GÜNDEM - 05 Mayıs 2024 Pazar 15:25

Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı

A
A
A
Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı

Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.


İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi.


Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.



Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde düzenlenen dev organizasyon, 24 ülkeden 71 sporcunun kıyasıya mücadelesi, rekor seyirci katılımı, sahne gösterileri ve coşkulu kapanışla tam anlamıyla bir spor şölenine dönüştü. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, şehre büyük bir coşku getiren ve bu yıl kendi seyirci rekorunu kıran büyük bir bisiklet organizasyonuna daha imza attı. Avrupa’nın en kapsamlı bisiklet tesislerinden biri olarak öne çıkan Ayçiçeği Bisiklet Vadisi, bu yıl da adeta bir uluslararası buluşma noktasına dönüştü. 24 ülkeden gelen 71 elit sporcunun zorlu parkurda ter döktüğü yarışlar, 10 bini aşkın sporsever tarafından tribünlerden büyük bir heyecanla izlendi. Katılım sayısı ile organizasyon kendi rekorunu da geride bıraktı. Nefes kesen yarışların ardından sahne, eğlence ve coşkuya bırakıldı. Türkiye’nin sevilen sanatçılarından İlyas Yalçıntaş, binlerce kişinin eşlik ettiği konseriyle geceye damga vurdu. Birkan Polat’ın motosikletli akrobasi şovu ve görsel sahne performansları izleyenlere adeta bir festival atmosferi yaşattı. Ayrıca 54 şanslı kişiye, sahnede yapılan çekilişle Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Sakarya Valisi Rahmi Doğan tarafından bisiklet hediye edildi. "Sporun ve sporcunun şehri olmaya devam edeceğiz" Başkan Alemdar, özellikle bisiklet dostu yatırımlarla ve dünyada örnek olacak uygulamalarla sporun ve sporcunun şehri olmaya devam edeceklerini belirterek, "Bugün ev sahipliği yaptığımız organizasyonda on binlerce hemşerimizle buluştuk. Sakarya tarihinde yine bir ilk olan dünya şampiyonasına başarıyla ev sahipliği yaptık. Hemşerilerimizin ilgisi de çok güzeldi. Dünyanın dört bir yanından sporcuların yanı sıra farklı ülkelerde canlı yayınlanması şehrimizin tanıtımına da markasına da büyük katkı sağladı. İnanıyorum ki Spor Şehri Sakarya başarılı organizasyonlara ev sahipliği yapmaya bundan sonra da devam edecek. Özellikle bisiklet dostu uygulamalarımızla, yatırımlarımızla, altına imzamızı atacağımız örnek uygulamalarla, her spor branşına sunduğumuz destekle sporda sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın parlayan yıldızı, sporun ve sporcunun şehri olmaya devam edeceğiz. Organizasyonda emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve emek veren herkese şükranlarımı sunuyor, böylesi bir günde heyecanımızı paylaşan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.