GENEL - 23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:25

Nevşehir Valisi Becel: "Mutfak, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası"

A
A
A
Nevşehir Valisi Becel: "Mutfak, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası"

21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı haftası etkinlikleri çerçevesinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ konulu panel düzenlendi.

21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı haftası etkinlikleri çerçevesinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ konulu panel düzenlendi.


Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kongre merkezi Karavezir salonunda yapılan panele Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, İl Jandarma komutanı Albay Bahittin Murat Yakın, NEVÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Aydın, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sormaz, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Esat Özata’nın yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Panelin açılışında konuşan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, "Zengin bir coğrafyada yaşadığımızı belirterek, kadim bir medeniyetin mirasçılarıyız" dedi. Vali Becel; “Mutfak, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası. Sahip olduğumuz bu zenginlikleri hem gelecek nesillere aktarmak, hem dünyaya tanıtmak bu çalışmaların temel fikriyatını oluşturuyor” ifadelerini kullandı.



"Mutfak da turizmin bir parçası"


Turizmi gastronomiden ayırmamın mümkün olmadığını söyleyen Vali Becel; “İçinde yemeğin ve gastronominin olmadığı bir turizm faaliyeti maalesef eksik kalıyor. İnsanlar bir yeri ziyaret ettiklerinde önceden ne yiyeceklerine, ne içeceklerine dijital verileri kullanarak bir hazırlık yapıyorsunuz. Bununla ilgili geliştirilen sosyal medya platformları da gelecek olan misafirlere bir kolaylık sağlama açısından destek veriyor. Nevşehir’in ve iç Anadolu bölgesinin az olduğu düşünülen yemek sayısının aslında çok olduğunu bu vesile ile görmüş oluyoruz” diye konuştu. Nevşehir’de coğrafi işaret almış ürünlerin sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Becel; “Bu konuda da detaylı çalışmalar yürütüyoruz. Coğrafi işaret almış ürünlerin sergilenmesine ve bu çalışmaların devam etmesini arzu ediyoruz. Kabak çekirdeği, kaymaklı kaymağı, testi kebabı, Derinkuyu kuru fasulyesi gibi coğrafi işaretli ürünlerimiz var. Ayrıca bu bölge üzümleriyle ünlü bir bölge. Üzümleriyle üretilen çok şey var” şeklinde konuştu.


