KÜLTÜR SANAT - 29 Mart 2017 Çarşamba 14:06

Yöre şivelerinde unutulma tehlikesi

A
A
A
Yöre şivelerinde unutulma tehlikesi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kendisine has özelliği olan şivesinden biraz farklılık gösteren Ordu şivesinde bulunan 10 bin 821 kelimenin toplandığı ‘Ordu Ağzı Söz Varlığı’ kitabı çıktı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kendisine has özelliği olan şivesinden biraz farklılık gösteren Ordu şivesinde bulunan 10 bin 821 kelimenin toplandığı ‘Ordu Ağzı Söz Varlığı’ kitabı çıktı.


Ordu Üniversitesi (ODÜ) Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Küçük ile yüksek lisans öğrencisi Mümin Ateş tarafından hazırlanan ‘Ordu Ağzı Söz Varlığı’ kitabı Morfoloji Konferans Salonu’nda düzenlenen imza günü ile kamuoyuna tanıtıldı.


Türkçe sözlüğün 20 bin kelimelik olduğu Türkiye’de Ordu şivesinde bulunan kelimelerin 10 bin 821 kelimede toplanması ile son yılların en büyük çalışması olarak görülen kitabın tanıtımında konuşan ODÜ Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Küçük, Türkçenin zenginliklerinden olan ağızlara dayalı söz varlığının kaybolma, unutulma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.



“Ağızlara dayalı söz varlığı kayıt altına alınmalı”


Bu tür söz varlığının yazılı olarak kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çeken Küçük, “Bu incelik ve güzelliklerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve ortaya konulması dil tarihinin ve sözlük çalışmaları yönünden önemli ve gereklidir. Yapılan yüzlerce çalışmaya rağmen Anadolu ağızlarında bugün de derlenmeyi, gün ışığına çıkmayı bekleyen pek çok sözcük, kalıp söz, deyim ve atasözü bulunmaktadır” dedi.


Kendi içerisinde üç ağız bölgesinden oluşan Ordu ili ağzının söz varlığını derlemeye yönelik bu çalışmada kitap, sözlük, makale, bildiri, tez gibi çalışmalardan yola çıkılarak yazı dilinde yer almayan veya anlam veya söyleyiş farklılığı olan sözcüklerden oluşmuş toplam 10 bin 821 sözcüğe ulaşıldığını belirten Küçük, “Eserde, seslerin özelliklerini tam olarak yansıtabilmek için madde başlarının yazımında fonetik işaret yazı alfabesi kullanıldı. Ayrıca sözcüklerin türü ve kökeni gösterildi. Lakapların yanı sıra çalışmada elma, armut, erik gibi meyve adları ile oya adları da söz varlığına dahil edildi” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.