YEREL HABERLER - 07 Mayıs 2016 Cumartesi 17:45

Türkiye'nin İlk Güneş Paneli Üretim Tesisinin Temeli Niğde'de Atıldı

A
A
A
Türkiye'nin İlk Güneş Paneli Üretim Tesisinin Temeli Niğde'de Atıldı

EkoRE, wafer ve hücre üretim süreçleri ile birlikte Türkiye’nin ilk güneş paneli üretim tesisini Niğde’de kuruyor.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketleri arasında yer alan EkoRE, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini artırmak için kendi güneş paneli üretim tesisini hücre ve wafer üretimini kapsayacak şekilde kuruyor. Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde 32 bin m2 alana kurulacak üretim tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, sanayiciler ve davetliler katıldı.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketler arasında yer alan EkoRE, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini artırmak için kendi güneş paneli üretim tesisini hücre ve wafer üretimini kapsayacak şekilde kuruyor.
2013 yılından beri yenilenebilir enerjiler konusunda proje geliştiren, teknik kurulum hizmeti veren, yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan ve yatırımları yöneten EkoRE’nin şu anda elinde bulunan projeler 50 MWp’in üzerinde olup, bu projeler etap etap geliştirme aşamaları tamamlanıp kuruluma geçti.
Tüm güneş enerjisi sistemlerindeki en maliyetli kalem olan güneş panelleri, Türkiye’de ya ithal edilerek temin ediliyor ya da üretim sürecinin büyük çoğunluğunu oluşturan hücreler yurt dışından ithal edilerek son aşama olan modül üretimi Türkiye’de yapılıyor. 20’den fazla modül üretimi yatırımından sonra ilk defa üretim sürecinin kalbi sayılan wafer ve hücre üretimi Türkiye’de EkoRE tarafından yapılacak.
Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde EkoRE’ye tahsis edilen 32.000 m2 alanda inşasına başlanan, en son teknolojiyi kullanacak üretim tesisi, ilk safhada 100MWp hücre üretim kapasitesi ile çalışacak. Tesisin kapasitesi ek yatırımlarla zamanla katlanarak uzun vadede minimum 600 MWp kapasiteye çıkartılacak. Yapımı yaklaşık 12 ay sürecek fabrikanın gerek inşası sırasında, gerekse işletmeye geçtiğinde, yüzlerce kişiyi istihdam ederek Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak.
Üretim tesisinin temel atma töreninde konuşan EkoRE CEO’su Serhan Süzer, “Güneş enerjisi sektörünün önemi her geçen gün artıyor. Güneş enerjisi sistemlerini oluşturan parçaları Türkiye’de üretmek, dışa bağımlılığımızı azaltacak, cari açığı azaltarak ekonomimize katkı sağlayacak, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasını sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçmede önemli bir katkı sağlayacak ve yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla panellerin verimliliği sürekli artırılarak, dünyadaki teknolojik gelişime katkıda bulunulacaktır. Bu vesile ile Türkiye ekonomisi ile istihdamına yaptığımız katkıdan ve enerji bağımsızlığı gibi önemli bir milli güvenlik meselesine de çözüm ürettiğimiz için büyük mutluluk duyuyoruz. Başta sayın vali ve değerli katılımcılar olmak üzere, projeye destek veren herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, ’’Bugün burada işaret fişeği çakılacak ve arkasından bütün şeyler olacak. Enerji konusu ülkemizin en önemli konusu çünkü biz enerjimizi hala fosil yakıtlardan üretiyoruz. Doğal gaz ithal ediyoruz, elektrik üretimimizin yüzde atmış beşinin yine doğal gazdan üretiliyor. Şimdi biz var gücümüzle hükümet olarak yerli ve milli enerji sektörünü oluşturmaya çalışıyoruz. bugün burada yapılanda onlardan birtanesi. Allah memleketimize öyle bir nimet vermiş ki, şimdiye kadar farkında değildik ama şimdi farkına vardık. Güneş tüm Türkiye’de de var ama Niğde çok orijinal güneş ışıması açısından ideal bir yerde. yavaş yavaş güneş enerjileri kurulmaya başlandı. Bugün ki yaptığımız katılımla artık yerli bir güneş enerji sistemi kuran fabrika temelini atıyoruz.’’ diye konuştu.
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise, ’’Bugün temelini atacağımız tesisi uluslararası bir projedir. Türkiye’nin Milli sınırlarını aşan, Türkiye’yi yeni yüksek teknolojiyi yakalayan enerji noktasında ülkeler haline getirebilecek ve Niğde’de onlarca sektörü peşinden dolaştıra bilecek, Niğde’yi dünya çapında tanınan bir il haline getirecek projedir.” dedi.
Konuşmaların ardından Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde 32 bin m2 alana kurulacak üretim tesisinin temelleri atıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.