YEREL HABERLER - 31 Aralık 2011 Cumartesi 15:50

CBS UYGULAMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

A
A
A
CBS UYGULAMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Niğde İl Özel İdare Genel Sekreterliği sayısal harita yapım çalışmalarına başladı.
Bu kapsamda oluşturulan teknik ekip Niğde’yi gezerek sayısal harita altlıklarını oluşturacaklar
Yapılacak çalışmalarla ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Âlim Barut, gelişen teknolojik şartlar düşünüldüğünde çağın gerisinde kalınmaması gerektiğini hatırlatarak, verilere doğru ve hızlı bir biçimde ulaşmanın son derece önemli olduğunun altını çizdi. Sayısal haritaların tamamlanmasının ardından kullanıcıların bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile ilimize ait tüm istatistiki fiziki verilere ulaşabileceğini söyleyen Barut, bu veriler ışığında gelecek planlamasının da son derece rahat bir biçimde yapılabileceğini dile getirdi.
Barut "Sayısal haritaların bütünlenmesiyle oluşacak bilgi sistemi sayesinde ilimize ait verileri dijital ortamda takip edecek ve bu verilere bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile anında ulaşacağız. Bilgiye ulaşmak için onlarca klasörü araştırmayacağız. Zamandan kazanacağız. Bu bilgi siteminden alacağımız doğru veriler bize gelecek için yapacağımız projeksiyonlarda ışık tutacak. İlimizde olabilecek bir afet anında elimizde neler var, kaç sağlık ocağımız var, hangi alternatif yollarımız var bunları anında göreceğiz. Afet yönetimini başarıyla yapabileceğiz. Bu çalışma için Özel İdaremiz düğmeye basmıştır. Dört kişiden oluşan teknik ekip çalışmalarına başlamıştır." dedi.
İl Özel İdaresi’nce temin edilen 74 adet topografik harita alınarak başlatılan çalışmaların bugün arazi ölçümleri ve sayısallaştırma çalışmalarıyla olgunluk kazanmaya başladığını aktaran Barut, "Çalışmalar tamamlandığında oluşacak dijital harita Coğrafi Bilgi Sistemine altlık teşkil edecek ve ilimizin bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı teknik haritası olmla özelliğini taşıyacaktır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür. CBS, genel bir kavram olup; çeşitli kullanım alanlarına ve tematik konulara yönelik olarak geliştirilen CBS uygulamaları vardır. Bu CBS uygulamaları, Kent Bilgi Sistemi, Orman Bilgi Sistemi, Karayolları Bilgi Sistemi, Arazi Bilgi Sistemi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, Lojistik Bilgi Sistemi, İç Güvenlik Bilgi Sistemi, Araç İzleme Bilgi Sistemi, Trafik Bilgi Sistemi, Kampüs Bilgi Sistemi, Deprem Bilgi Sistemi, Harita Bilgi Sistemi, vb. şekilde adlandırılırlar."diye konuştu.
Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanım alanlarını anlatan Barut "CBS teknolojisi bilimsel araştırmalar, kaynak yönetimi, varlık yönetimi, alt yapılar (doğalgaz, elektrik, su), arkeoloji , çevresel etki değerlendirmesi, kentsel planlama, kartografya , kriminoloji , coğrafi tarih, pazarlama , lojistik , maden haritalama, haritacılık , tarım ekili tarım alanlarının tespiti ve toplam mahsulün hesaplanması, askeri uygulamalar, hava, deniz ve kara trafiği izleme araç takip sistemleri, meteoroloji, arama kurtarma ve diğer amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, CBS doğal afetlerde acil müdahaleleri kolaylaştırmak için hesaplamalar yapmaya olanak tanır. CBS yeni sulak alanların bulunmasında ve bu alanların korunmasında kullanılabilir. CBS bazı şirketler tarafından avantaj sağlaması amacıyla yeni pazar alanları bulmak için kullanılabilir." şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.