GENEL - 09 Kasım 2018 Cuma 15:52

Ordu Valiliğinden "heyelan" açıklaması

A
A
A
Ordu Valiliğinden "heyelan" açıklaması

Ordu Valiliğinden yapılan açıklamada, Altınordu ilçesine bağlı Topluca Mahallesi’ndeki heyelan olayının, 17 yıl önce başladığına dikkat çekildi.

Ordu Valiliğinden yapılan açıklamada, Altınordu ilçesine bağlı Topluca Mahallesi’ndeki heyelan olayının, 17 yıl önce başladığına dikkat çekildi.


Valilikten yapılan açıklamada, mahalledeki heyelanın 2001 yılında başladığına dikkat çekilerek, bölgenin 17 yıl önce ‘afete maruz bölge’ olarak kararlaştırıldığına dikkat çekilerek, “Topluca Mahallesi’nin Sarıahmet ve Oskaya mevkileri ile ilgili Afet İşleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan 6 Haziran 2001 tarihli jeolojik etüt raporunda, Sarıahmet mevkisinde lokal ölçekte gelişen heyelan olayından, konut olarak kullanılan 3 katlı bina ile iş yeri olarak kullanılan 2 katlı binanın etkilendiği ve konutların sahiplerince sakıncasız bir alana nakillerinin gerektiği belirtilmiştir. Heyelandan etkilenen 3 katlı konut ve 2 katlı iş yeri için ‘genel hayata etkisizlik oluru’ alınmış ve 3 Eylül 2001 tarih ve 3045 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla ‘afete maruz bölge’ kararı verilmiştir” denildi.


Açıklamada, afet sonucu 2 konutun yıkıldığına dikkat çekilerek, “Heyelan bölgesinde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılan etüt çalışması neticesinde hazırlanan 11 Nisan 2017 tarihli jeolojik etüt raporunda ise; heyelanın ilerlemesi sebebiyle hasarlı binalara, 2 binanın ilave olduğu ve ilk raporda hasarlı olduğu belirtilen 2 konutun yıkıldığı belirtilmiştir. Hasarlı konutların şahısların kendi imkanlarınca afet riski taşımayan bir alana nakli önerilmiş, heyelanlı alanda bulunan 1 bina, 1 cami, 1 sağlık ocağı ve muhtarlık binasının ise, kontrol etüt programı kapsamında izlenilmesine karar verilmiştir. Hasarlı olan 2 bina için de ‘Genel Hayata Etkisizlik Oluru’ alınmış olup, 22 Eylül 2017 tarih ve 2017/10890 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla da ‘Afete Maruz Bölge’ kararı verilmiştir” ifadelerine yer verildi.


Heyelanın yaşandığı bölgeye, KIRDES Projesi kapsamında gönderilen ödenek ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin imkanları doğrultusunda bitümlü sıcak yol çalışması yapıldığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:


“Heyelanın meydana geldiği Topluca Mahallesi ile Gökömer Mahallesi arasındaki stabilize yolun, bitümlü sıcak karışıma dönüştürülmesi için İçişleri Bakanlığımızın KIRDES Projesi kapsamında ilimize gönderdiği ödenekten, 374.653,44 TL Ordu Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmiştir. Valiliğimizce aktarılan bu ödenek ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin kendi kaynakları ile bahse konu yol, 2017 yılında bitümlü sıcak karışım yol haline getirilmiştir. Heyelan sebebiyle grup yolunda meydana gelen deformasyon, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından incelenmiş olup, gerekli iyileştirme çalışmaları yapılacaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kıratlı: “Çeşmeli-Taşucu otoyol projesinin ilk etabı 9 farklı noktada devam ediyor” AK Parti Mersin Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyesi Ali Kıratlı, Çeşmeli-Taşucu otoyol projesinin ilk etabının 9 farklı noktada devam ettiğini belirterek, "41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında süre anlamında projenin önünde gidiyoruz" dedi. Kıratlı, Erdemli ilçesinde yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi. İlk olarak İmam Hatip Lisesi inşaat alanını ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Kıratlı, sonrasında Çeşmeli-Taşucu Otoban projesinin ilk etabı olan 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında devam eden çalışmaları inceledi, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulunan Kıratlı, “Şu anda ‘bu proje yapılmaz, hayal’ denilen Çeşmeli-Taşucu Otoban projesinin Çeşmeli-Kızkalesi etabında yapımı devam eden T2 tünelinin önündeyiz. 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında 10 kilometrelik 7 tünelin yanı sıra 2,5 kilometrelik 5 viyadük ve 8 bağlantı yolumuz var. Mersin’in en büyük ihtiyaçlarından biri olan ve adeta Mersin’in olmazsa olmazı diyebileceğimiz bu proje kapsamında yapılan çalışmalarda hiçbir canlıya, tarihi sit alanlarına, ekosisteme ve doğal güzelliğe zarar verilmeden devam ettiğinin altını özellikle çizmek istiyorum" diye konuştu. "Çeşmeli-Kızkalesi etabı, belirtilen süreden önce tamamlanacak" Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Kıratlı, “2027 yılında bitmesi planlanan ve şu anda 9 farklı lokasyonda 400 emekçi kardeşimizin gayretleri ile yapımı devam eden 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında, süre anlamında projenin önünde gidiyoruz. Kısa süre sonra hizmete açacağımız Çukurova Uluslararası Havalimanımız ile Çeşmeli-Taşucu Otobanı projesi birlikte ele alındığında Mersin, 321 kilometrelik sahili ile ülkemizin ve belki de dünyanın önemli turizm bölgelerinden biri olacaktır. Bu yatırımların Mersin’e kazandırılmasında emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ulaştırma Bakanımıza, milletvekillerimize, önceki dönem milletvekillerimize, bakanlarımıza, tüm siyasi parti temsilcilerimize, yüklenici firmalarımıza ve en önemlisi tüm emekçi kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. Erdemli programı kapsamında son olarak yeni hizmete açılan Erdemli Çevre Yolunda incelemelerde bulunan Kıratlı, burada yaptığı açıklamada, “Yerel seçimin hemen ardından hizmete açmaya söz verdiğimiz, özellikle Erdemli genelinde ve Mersin’den batı istikametine doğru giden güzergahta trafiği önemli ölçüde rahatlatacak olan 3,2 kilometrelik çevre yolunun hizmete açılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Çevre yolu başta Erdemli olmak üzere tüm Mersin’e hayırlı olsun. Mersin’e ve ilçelerine yatırımlarımız devam edecek” şeklinde konuştu. Kıratlı, programı kapsamında Erdemli Belediyesini de ziyaret ederek Belediye Başkanlığına seçilen Mustafa Kara’ya ’hayırlı olsun’ dileklerinde bulundu.