YEREL HABERLER - 05 Şubat 2014 Çarşamba 12:34

Niğde’de 5 Bin Çiftçi Eğitildi

A
A
A
Niğde’de 5 Bin Çiftçi Eğitildi

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 108 köy ve 45 kasabada yürütülen Kış Ayları Çiftçi Eğitim Toplantıları Dündarlı Kasabasında gerçekleştirilen toplantı ile tamamlandı.
43 günden beri devam eden kış eğitim toplantılarında toplam 5 Bin çiftçiye ulaşıldı. Eğitimlerde Alternatif tarım ürünleri, Tarımsal desteklemeler, Ürünlerin karlılık durumları, Hayvan hastalıkları, Hayvan hareketleri, Toprak koruma, Anız yangınları, Süne Mücadelesi, Bitki hastalıkları ve çeşitli teknik konularda eğitimler verildi.
Son olarak Dündarlı Kasabasında gerçekleştirilen eğitim Toplantısına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Şube Müdürleri Bayram Akkuş, Sadettin Yılmaz, İlhami Küçük, A.Tuğrul Tıraş, Adem İğdeli ve Mahmut Canpolat, eğitimi verecek konu uzmanı Ziraat Mühendisi Aslı Alper ve Veteriner Hekim Adnan Büyükvural, Dündarlı Mahalle Muhtarları ile 110 çiftçi katıldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan İl Müdürü Murat Türkmen, özellikle kış aylarında çiftçilerin boş vakitlerinde onlarla birlikte olmak ve çeşitli tarımsal konularda çiftçileri bilgilendirmek, alternatif tarım ürünleri, ürün çeşitliliği, çiftçi talepleri, hayvan sağlığı hizmetleri, talep ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla il ve ilçe genelinde tüm kasaba ve köylerde yaptıklarını, bugünde idari kadrosu ile birlikte Dündarlı Kasabasına geldiklerini söyledi.
Daha sonra konu uzmanı Tar-Gel Ziraat Mühendisi Aslı Alper tarafından çiftçilere alternatif tarım ürünleri başta olmak üzere elma yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları, bakım, besleme, sulama, budama, ürün çeşitliliği ve tarımsal desteklemeler konularında bir sunum yaptı. Veteriner Hekim Büyükvural ise Hayvan yetiştiriciliği, şap hastalığı, brusella hastalığı, hayvan sevkleri, aşılama, küpeleme ve hayvancılık desteklemeleri hakkında bir sunum yaptı.
Sunumun ardından İl Müdürü Türkmen çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini aldı. Dündarlı Kasabasında; Elma, Kiraz, Kuru fasulye, Nohut, yetiştiriciliği ile Arıcılık ve Mantarcılık faaliyetlerinin destekleneceğini ifade etti. Ayrıca Kasabada Elma Budaması, Arıcılık ve Mantarcılık konularında Kurslar açılacağını söyledi. Diğer taraftan çiftçilerin kendilerini sık sık ziyaret etmelerini ve istek ve talepte bulunmalarını istedi. Bu istek ve taleplerin karşılanması için kapasitelerini ve imkanlarını zorlayarak çözüm üretmeye çalışacaklarını ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dere ıslahı çalışmasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiler Zonguldak’ta yüklenici firmanın dere ıslah çalışması sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiğini fark eden mahalle sakininin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kesimle ilgili zabıt tuttu. Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi. Makine sesini duyunca olay yerine gelen mahalle sakini Engin Zaman, bölgenin korunması için dilekçelerinin olduğunu ancak ağacın kesildiğini fark edince çalışmaları durdurduğunu anlattı. “Porsuk ağaçlarının yer aldığı denize en yakın seviyedeki yer dünyada tek bu vadi” İş makinesinin operatörünü bölgeden uzaklaştırdığını ardından da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdiğini ifade eden Zaman şöyle dedi: “Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum. Sonra yetkilileri arama çalıştım. Bir kısmına ulaştım, bir kısmına ulaşamadım. Ben burayı anlatmak istiyorum. Burası Gökgöl Vadisi. Bu vadinin özelliği şu. Bütün dünyada Porsuk ağaçları 750 ila 1000 rakım arasında yaşar. Dünyada bir tek Gökgöl Vadisi’nde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir. Buranın korunması için dilekçelerim var. Burası dünyaya mirasımız bir yer. Kestikleri ağaç bin 183 yaşında olacaktı" diye konuştu. Ekipler gelene kadar ağacın başında nöbet tuttu İhbar üzerine olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri söz konusu ağacın kesilmesiyle ilgili zabıt tuttu. Bölgeye tersip bendi yapılacağını öğrendiğini anlatan Zaman, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelip zabıt tuttu. Yapacakları bir şey yok. Kepçeciyi kovdum. ’Bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kepçeciden öğrendiğim buraya tersip bendi yapacaklarmış. Tersip bendi yapacaksınız da burada ne işiniz var sizin" dedi. Tutanağın tutulmasının ardından ekipler ve mahalle sakini Engin Zaman kesilen ağaçtan hatıra amacıyla bir parça alarak olay yerinden ayrıldı. Ağacın kesildiği ve çalışmaların yapıldığı bölge dron ile havadan görüntülendi.