EKONOMİ - 19 Eylül 2018 Çarşamba 16:54

Tescilli organik fasulyenin kilosu 25 lira

A
A
A
Tescilli organik fasulyenin kilosu 25 lira

Ordu’nun Akkuş ilçesinde 7 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen organik ’Akkuş şeker fasulyesi’nin kilogramı 25 liradan satılıyor.

Ordu’nun Akkuş ilçesinde 7 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen organik ’Akkuş şeker fasulyesi’nin kilogramı 25 liradan satılıyor. Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Arslan Soydan, organik fasulyeye yoğun talep olduğunu söyledi.


Ordu’nun Akkuş ilçesinde Akkuş Ziraat Odası öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında, 7 yıl önce 2 liraya satılan şeker fasulyesi Türk Patent Enstitüsü tarafından ’Akkuş şeker fasulyesi’ markasıyla ’coğrafi işaret’ olarak tescillendi. Tescil işleminin ardından 7 yılda fiyatı katlanarak artan ’Akkuş şeker fasulyesi’nin kilogramı 18 liraya yükselirken, organik olarak üretilen fasulyenin fiyatı ise 25 lirayı buldu.


Özellikle organik fasulyeye yoğun talep olduğunu, mevcut üretimle bu talebi karşılayamadıklarını, üretimin de her geçen yıl artırıldığını belirten Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Arslan Soydan, “Hasadı başlayan ve harmanda kurutulacak duruma gelen fasulyenin yıllık rekoltesi her geçen yıl artıyor. Geçen yıl 300 ton rekolte olmuştu. Bu yıl 400 ton rekolte bekliyoruz ama bunun yeterli olmayacağı ortada. Çünkü diğer illerden de hatta yurt dışından büyük talep var. Üretici oturak fasulye cinsinin kilosunu 18 liradan, çangal fasulyenin kilosunu ise 22 liradan, organik fasulyenin kilosunu 25 liradan satıyor. Pazarda ise bunun biraz daha yüksek fiyatla satılıyor. Ancak Akkuş ilçesinde 2 bin kişi fasulyeden iyi bir ekonomik gelir elde ediyor” dedi.