Panelde konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin de; “Asırlık tarifleri geleceğe iz bırakan yaklaşımı, kaliteli malzemeleri, özünde katıksız olması, sürdürülebilirliği, dünya beslenme trendlerine uygunluğu ve bin yılı aşan kültürü ile kadim Türk Mutfağı uluslar arası ölçek de geniş kitlelere duyurulması gereken bir ilkeyi barındırmaktadır. Anadolulun binlerce yıl öncesine uzanan köklü tarihinden beslenen Türk yemekleri, Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerindeki çeşitlilik ile Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukların saraylarında gelişen ve çeşitli tatlarla şekillenmiş ve bu gün ki mutfak kültürümüz oluşmuştur. Sahip olduğumuz bereketli coğrafyanın ve çeşitliliğinin verdiği zengin flora Türk mutfağının yapısında belirleyici rol oynamaktadır" dedi. NEVÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şule Aydın moderatörlüğünde düzenlenen ’Asırlık tariflerle Türk Mutfağı’ konulu panelde; Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sormaz, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr.Üyesi Esat Özata sunumlarıyla Türk Mutfağı hakkında katılımcılara bilgi aktardı. Panel katılımcılara aşure ikramıyla son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de ’organik tarım’ projesi ile ürünlerin verimi artıyor Mersin’de, Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen ’organik tarım’ projesi üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Bu kapsamda çiftçilikle geçinen ve 3 yıl önce Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu ‘organik tarım’ projesinden faydalan Yel ailesi, öğrendikleri bilgiler ışığında hasat yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, üreticilerin çevre dostu tarım uygulamalarını benimsemesi ve teşviki için 3 yıl önce başlatmış olduğu ‘organik tarım’ projesi sürüyor. Projeden faydalanan Yel ailesi de bunlardan bir tanesi. Silifke ilçesine bağlı Gündüzler Mahallesi’nde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Yel ailesi, öğrendikleri bilgiler ışığında hasatlarını yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Kimyasal herhangi bir girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşamasında kontrollü ve sertifikalı üretim biçiminin yaygınlaştırıldığı proje ile Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir tarımın önünün açılmasını kolaylaştırıyor. Tüketicilerin daha sağlıklı ve organik ürünlere erişim sağladığı, üreticilerin de daha kaliteli ve verimli ürünler sayesinde katma değer elde ettiği proje, hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldürüyor. Proje kapsamında organik tarımın yetiştirilmesi, toplanması, hasadı, kesim ve işleme, ambalaj ve muhafaza gibi adımları ve nasıl yapılacağını öğrenen üreticiler, eğitim sonunda sertifikalı bir şekilde üretimlerini yapabiliyor. Dışarıda oldukça maliyetli olan sertifikasyon aşamasını Büyükşehir Belediyesi ile ücretsiz bir şekilde aşan üreticiler; hem ilaç, gübre gibi girdi maliyetlerini azaltmaktan hem de doğa dostu uygulamadan oldukça memnun kalıyor. Organik tarım sertifikası almak için daha önce dolandırıcılara para kaptıran aile, belediyenin desteklerini fazlasıyla hissettiklerini ve Başkan Vahap Seçer ile birlikte, belediyecilik anlayışının halk adına nasıl yapıldığını gördüklerini ifade ettiler. “Projemizde hem üreticileri, hem de tüketicileri düşündük” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat mühendisi olarak görev yapan Emine Sevgül Şahman, 2021 yılında başlattıkları ‘organik tarım’ projesini, 2022 ve 2023 yılında devam ettirerek tamamladıklarını ifade etti. Üreticileri, sertifikalı organik tarıma teşvik etmek için projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Şahman, “Projemizi 2021 yılında 100, 2022 yılında 99 ve 2023 yılında 98 üreticimizle tamamladık. Tüm üreticilerimiz sertifika alma hakkını kazandı. Ürün yelpazemizde ise üzüm, badem, buğday, zeytin ve çeşitli sebzeler yer alıyor” dedi. Organik tarım projesi ile hem üreticileri de hem tüketicileri düşündüklerini söyleyen Şahman, “Üreticilerimiz bu sayede, kimyasal madde içermeyen ürün üretiyorlar. Bu süreçte üreticilerimize organik tarım üretimi ile ilgili eğitimler verdik. 3 sene boyunca organik gübre desteği sağladık. Üreticilerimizin daha çok verim almalarını sağlayıp, ekonomilerine katkı sunduk. Bu sayede yerelde üretimin artmasını da sağlamış olduk. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize tarımsal desteklerimizi daha güçlü bir şekilde sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. “Büyükşehir sayesinde maliyeti düşürdük” Badem üreticisi Abdullah Yel, belediyelerin son yıllarda tarımsal destekleri artırdığını kaydederek, “Bunların başında Mersin Büyükşehir Belediyesini sayabiliriz. Küçükbaş hayvan, sulama borusu, gübre, fide fidan, hamur yoğurma, üzüm sıkma makinası verildi. Hepsinden çok memnunuz. Geçen sene ürünlerimiz güzel para etti. Geçen yıla kadar sattığımız ürünler, yaptığımız masrafı karşılamıyordu. Aldığımız para ilaca, gübreye gidiyordu. Büyükşehir sayesinde ilaç ve gübre masrafını ve maliyeti de düşürdük” ifadelerini kullandı. “Ürünlerden şimdi daha çok verim alıyoruz” Üzüm üreticisi Nurten Yel de organik tarım sayesinde ürünlerden daha çok verim aldıklarını belirterek, “Bu destek ve eğitimden sonra çok şey öğrendik. Daha önce ektiğimiz yerden az kazanıyorduk. Şu anda daha çok verim alıyoruz. Önceden bildiğimiz çok yanlış varmış” şeklinde konuştu.
Samsun CANiK’ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek Türk Savunma sanayisinin önde gelen üreticilerinden CANiK, ABD’de gerçekleştirilen, 53 ülke ve 420 takımın katıldığı VEX Robotik Dünya Şampiyonası’nda gençlerin heyecanına ortak oldu. Türkiye’den katılan 3 okul arasından 1 okulun ulaşım ve kıyafet sponsorluğunu üstlenen CANiK, geleceğin robot tasarımcılarına destek verdi. Dünyanın önde gelen robotik tasarım yarışmalarından biri olan, global savunma sanayi devlerinden Northrop Grumman başta olmak üzere Tesla, Amazon, America’s Navy ve Eaton gibi büyük kurumların sponsor olarak yer aldığı VEX Robotik Dünya Şampiyonası, bu yıl 25 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında Dallas’ta Kay Bailey Hutchison Convention Center’da düzenlendi. Guinness rekorlar kitabında dünyanın en büyük robotik turnuvası olarak yer alan VEX Robotics Dünya Şampiyonası’na 53 ülke ve 420 takım katıldı. Şampiyonada, Türkiye’den katılan 3 okuldan biri olan Samsun Bilgi Okulları Robotik Takımı’nın sponsorluğunu ise CANiK üstlendi. Son derece heyecanlı geçen turnuvada öğrenciler, hazırladıkları projelerini jüri karşısında sergiledi. "Geleceğin dahilerine destek vermeye devam edeceğiz" CANiK Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komite Başkanı Didem Aral konuyla ilgili olarak, "CANiK Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komitesi olarak, BM Global Compact’in Sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda bir dizi projeyi hayata geçirdik ve bu çok değerli yola adım attık. Bu çerçevede, dünya ekonomisinin ve geleceğin merkezinde yer alan robotik alanında, ülkemiz öğrencileri yurt dışında büyük başarılar elde ediyor. Öğrencilerimizin bu alandaki yetenekleri, başarıları ve azimleri, ülkemizin aydınlık geleceği adına hepimize cesaret ve umut veriyor. SYS Grup Şirketleri içerisinde yer alan İstanbul merkezli UNIROBOTİCS şirketimizde de mekatronik alanında birçok mühendis çalışmaktadır. Bu yüzden de Türkiye’deki bu alanda faaliyet gösteren kurumlarımızı, kulüplerimizi ve bireylerimizi desteklemek Grubumuzun stratejisi içerisinde yer almaktadır. CANiK olarak, dünyanın en başarılı okullarının yarıştığı bu prestijli organizasyonda teknoloji ve yeniliklerin global temsilcisi olarak yer almak ve çocuklarımızın heyecanına tanık olmak bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı oldu. Bugüne kadar birçok ödül kazanan Samsun Bilgi Okulları Robotik Takımı’nı başarılarından dolayı içtenlikle kutlarım. CANiK olarak, gençlerimizin başarılarına destek olmaya ve onları teşvik etmeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz" dedi.