GÜNDEM - 05 Mayıs 2024 Pazar 15:25

Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı

A
A
A
Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı

Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.


İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi.


Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.



Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya F-16’lar zorlu göreve 15 dakikada hazırlanıyor Türk Hava Kuvvetleri’nin en önemli vurucu gücü F-16 savaş uçaklarını zorlu göreve pistlerde uçak bakım sınıfı personel hazırlıyor. Görevden dönen çalışır haldeki bir uçak, pistte omuzlarda taşınan mühimmatların ve yakıt yüklenmesi sonrası 15 dakika içinde yeni bir uçuş yapabiliyor. Savaşan şahinlerin her başarılı operasyonu, omuzlardaki yükü hafifletiyor. Amasya’daki Karadeniz semalarının güvenliğinden sorumlu Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda çağrı adı ‘Tunç’ olan 151’inci Filo bünyesindeki uçakları uçuşa hazırlayıp pilotlara teslim eden ekip, piste döndüğünde görev gereği motor susturmadan yeni bir görev üstlenmesi durumunda da mühimmatları omuzlarda taşıyıp uçağa yüklüyor. Uçakların rutin bakımları ve motor test faaliyetleri ile uçuş dönüşü denenmiş atamamış mühimmatın imha işlemi de dikkatle gerçekleştiriliyor. Uçakların bakım ve arızalarının giderilmesi ile her an harbe hazır olabilmesi için faaliyetler yürüttüklerini belirten uçak bakım subayı Binbaşı Özdemir, "1 tona yakın ağırlıkta mühimmatlar var. Bazılarını yer destek teçhizatlarıyla uçağa monte ediyoruz. Bazılarını da uçaklarımızı çok kısa sürede de terörle mücadele harekatına göndermemiz gerekiyorsa omuzlarımız da yüklemekteyiz. Omuzlarımıza ağır bir yük biniyor. Ama uçaklarımıza taktığımız bombalar terörle mücadele harekatında istenilen noktaya düşüyorsa omuzlarımızdaki yük bizi onore ediyor" dedi. Ekibin koordinasyon içerisinde uçağı göreve hazırladığına değinen jet uçak mekanik teknisyeni Kıdemli Başçavuş Berber ise, "Uçuştan dönen bir uçağın tekrar motor susturmadan, pilot uçaktan inmeden tekrar uçuşa hazırlanması 15 dakika sürüyor. F-16’mız 15 dakikada göreve hazır. Aynı anda yakıt, bir sonraki görevde ihtiyacı olan mühimmat ve ihtiyacı varsa oksijen ile diğer ihtiyaçları karşılanıp 15 dakika içinde bir sonraki göreve hazır etmekteyiz" diye konuştu.