve istişare içinde var gücümüzle çalışıyoruz. Şehrimize bu seviyede hizmet üretmek, şehrimizin kalkınmasına, insanımızın refahına, huzuruna katkı sağlamak bizler için büyük bir heyecan vesilesidir. Bu duygularla Nevşehirimizin il oluşunun 65.’inci kuruluş yıldönümünü kutlar; İlimizin gelişip kalkınmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunar, Saygıdeğer Nevşehirli hemşerilerimi saygı ve sevgiyle selamlarım.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.