EKONOMİ - 18 Mart 2020 Çarşamba 14:50

OTSO: “İş dünyası durdu”

A
A
A
OTSO: “İş dünyası durdu”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, korona virüsü salgını nedeni ile iş dünyasında durgunluk yaşandığını, bu durumun hemen her sektörde kendisini hissettirmeye başladığını söyledi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, korona virüsü salgını nedeni ile iş dünyasında durgunluk yaşandığını, bu durumun hemen her sektörde kendisini hissettirmeye başladığını söyledi.


OTSO Başkanı Şahin, yaptığı açıklamada korona virüsü salgını sebebiyle tüm sektörlerin olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Şahin, “Havayolu, turizm, fuarcılık, eğlence, restoran, spor alanlarında faaliyet gösteren firmalar, bankacılık sektörü, petrol şirketleri başta olmak üzere ülkemizde pek çok sektör korona virüsünden olumsuz etkilendi. Otomotiv sanayi ve elektronik sektörü başta olmak üzere yurt dışından ithal girdisi olan, özellikle de Çin kaynaklı sektörler bu konuda daha çok olumsuz etkiye maruz kaldı” dedi.



“Salgın binlerce iş koluna darbe vurdu”


İhracatta korona virüsü kaynaklı sipariş iptalleri sorunu yaşayan sektörlerden de bahsettiklerini söyleyen Başkan Şahin, şöyle konuştu:


“Başta Çin ve diğer uzak doğu ülkeleri olmak üzere, Avrupa’dan yapılan ithalatların kesintiye uğraması hemen hemen tüm sektörlerde hissedilmektedir. Temel gıda ürünlerinde dâhi ithalatta talep daralması yaşanmaktadır. Bu eğilim, ülkelerin birbirinden yaptığı ithalatın azalmasına yol açmasıyla birlikte küresel ticarette bir düşüş yaşanması kaçınılmaz olacaktır. İnsanların normal hayatlarına devam etmemesi, daha korumacı olması ve gelecek endişesi taşıması nedeniyle temel gıda, hijyen ve temizlik ürünleri, tıbbi malzeme ve ilaç, vs. dışında pek çok sektörün kısa ve orta vadede bu durumdan olumsuz etkileneceğini tahmin etmek güç değil. Sürecin yaz aylarını kapsaması durumunda ülkemizin turizm geliri de ciddi anlamda sekteye uğrayacaktır. Rezervasyon iptalleri turizm işletmelerini, beraberinde havayolu, eğlence, restoran ve bu sektörlerin tedarikçisi olan binlerce iş koluna darbe vuracaktır. Bankacılık sektörü de müşterilerinin durumu sebebiyle bu krizden fazlasıyla etkilenecektir.”



“Gümrük kapılarının kapatılması uluslararası ticareti sıfırlayacaktır”


Başkan Şahin, ülkeleri birbirine bağlayan gümrük kapılarının tedbir amaçlı kapatılmasının uluslararası ticareti sınırlayacağına da dikkat çekerek, “Irak ve İran ile sınırların kapatılması ile birlikte ticaretin tamamen durmaması için bir tampon bölge oluşturulma planı halen tartışılıyor. Gemi yüklemelerinde geminin limana yanaşması, dolum ve-veya boşaltma faaliyetlerinin daha uzun bir prosedüre tabi olması sebebiyle transit süre uzamaktadır. En önemli ihracat bölgemiz olan Avrupa’ya giriş yaptığımız iki gümrük kapısında da şu an herhangi bir faaliyet kısıtlaması söz konusu değildir. İhracatın gerçekleştiği ülkelerde korona virüsü krizinin seyrine göre iç lojistikte yaşanan belirli sıkıntılardan söz edilebilir” açıklamasında bulundu.



