GENEL - 08 Ekim 2019 Salı 12:12

Karain köyü ’kanserli köy’ olarak anılmak istemiyor

A
A
A
Karain köyü ’kanserli köy’ olarak anılmak istemiyor

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde 1974 yılından beri kanserden çok sayıda köylünün ölmesinin ardından köylerinin ’kanserli köy’ olarak anılmasına tepki gösteren köylüler, "Böyle anılmak istemiyoruz" dedi.

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde 1974 yılından beri kanserden çok sayıda köylünün ölmesinin ardından köylerinin ’kanserli köy’ olarak anılmasına tepki gösteren köylüler, "Böyle anılmak istemiyoruz" dedi.


Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde yaşanan kanser ölümlerinin ardından köyün bir kısmı başka bir yere taşındı. Ancak Karain köyünde kalan ve burada yaşamak isteyen bir çok köylü ise evlerini taşımadan yine köylerinde yaşamaya devam ediyor. Karain köyünün kanserli köy olarak anılmasından rahatsız olan köylüler bu lekenin bir an önce temizlenmesini istiyor. 69 yaşındaki İbrahim Can kendisinin Karain köyünde doğduğunu ve köylerinin kanserli köy olarak lanse edilmesini kabul etmediklerini söyledi. Can, “Karain’de doğdum. Ürgüp’te yaşıyorum ama Karain köyünde çalışıyorum. Burada bağım bahçelerim var. Kanserli köy olarak anılmayı ben hiç kabul etmiyorum. Bu köyümüze de bir leke bize de bir leke. Bu konuda kanserli köy olayını kabul etmiyorum. Her tarafta kanser var. 1974 yılında bir gazetede çıkan bir haber ile bugüne kadar bu olay devam etti geldi. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi bu konuyla ilgili çalışma yapmasıyla birlikte kanserli köy ismi yaygınlaştı. Kanser her tarafta var. Ama bizim köyde biraz daha fazla var ama daha neden olduğunu söyleyemediler. Bize ilk defa gelen bir kaymakam bu evleri bize söyledi. Biz bedava diye imza attık. Değilse bu evlere 125 bin lira olduğunu bilsek köyümüzden taşınmazdık. Köyümüz orada virane kalıyor. Kimse evini tadilat yapmıyor. Kanserli köy diyorlar ama biz yazın köyde yaşıyoruz” dedi.


Karain köyünde yaşayan Kamil Şencan ise açıklamasında kanserin tüm Avrupa’da yaşandığını ifade ederken Karain köyü ile kanserin alakasının olmadığını söyledi. Şencan, “Karain köyünde kanser denen bir şey yok. Bu Hollanda’da, İsveç’te de Avrupa’da da hastaneler kanser hastaları ile dolu. Diğer köylerde de var. Hacettepe tabibi bir pislik attı. Hani bir deli kuyuya taş atınca 40 akıllı çıkartmaz derler ya aynısını yaşıyoruz. Ben köyümden çok memnunum. Kanser falan asla yok. Kanser diyenler zaten kendini bilmezler. Burası bizim vatanımız. Köyümüzü taşıdılar ama burada yaşamayan köylülerimiz yeniden köye gitti. Karain köyü ile kanserin alakası yok. Şayet kayalardansa bütün peribacalarını yıkmaları lazım. Biz köyümüzün kanser ile anılmasını istemiyoruz. Bizim köyümüzün adını temize çıkartsınlar. Biz köyümüzden çok memnunuz” diye konuştu.


Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde 1974 yılında kanserden dolayı artan ölümlerin ardından o dönemde çeşitli gazeteler tarafından Karain köyü için ’kanserli köy’ ibaresi kullanılmaya başlanmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Davinson Sanchez: "Ülkedeki en iyi takımın hangisi olduğunu gösterdik" Galatasaray’ın Kolombiyalı futbolcusu Davinson Sanchez, Süper Lig’de şampiyon oldukları Antalyaspor maçının ardından yaptığı açıklamada, "Bence bu ülkedeki en iyi takımın hangisi olduğunu gösterdik" dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Galatasaray, konuk ettiği Antalyaspor’u 4-2’lik skorla mağlup ederek bitime bir hafta kala şampiyon oldu. Maçın ardından sarı-kırmızılı takımın Kolombiyalı futbolcusu Davinson Sanchez, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şampiyonluk için çok mutlu olduklarını belirterek sözlerine başlayan Sanchez, "Kolay olmadı, çünkü buraya gelene kadar pek çok zorluk yaşadık. Ama sonunda başardık ve bence bu ülkedeki en iyi takımın hangisi olduğunu gösterdik. Gelecek sezon için de mutluyuz. Gelecek sezon Galatasaray her zamankinden daha güçlü olacak. Takım arkadaşlarımla ve ailemle bunun tadını çıkaracağım. Dediğim gibi, gelecek sezona hazırlanacağız çünkü gelecek sezon daha zor olacak ama Galatasaray hazır olacak" ifadelerini kullandı. "Taraftarlarımız performansımız iyi olsa da olmasa da hep yanımızdalar" Sarı-kırmızılı taraftarlara sezon boyunca gösterdikleri destek için teşekkür eden 29 yaşındaki futbolcu, "Onlara her zaman çok müteşekkiriz çünkü bizi gittiğimiz her yerde takip ediyorlar, her zaman oradalar. Performansımız iyi olsa da olmasa da hep yanımızdalar. Çünkü kolay olmadığını anlıyorlar. Şampiyonlar Ligi’nde oynadığımız turnuvalarda dünya çapında çok zor maçlarla karşılaştık ama elimizden gelenin en iyisini yaptık. Üç gün sonra Süper Lig’de ve kupada yine sahadaydık. Süper Kupa’da elimizden geleni yaptık, finali kaybettik ama taraftarlar hep oradaydı. Dediğim gibi, sezon başında koyduğumuz hedeflerden birine ulaştığımız için mutluyuz. Ama belirttiğim gibi, gelecek sezon Galatasaray hazır olacak ve her zamankinden daha güçlü dönecek" diye konuştu.