Fındık fiyatını üçe katladı


İlçede üretilen organik fasulyenin fındık fiyatını ikiye katladığını, talebin daha çok artmasıyla üreticinin de üretimi yaygınlaştıracağını vurgulayan Arslan Soydan, "Akkuş ilçemizde yetiştirilen fasulyenin diğer fasulyelere göre birçok farklı özelliği var. Aroması ve kendine has tadı, kokusu var. Fındığa göre de çok kazançlı. 1 kilo fındık 12 liradan satılırken, 1 kilo organik fasulyenin kilosu ise 25 lira. Biz fasulye hasadı başlamadan önce fasulye fiyatını açıklıyoruz. Üreticilerimizden fasulyeyi alıp paketleme tesisimizde talebe göre paketliyoruz. Markamızla paket halinde satıyoruz. Ayrıca İstanbul’da Türkiye genelinde şubeleri olan büyük bir marketle sözleşme imzaladık. Kilogramı 25 liradan depo teslimi markete ’Akkuş şeker fasulyesi’ satmaya başladık. Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir’de bu marketin şubelerinde satılıyor. Yılda ortalama 300 ton fasulye üretimi yapılıyor, bunun 20 tonu organik fasulyeden oluşuyor. Sulama sistemi kurulmasıyla üretimin katlanarak daha da artmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Bu arada Akkuş İlçe Kaymakamı Muhammed Enes Çıkrık, Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin arttırılması için gereken desteği vereceklerini söyledi. Kaymakam Çıkrık, “Akkuş şeker fasulyesi kendine has tadı, aroması ve kokusu olan zirai mücadele ilacı ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilen bir ürünümüzdür. Erken pişmesi ve kabuksuz olması gibi birçok farklı özelliğe sahip olan ürünümüzün üretimi bölgemizde 2 binin üzerinde çiftçimiz tarafından yapılmaktadır. İlimiz ve ilçemiz için önemli olan Akkuş şeker fasulyesi üretimini ilçemiz genelinde daha yaygın hale getirmek için çaba harcamaktayız. İlçemizde bu tarz üretimlerin artarak devam etmesi için her türlü desteği vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya SUBÜ’den şehrin ekonomik gelişimine ışık tutacak proje SUBÜ Sapanca MYO’nun Sakarya ekonomisine katkı sağlayan işletmeleri geniş bir perspektiften incelemeyi hedefleyen ‘İş’te Sakarya’ başlıklı bilimsel araştırma projesinde çekimler başladı. Proje genç girişimcilere ilham verici örnekler sunmayı ve şehir hafızası oluşturmayı amaçlıyor. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sapanca Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim Programı akademisyen ve öğrencileri tarafından yürütülen Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ile ‘İş’te Sakarya’ başlıklı projede çekimler başladı. Sakarya ekonomisine katkı sağlayan işletmeleri geniş bir perspektiften incelemeyi hedefleyen proje ile bölgenin ekonomik gelişimine yön veren yerel işletmelerin girişimcilik hikâyeleri dijital olarak kayıt altına alınacak. Kent hafızası oluşturulacak Sakarya’nın ekonomik yönünü araştırarak elde edilen verilerin bölgenin ekonomik tarihini daha iyi anlamak için kullanılacağını belirten Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi İsmail Koç, “Proje ekibi olarak Sakarya’da faaliyet gösteren köklü işletmelerin kuruluş hikâyelerini, aile işletmelerinde kuşaklar arası yönetimi, devlet teşviklerinin etkisini, ekonomik katkıları ve inovasyon projelerini analiz edeceğiz. ‘İş’te Sakarya’ projesi ile şehrin ekonomik gelişimine tanıklık etmeyi ve Sakarya’daki girişimcilik hikâyelerini dijital ortamda belgeleyerek kent hafızasını oluşturmayı, şehir ekonomisine ve genç girişimcilere ilham kaynağı olmayı hedefliyoruz. Sapanca Meslek Yüksekokulu bu proje sayesinde üniversite-sanayi iş birliğine olan bağlılığını göstererek sektörle olan ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacak; üniversite ile sanayi arasındaki bu etkileşim, projenin hem akademik hem de endüstriyel alanda yeni iş birliklerine kapı açmasını mümkün kılacaktır” diye konuştu. Projede ilk çekim gerçekleşti ‘İş’te Sakarya’ projesinde ilk olarak Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir süt ürünleri şirketinin üçüncü kuşak temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Güneş ile video röportaj çekimleri yapıldı. Firma hakkında bilgi veren Güneş, “65 yıllık üretim tecrübemiz ile bugün 2,1 milyar TL’lik ciroya, 400 kişilik istihdama ve 5 bin süt üreticisine geri bağlantı etkisine ulaşmış durumdayız. Böylelikle Türkiye’de süt ve süt ürünleri işleyen üreticiler arasında önemli bir konumdayız” şeklinde konuştu. Proje ekibi Sapanca MYO Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Koç’un koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin ekibinde Dış Ticaret Bölümü Başkanı Doç. Dr. Füsun Çelebi Boz, Doç. Dr. Aydın Bağdat ve Medya İletişim Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Servet Sezgin yer alıyor. Sapanca MYO Medya İletişim Programı öğrencileri de projede aktif olarak görev alarak uygulama becerisi kazanıyor. Proje ekibi, daha önce ‘Sapanca’nın Çınarları’ adlı projeyi de hayata geçirmişti. Bu proje ile Sapanca’nın 54 yaşlı bireyinin hayat hikayeleri belgesel haline getirilerek, onların deneyimlerini ve değerleri gelecek nesillere aktarılmıştı.