“İşletmelere kredi ve sigorta desteği verilmelidir”


Son olarak girdi ithalatında sorun yaşadığı için üretim aksaması yaşayan sektörlerin sorunları ve çözüm önerilerinden bahsedildiğini söyleyen Başkan Servet Şahin, “Ülkemizin özellikle de Çin’den makine-teçhizat ve elektrik-elektronik ürünleri ithalatlarında düşüş yaşanmaktadır. Bu girdiler ile beslenen yerli sanayinin ve hizmet sektörünün kısa vadede sıkıntı yaşayacağını gözlemlenmektedir. Salgın nedeniyle önlem olarak faaliyetleri durdurulan işletmelerin zor duruma düşecekleri kaçınılmazdır. Bu kapsamda istihdamın azalmasını da önleyebilmek adına kapalı kalınacak dönem için personel maaşları ve sigorta primleri devlet tarafından, işsizlik fonundan karşılanmalıdır. İşletme sahiplerine sıfır faizli KGF destekli 6 ay geri ödemesiz kredi desteği verilmeli, direkt veya dolaylı olarak etkilenen işletmelerin vergi ödemeleri ertelenmeli, kira desteği yapılmalıdır. Biz Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu taleplerimizi ilgili mercilere ilettik ve olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Devletimiz her konuda gerekli önlemleri aldı ve bu süreci şimdiye kadar başarılı bir şekilde yürüttük. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da 2022, 2023 ve 2024 yıllarındaki idari yaptırımlar açıklandı Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Kimlik Bildirme Büro Amirliği tarafından 2022, 2023 ve 2024 yılında (İlk 4 ay) uygulanan işlemler açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, Kimlik Bildirme Büro Amirliği tarafından 2022 yılında Kimlik Bildirime Kanununa Muhalefet etmekten 10 işletmeye (Pansiyon-Apart-Günübirlik) 160 bin 700 TL idari para cezası, gece saat 22.00’den sonra alkol satışı yapan 12 tekel bayisine 1 Milyon 159 bin 128 TL idari para cezası, yetkili olmadıkları halde alkol sunumu yapan 3 kahvehaneye 14 bin 172 TL idari para cezası verildi. Uyuşturucu madde bulundurmaktan toplam 9 işletme 2559 PVSK’nın Amir hükmü gereğince Valilik Makamının olurları ile 30 gün süreyle faaliyetten men edildi. Kapalı alanda tütün mamullerinin tüketildiği tespit edilen toplam 103 ihlal İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildi. “2023 Yılı” 2023 yılında Kimlik Bildirme Kanununa Muhalefet etmekten 13 işletmeye(Pansiyon-Apart-Günübirlik) 480 bin 282 TL idari para cezası, 2 işletme (pansiyon) ruhsat iptali, 4 işletmeye (araç kiralama firması) 157 bin 857 TL idari para cezası, gece saat 22.00’den sonra alkol satışı yapan 17 tekel bayisine 3 Milyon 660 bin 729 TL idari para cezası, yetkili olmadıkları halde alkol sunumu yapan 2 kahvehaneye 21 bin 100 TL idari para cezası verildi. Uyuşturucu madde bulundurmaktan toplamda 4 işletme 2559 PVSK’nın Amir hükmü gereğince Valilik Makamının olurlarıyla 30 gün süreyle faaliyetten men edildi. Kapalı alanda tütün mamullerinin tüketildiği tespit edilen 67 ihlal İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildi. “2024 Yılı” 2024 yılı (ilk 4 ayda) Kimlik Bildirime Kanununa Muhalefet etmekten toplamda 5 İşletmeye 331bin 153 TL idari para cezası, gece saat 22.00’den sonra alkol satışı yapan 6 tekel bayisine 2 Milyon 47 bin 338 TL idari para cezası, uyuşturucu madde bulundurmaktan toplamda 3 işletme 2559 PVSK’nın Amir hükmü gereğince Valilik Makamının olurları ile 30 gün süreyle faaliyetten edildi. Kapalı alanda tütün mamullerinin tüketildiği tespit edilen 8 ihlal İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildi.
