KÜLTÜR SANAT - 16 Ağustos 2023 Çarşamba 12:33

Kapadokya’nın kültürü Kültür Müze’de yaşatılıyor

A
A
A
Kapadokya’nın kültürü Kültür Müze’de yaşatılıyor

Nevşehir’in kültür ve sosyal yaşamı Kültür Müze’de yaşatılıyor.


Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabasında bulunan Kültür Müzede Nevşehir’in yüzyıllardır yaşatılan kültür ve sosyal yaşamı yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.


Kültür Müze,1954 yılında Kapadokya Bölgesi’nin ilk turistik oteli olarak, Ortahisar’da yapılmış olan, eski “Göreme Otel” binasının restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra kuruldu.


Göreme Otel otel olarak kullanıldığı yıllarda bölgeye gelen birçok ünlü ismi ağırladı. Otelde çıkan bir yangın sırasında otel kayıt defterinin de yanmasıyla o günkü bilgilere ulaşılamamakta.


Fakat Ortahisarlı vatandaşlardan öğrenildiği kadarı ile bu isimler arasında; Yaşar Kemal, Kasım Gülek, Yılmaz Güney, Hulusi Kentmen, Çolpan İlhan, Ayhan Işık, Sadri Alışık, Türkan Şoray, Tarık Akan gibi ünlüler ve pek çok yabancı devlet adamı ve sanatçılar yer aldığı iddia ediliyor..


Kültür Müze’de toplam 12 oda yer alıyor. Kapadokya Bölgesi’nde yaşayan insanların geleneksel yaşam biçimleri etnoğrafik müzecilik anlayış ile tanıtılmaya devam ediyor.


Müzenin içerisinde, kayaların oyularak, kilise ve ev haline nasıl getirildiği, tarım hayatı ve tarımda kullanılan aletler, eski kayıt damı (mutfak), pekmez yapımı, halı ve kilim dokumacılığı, kumaş baskı teknikleri, Türk hamamı, eski bir köy meydanı, köy odası, kız isteme geleneği, kına gecesi merasimi, gelin odası yer alıyor.



Kapadokya’nın kültürü Kültür Müze’de yaşatılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Teravih etkinlikleriyle öğrencilere manevi eğitim Erzincan’da öğrenciler, Ramazan ayının manevi atmosferini camilerde düzenlenen teravih buluşmalarıyla birlikte yaşıyor. Erzincan İl Müftülüğü Gençlik Hizmetleri ile Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen ÇEDES Projesi ve "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinlikleri kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri farklı camilerde gerçekleştirilen programlarda bir araya geliyor. Programlarda öğrenciler hem teravih namazını kılıyor hem de değerler eğitimi kapsamında düzenlenen sohbet ve etkinliklere katılıyor. Teravih buluşmalarının yanı sıra düzenlenen iftar ve sahur programları da öğrenciler ile eğitim camiasını aynı sofrada buluşturuyor. Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ruhunu yansıtan programlara hayırsever vatandaşlar da ikramlarıyla katkı sağlıyor. Etkinliklerde Erzincan İl Müftülüğü ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü personelinin yanı sıra gönüllü üniversite öğrencileri de görev alıyor. Böylece öğrencilerin Ramazan ayını daha bilinçli ve dolu dolu geçirmeleri hedefleniyor. Kavakyolu Şehit Salih Ay İlkokulu Okul Müdürü Başöğretmen Oğuz Kürşat Onay, "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinlikleri kapsamında öğrencilerle birlikte Erzincan’daki Gülabibey Camii’nde teravih namazı sonrası çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Onay, çocukların aileleriyle birlikte yaşadıkları Ramazan hatıralarının önemine değinerek, "Ramazan’ın birlik ve beraberlik ruhunun çocuklarda güzel bir hatıra olarak kalmasını istiyoruz. Öğrencilerimiz programı ilgiyle takip etti, arkadaşları ve aileleriyle birlikte saf tutmanın mutluluğunu yaşadı." dedi. Gülabibey Camii İmam Hatibi Mustafa Budak da etkinlik kapsamında çocukları cami girişinde karşıladıklarını belirterek, caminin bölümleri ve cemaatle namaz kılmanın önemi hakkında öğrencilere bilgi verdiklerini ifade etti. Erzincan ÇEDES İl Koordinatörü Sevil Aras Yücel ise etkinliklerin öğrencilerin Ramazan ayını daha anlamlı şekilde idrak etmelerine katkı sağladığını belirterek, programlarda öğrencilerin birlik, paylaşma ve dayanışma duygularını yaşayarak öğrendiğini kaydetti. Yetkililer, Ramazan ayı boyunca teravih buluşmaları ile iftar ve sahur programlarının farklı okullardan öğrencilerin katılımıyla devam edeceğini bildirdi.