GENEL - 22 Mayıs 2023 Pazartesi 12:21

Hem tatil yaptılar hem gönül aldılar

A
A
A
Hem tatil yaptılar hem gönül aldılar

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gönüllü olarak Kapadokya bölgesine gelen gönüllüler hem tatilini yapıyor, hem de sosyal sorumluluk projelerine katılıyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gönüllü olarak Kapadokya bölgesine gelen gönüllüler hem tatilini yapıyor, hem de sosyal sorumluluk projelerine katılıyor.


Nevşehir’de faaliyette bulunan Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği düzenlediği programlarda yılda yaklaşık 150 yabancı katılırken, 2013 yılından bu güne kadar da bin 500 den fazla gönüllü katıldı.


Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği (KEYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kalcı “Biz gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Özellikle ‘Çocuğunu Keşfet’ programını, Kapadokya’ya gelen yabancı gönüllüler ile yürütüyoruz. Gönüllülük esası ortaya konulduğu zaman paranın hükmü olmuyor. Gönüllüler bizden para almıyor. Bizde onlardan para almıyoruz. Gönüllülerden minimum 15 gün kalmalarını istiyoruz. Çünkü çocuklar ile bir alışma süreci oluyor. O süreçten sonra daha verimli oluyorlar. 2013 yılından bu güne kadar yabancı gönüllü dönüşümü yıllık 150 gönüllüyü buluyor” şeklinde konuştu.


Yurt dışından gelen yabancı gönüllüler, ‘Çocuğunu Keşfet’ Projesinde down sendromlu özel çocuklarla Kapadokya Engelli Yetenekler Derneğinde (KEYDER) düzenlenen çeşitli etkinliklerle hem beceri geliştiriyor hem de doyasıya eğleniyorlar.


Almanya’nın Bernburg kentinden gelen Michael Tauber ise yaptığı açıklamada, “Ben 20 yaşında ve öğrenciyim. Buraya Almanya’dan gönüllü olarak geldim. Almanya’da da sosyal hizmetler alanında çalışıyorum. Burada özel çocuklar ile birlikte olmak istedim. Burada ki gönüllülük benim için büyük bir fırsat. Bu sayede özel çocuklarla çalışma fırsatı buldum” dedi.


Sosyal Hizmet alanında KEYDER Derneğinin etkinliğine katılmak için Almanya’dan Kapadokya’ya gelen Tino Müller yaptığı açıklamada, ”İnternet üzerinden araştırmalarım sonucunda Kapadokya Engelli Yetenekler Derneğinin Sosyal Sorumluluk Projesi olarak ‘Çocuğunu Keşfet’ projesine başvurdum. Başvurum olumlu sonuçlandı ve Kapadokya’ya geldim. Projenin amacı, özel çocukların anneleriyle birlikte atölyelerdeki çeşitli etkinliklere katılarak kendilerini keşfetmeleri. Bir gönüllü olarak burada bulunmak, çocukların zihinsel ve duyusal yönde kendilerini keşfettiğinde onların yanında olmak özel hissettirdi. Burada bulunmak ve özel çocuklarla vakit geçirmek harika bir duygu” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.