Kütahya Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri “Bahar Nefesi Çalıştayı”nda Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi 9. sınıf resim bölümü öğrencileri, Temel Sanat Eğitimi dersi çerçevesinde düzenlenen gezi ve çalıştaya katıldılar. Resim bölümü öğrencileri, ders öğretmenleri Mehmet Emin Köken, Şaban Uysal ve Gökhan Erzincan eşliğinde Ahmet Yakupoğlu Müzesi’ni ziyaret ederek usta sanatçının eserlerini inceleme ve yaşamış olduğu evi görme imkanı buldu. Müze ziyaretinin ardından öğrenciler, Özbekistan’dan gelen sanatçılarla birlikte "Bahar Nefesi Çalıştayı"na katıldılar. Özbekistan Sanat Akademisi, Özbekistan Ulusal Sanat ve Tasarım Enstitüsü ve DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi temsilcilerinin de yer aldığı çalıştay, Özbek Dili ve Kültür Merkezi Müdürü Süreyya Hanım tarafından koordine edildi. Çalıştayda öğrenciler, Orhan Cebrailoğlu’nun etkileyici Art performansını izleme ve çalıştaya katılan sanatçıların eserlerini inceleme fırsatı buldular. Sanatçılarla kısa sohbetler ederek eserler hakkında bilgi alan öğrenciler, Art Trio tarafından yapılan portre çalışmalarıyla da keyifli vakit geçirdiler. Sanatçılar, tamamladıkları portreleri öğrencilere hediye ederek bu güzel anı ölümsüzleştirdiler. Okul Müdürü Mustafa Demir, bu gezi ve çalıştayın, öğrencilerin sanatsal bakış açılarını geliştirmelerine ve farklı kültürlerle etkileşime girmelerine imkan sağlarken, Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerini ve Özbekistan sanatını yakından tanımalarına da katkıda bulunduğunu ifade etti.
İstanbul İTO Başkanı Avdagiç’ten turizmde yaz sezonu değerlendirmesi İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "İstanbul’a ve Türkiye’ye turist gelmesinde hep beraber karşı durmamız gereken bir konu: Türkiye’nin içinden ve dışından pompalanan yabancı karşıtlığı. Bu insanların açık tepki vermeden kararlarıyla sizi cezalandırdığı bir sürece dönüşüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kalıyorsunuz" dedi. Avdagiç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm sezonunu iyi geçirdiğimizde Türkiye’nin mayıs ayından itibaren ciddi bir döviz gelirine sahip olacağını kaydetti. İstanbul’da otel fiyatlarının hala Avrupa fiyatlarının çok altında olduğunu belirten Avdagiç, "İstanbul otelleri hala ucuz. Artan taleple beraber hem doluluk oranlarının artması hem fiyatların daha makul hale gelmesi, İstanbul için önemli bir konu" dedi. "Türkiye’nin içinden ve dışından pompalanan yabancı karşıtlığı, birçok misafirimizin Türkiye’ye gelmesine engel oluyor" İstanbul’a ve Türkiye’ye turist gelmesinde hep beraber karşı durulması gereken bir konunun da Türkiye’nin ‘yabancı karşıtlığı’ olduğunu kaydeden Avdagiç, "Türkiye’nin içinden ve dışından pompalanan yabancı karşıtlığı, birçok misafirimizin Türkiye’ye gelmesine engel oluyor. Olumsuz bir atmosfer oluşturuyor. Bu Türkiye’nin kuralsız, tüm yabancıları ülkeye kabul etmesi anlamına asla gelmiyor. Mutlaka bir sınır güvenliği kontrolü ülkenin bekası anlamında en önemli konulardan bir tanesi. Ancak kurumlar ve kişiler olarak hem yurtiçinde hem yurtdışında abartılı ve rasyonel karşılığı olmayan söylemleri gündeme getirenlere karşı çok net, açık ve sürekli tavır almamız lazım. Aksi halde Türkiye hiçbir yabancının gelmesinin istenmediği bir ülke durumuna düşer ki, bu turizm için benim şu an yakın ve orta vadede gördüğüm en büyük tehdit. Bu