YEREL HABERLER - 06 Aralık 2016 Salı 14:09

Ordu’nun gözü Arap turizminde

A
A
A
Ordu’nun gözü Arap turizminde

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, son bir yılda Ordu’ya 343 bini aşkın yerli ve yabancı turist geldiğini belirtti. Vali Balkanlıoğlu, Karadeniz’e gelen Arap turist pastasından pay alabilmek için Arap dünyasına yönelik turizm tanıtım çalışması yaptıklarını söyledi.
Ordu’nun doğal güzellikleri, tabiat ve kültür varlıkları, doğa sporlarına sağladığı imkanlar, zengin yöresel lezzetlerinin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, son bir yılda 329 bin 282 yerli, 14 bin 270 yabancı olmak üzere toplam 343 bin 552 turisti ağırladıklarını belirtti. Bu rakamın Ordu ili ekonomisine hatırı sayılır bir katkı sağladığını vurgulayan Balkanlıoğlu, “Karadeniz’de güzellik namına ne varsa, fazlasıyla Ordu’da mevcut. Hem daha bakir, hem de daha güzel. Ordu’yu gezen, gören basın mensupları, Ordu için ‘Karadeniz’in özetidir’ diyorlar” dedi.

Tanıtım atağı
Ordu’da göreve başladığı dönemde tüm bu turistik güzellik ve imkanlara rağmen Ordu’ya gelen yerli ve yabancı turist sayısının az olduğunu gördüklerini ve tanıtıma ağırlık vermeye başladıklarını ifade eden Balkanlıoğlu, “Ordu’yu tanıtmaya karar verdik. Ulusal televizyonlarda yayınlanan ve izleyicisi çok olan programların Ordu’da çekimler yapmasını sağladık. Ulusal televizyon kanallarının haber ve belgesel programlarında yer aldık. Ne kadar gezi ve seyahat dergisi varsa hepsinde Ordu’yu tanıttık. Ordu’yu büyük oranda yurt içinde tanıttık” diye konuştu.

“Arap turizminden pay almalıyız”
Yurt dışı tanıtımına da ağırlık verdiklerini, öncelik olarak Karadeniz’de son yıllarda artan Arap turizmini Ordu’ya kaydırmak için büyük çaba gösterdiklerini belirten Vali Balkanlıoğlu, “Karadeniz bölgesine çok fazla turist gönderen ülkeler var. Arap coğrafyasında yaşayan insanlar tabiat ve doğal güzelliklere hasretler. Irmaklar, dereler, çaylar, şelaleler, göller, zümrüt ormanlar, masmavi deniz, bu insanların hayalinde yaşıyor. Burayı cennet olarak görüyorlar. Trabzon, Rize gibi illerimize Arap dünyasından 10 senedir turist geliyor. Trabzon’a gelen turist sayısı 300 bine dayanmış durumda. Bu insanlar 3 bin dolara yakın para harcıyorlar. Trabzon’a yılda 900 milyon dolar para giriyor. Ordu’nun toplam ihracatı 200 milyon dolar olduğunu düşünürsek, Arap turistlerin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.