Gümüşhane Geleneksel Türk Okçuluğu sporcuları, geleneksel kıyafetleriyle Gümüşhane’de yarıştı Gümüşhane’de Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları kapsamında 350’ye yakın öğrenci geleneksel kıyafetlerle kıyasıya yarıştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından okul sporları kapsamında Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu ve Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları Gümüşhane Yenişehir Stadyumu’nda gerçekleştirildi. Müsabakalara erkek ve kız sporcular olmak üzere küçükler, yıldızlar ve gençler kategorisinde 13 ilden toplamda 350’ye yakın öğrenci katıldı. Geleneksel Türk Okçuluğu’nu tanıtmak ve ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenen müsabakalarda, sporcular geleneksel kıyafetleriyle birlikte farklı kategorilerde kıyasıya mücadele etti. “Ata sporumuzu sevdirdiğimiz için mutluyuz” Müsabakalarda geleneksel yöntemler ve kıyafetlere özellikle dikkat edildiğini söyleyen Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Hakemi Özlem Usluer, “Geleneksel Türk okçuluğu bölgesel elemeleri için buradayız. Burada kazanacak öğrencilerimiz Mersin’deki Türkiye finaline katılacaklar. Dönemsel olarak Türk kültüründe ve tarihinde yeri olan kıyafetler seçildi. Bizim zaten modern okçuluktan farkımız bunu geleneksel olarak yapmamız. Ata sporumuz, mutluyuz ve gururluyuz. Artık geleneksel okçuluğa ilgi çok fazla, gençlerimiz severek yapıyor ve talep sürekli artıyor, mutluyuz” dedi. “Yarışma için çok çalıştık” Malatya’dan müsabakalar için Gümüşhane’ye gelen Geleneksel Türk Okçuluğu sporcusu Özge Karaaslan (13),”Bu yarışma için çok çalıştık bayağı heyecanlandım, yaptım mı bilemiyorum sonuçlar gelince göreceğiz. Benim ailemde okçuluğa bir merak var onlarla birlikte ben de başladım. Rakiplerim çok iyi ben zaten yeni başladım ilk defa yarışmaya katılıyorum. İyi attığımı düşünüyorum” diye konuştu. Öte yandan Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları Gümüşhane etabı yarın gerçekleşecek müsabakaların ardından sona erecek.
Gümüşhane Geleneksel Türk Okçuluğu sporcuları, geleneksel kıyafetleriyle Gümüşhane’de yarıştı Gümüşhane’de Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları kapsamında 350’ye yakın öğrenci geleneksel kıyafetlerle kıyasıya yarıştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından okul sporları kapsamında Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu ve Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları Gümüşhane Yenişehir Stadyumu’nda gerçekleştirildi. Müsabakalara erkek ve kız sporcular olmak üzere küçükler, yıldızlar ve gençler kategorisinde 13 ilden toplamda 350’ye yakın öğrenci katıldı. Geleneksel Türk Okçuluğu’nu tanıtmak ve ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenen müsabakalarda, sporcular geleneksel kıyafetleriyle birlikte farklı kategorilerde kıyasıya mücadele etti. “Ata sporumuzu sevdirdiğimiz için mutluyuz” Müsabakalarda geleneksel yöntemler ve kıyafetlere özellikle dikkat edildiğini söyleyen Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Hakemi Özlem Usluer, “Geleneksel Türk okçuluğu bölgesel elemeleri için buradayız. Burada kazanacak öğrencilerimiz Mersin’deki Türkiye finaline katılacaklar. Dönemsel olarak Türk kültüründe ve tarihinde yeri olan kıyafetler seçildi. Bizim zaten modern okçuluktan farkımız bunu geleneksel olarak yapmamız. Ata sporumuz, mutluyuz ve gururluyuz. Artık geleneksel okçuluğa ilgi çok fazla, gençlerimiz severek yapıyor ve talep sürekli artıyor, mutluyuz” dedi. “Yarışma için çok çalıştık” Malatya’dan müsabakalar için Gümüşhane’ye gelen Geleneksel Türk Okçuluğu sporcusu Özge Karaaslan (13),”Bu yarışma için çok çalıştık baya heyecanlandım, yaptım mı bilemiyorum sonuçlar gelince göreceğiz. Benim ailemde okçuluğa bir merak var onlarla birlikte ben de başladım. Rakiplerim çok iyi ben zaten yeni başladım ilk defa yarışmaya katılıyorum. İyi attığımı düşünüyorum” diye konuştu. Öte yandan Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları Gümüşhane etabı yarın gerçekleşecek müsabakaların ardından sona erecek. (UA-RE-ÖS-Y)