insanların açık tepki vermeden kararlarıyla sizi cezalandırdığı bir sürece dönüşüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kalıyorsunuz" şeklinde konuştu. “Yabancılar ‘cash on the table (nakit)’ daire, arsa alıyorlardı” Yabancı karşıtlığının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Avdagiç, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye genelinde yabancılara konut satışları 6 milyar dolardan 3 milyar dolar seviyesine geldi ve bu azalış devam ediyor. Aynı şekilde İstanbul’da satılan konutların yüzde 10’u yabancılara satılıyordu, şu anda bu yüzde 5’lere düştü. Yabancı yatırımcı teminat mektubu ve kredi kullanmıyor, ‘cash on the table (nakit)’ daire, arsa alıyorlardı. Bir bu var, bir de almış olanların da bir kısmı satışa geçti. Bunun dengesi iyi ayarlanmalıdır. Bu yaklaşım yabancıları rahatsız ediyor, rakip ülke yabancı medyasında da takip edilip kullanılıyor. Onlar da bu durumdan ister istemez etkileniyorlar.” İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye’ye girişte uygulanan vize ücretlerinin gözden geçirilmesinin de turizm sektörüne katkı vereceğini belirtti. Şekib Avdagiç, "Türkiye’nin bazı ülkelere uyguladığı vize bedeli ciddi rakamlara ulaşıyor. AB’nin bize uyguladığı vize bedellerinden çok şikayet ediyoruz. Türkiye’nin de belirli ülkelere uyguladığı vize bedellerinin gözden geçirilmesinde turizm açısından fayda var. Özellikle aile seyahatlerinde vize ücreti ciddi bir rakam olduğu zaman, insanlar Türkiye yerine farklı turizm destinasyonlarını tercih edebiliyorlar" dedi. Avdagiç, Türkiye’nin kendine has ılıman iklimi, kaliteli tesisleri, yetişmiş insan gücü, gastronomideki çeşitliliği ve sunumunu yerli ürünle yapıyor olmasının önemli avantajlar olduğuna dikkati çekti. “Turizmde artık yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamanı geldi” Şekib Avdagiç, bununla birlikte Türkiye’nin turizmde konseptini gözden geçirmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Avdagiç, “Turizmde artık yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamanı geldi. Türkiye orta ve uzun vadede turizmde konseptini, fiyat stratejisini ve hizmetlerini baştan aşağı gözden geçirmeli. Çünkü hiç gündemde olmayan yeni rakiplerimiz belli bir süre sonra devreye girecek. Türkiye turizmdeki dinamik gücünü, belirli aralıklarla strateji ve hizmet niteliklerini yenileyerek sürdürebilir” diye konuştu. Türkiye’nin şu anda yatak kapasitesini geliştiren bir ülke olmasının önemine dikkati çeken Avdagiç, “Türkiye genelinde turizmde 2 milyon yatağımız var. Buna bağlı olarak Akdeniz çanağında yeni destinasyonlar hızla devreye giriyor. Mısır ve Kuzey Afrika’nın bazı ülkeleri burada öne çıkıyor. Suudi Arabistan kıyı şeridi için NEOM Projesi ile bağlantılı önemli bir yatırım paketi açıkladı. Turizmcilerin tabiri ile 500 bin anahtar, yani 500 bin odalık kapasite oluşturma sürecini devreye aldılar. Bizim de bugünden bütün konseptimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Turizm yatırımcıları için yüksek nitelikli otel odası maliyetlerinin giderek arttığını kaydeden Avdagiç, “Bir örnek verirsek, Türkiye’de yüksek nitelikli bir odanın yatırım maliyeti 250 bin dolar iken, Mısır’da aynı nitelikli bir odanın maliyeti 135 bin dolar. Bu durum bizi bugünden yarına hemen olumsuz etkilemeyecektir ama yatırım anlamında ve birim fiyat anlamında rekabetçiliğimizde bir gerileme var, bu konunun üzerinde çalışmamız gerekiyor” dedi.