GENEL - 07 Aralık 2017 Perşembe 16:01

Fatsa Yayalaştırma Projesi devam ediyor

A
A
A
Fatsa Yayalaştırma Projesi devam ediyor

Ordu Büyükşehir Belediyesinin Fatsa ilçesinde bazı cadde ve sokakları araç trafiğine kapatarak başlattığı Yayalaştırma Projesi devam ediyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesinin Fatsa ilçesinde bazı cadde ve sokakları araç trafiğine kapatarak başlattığı Yayalaştırma Projesi devam ediyor.


Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan projeler Fatsa ilçesinin çehresini değiştirecek. İlçe merkezinde yaşanan yoğunluğu ortadan kaldırmak ve yayalar için trafiğe kapalı alanlar oluşturmak amacıyla araç trafiğine kapatılan Eski Hal Sokak, Aşiyan Sokak, Plevne Caddesi ve Meydanı, Gülhan Sokak, Hisar Sokak, Reşadiye Caddesi, Pazar Caddesi ve Meydan Sokak’ta yayalaştırma çalışmaları sürüyor.


Yayalaştırma Projesi kapsamında alt yapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Fatsa ilçemizde alt yapısı ve üst yapısı ile örnek bir çalışma ortaya koyacağız. Şu anda Plevne Caddesi, Eski Hal Sokak ve Aşiyan Sokak; Reşadiye Caddesi’nin, Sakarya Caddesi ile İnönü Caddesi arasındaki bölüm ile Pazar Caddesi’nin ve Gülhan Sokak’ın 460 m3 beton dökümü yapılarak alt yapı çalışmaları tamamlandı. Reşadiye Caddesi’nin İnönü Caddesi ve Dere Üstü Caddesi arasındaki bölümünde ise alt yapı çalışmaları devam ediyor. Alt yapısı tamamlanan bölgelerimizde özel taşlar ile sert zemin döşemesine başladık. Akabinde ahşap döşemelerin yapılmasına, oturma grupları ve aydınlatma elemanlarının yerleştirilmesine geçeceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.