KÜLTÜR SANAT - 27 Haziran 2020 Cumartesi 09:02

Kurul Kalesi’nde tarih ve doğa iç içe

A
A
A
Kurul Kalesi’nde tarih ve doğa iç içe

Ordu’da tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulunduran Kurul Kalesi eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.

Ordu’da tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulunduran Kurul Kalesi eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.


Altınordu ilçesinin Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan antik yerleşim yeri ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı Kurul Kalesi’nde, ziyaretçiler doğa ve tarihle adeta baş başa kalıyor.


Ordu kent merkezine 13 kilometre mesafedeki zirve bir kaya üzerinde kurulu kalenin alt kısmından Melet Irmağı akarken, Ordu şehir merkezinin tüm güzelliği çok rahatlıkla görülebiliyor.


Kaleyi ilk defa ziyaret eden Halit Yılmaz, Kurul Kalesi tarihin ve doğanın içe içe olduğu ender yerlerden birisi olduğunu söyledi.


2 bin 100 yıllık tarihe ev sahipliği yapan kalenin kendilerini çok etkilediğini dile getiren Yılmaz, "Doğa ve tarih birbiriyle adeta uyum içinde olan bir yer. Ordu merkezinden 13 kilometre uzakta bulunan kaleden Ordu ve çevresi çok rahatlıkla görülebiliyor. Burayı herkesin görmesini ve temiz kullanmasını yürekten istiyor ve tavsiye ediyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Selçuklu Sanat Akademisi öğrencileri "Paldır Güldür Şov" isimli tiyatro gösterisi sahneledi Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi Sanat Akademisi’nde tiyatro eğitimi alan öğrencilerin sahneye aktardıkları "Paldır Güldür Şov" isimli tiyatro gösterisi bir kez daha izleyicilerden büyük beğeni aldı. Selçuklu Belediyesi tarafından şehrin sanat ve kültür hayatına kazandırılan Selçuklu Sanat Akademisi faaliyetlerine devam ediyor. Akademide tiyatro eğitimi alan öğrencilerin sahnelediği “Paldır Güldür Şov” isimli tiyatro oyunu izleyicilerden tam not aldı. “Selçuklumuzda eğitime, sanata, kültüre, spora verdiğimiz değerli neticeleri hep birlikte alıyoruz” Gösteride konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Ben özellikle bugün burada bizlerle birlikte olan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Salonumuz dolu. Bu muhteşem oyunu burada bütün misafirlerimizle birlikte izledik. İnanın çok gururluyum, çok mutluyum. Geçtiğimiz haftalarda burada TEKNO-SEL yarışmalarını yaptık. 61 okuldan yüzlerce öğrenci yarışmalara katıldı ve hepsi birbirinden kıymetli projeler ürettiler. Türkiye şampiyonu olan U16 Futbol Takımımızın şampiyonada kazandığı o güzel kupasını meclis salonumuzda yukarıya kaldırdık ve şimdi de Sanat Akademimizin bu muhteşem oyununu izledik. Ben çok mutluyum. Selçuklumuzda eğitime, sanata, kültüre, spora verdiğimiz değerli neticelerini hep birlikte alıyoruz. Bütün çocuklarımızı tebrik ediyorum. Değerli yöneticilerimiz başta olmak üzere tüm emek verenleri ayrı ayrı tebrik ediyorum. İnşallah Sanat Akademimiz bu güzel çalışmalarını gün geçtikçe geliştirerek devam ettirecek. Ben inanıyorum ki Türkiye’ye örnek işleri, projeleri gerçekleştiriyoruz. Tüm ekibi alkışlıyorum, selamlıyorum, tebrik ediyorum. Nice güzel oyunlara nice güzel başarılara diyorum sağ olun çocuklar” dedi. Başkan Pekyatırmacı gösteri sonrasında oyunda emeği geçen tiyatro eğitmenlerine çiçek takdim ederken minik yeteneklere de ödül takdim etti. Selçuklu Kongre Merkezi’nde sahnelenen tiyatro oyunu günün anısına hep birlikte çekilen aile fotoğrafıyla son buldu.
Rize Tarihi kalede 19 Mayıs etkinliği Rize’nin Pazar ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, tarihi Ciha Kalesi’nde düzenlendi. Rize’nin Pazar ilçesine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Ciha Kalesi’nde gerçekleştirildi. İlçeye bağlı Yücehisar köyünde bulunan ve tarihi 14. yüzyıla dayanan Ciha Kalesi’nde düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Programa Pazar Kaymakamı Mustafa Akın, Belediye Başkanı Neşat Çakır, Pazar Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Erbaş, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Halil Kaya, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Düzenlenen Programda konuşan Gençlik ve Spor Pazar İlçe Müdürü Halil Kaya “Türkiye’mizin dört bir yanında gençlerimiz, ülkenin geleceğini inşa etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Gençlerimizin gösterdiği bu azim ve enerji, bizlere ülkemizin geleceği için umut veriyor. Bu coşkulu ve enerjik gençlik, ülkemizin her alanda daha da ileriye gitmesi için gereken dinamizmi ve potansiyeli temsil etmektedir. Sevgili gençler, sizlerle gurur duyuyoruz. Sizler, ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatısınız. Unutmayın ki, ülkemizin geleceği sizin ellerinizdedir. Siz gençler, bilim, kültür, sanat ve spora olan ilginizle, ülkemizin geleceğini daha da parlak bir hale getireceksiniz” dedi. Kalenin burçlarından dev Türk Bayrağı indirildiği ve geleneksel ok atma sporcularının damga vurduğu program farklı branşlardaki gençlerin hazırladığı gösterileriler ile son buldu.
Denizli 19 Mayıs’ın 105. yıldönümünde kırmızı beyaz 105 balon gökyüzüne bırakıldı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Denizli’de sabah saatlerinde Valilik Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Ardından bando eşliğinde protokol, sporcular ve vatandaşların katılımıyla kortej yürüyüşü gerçekleşti. 15 Temmuz Şehitler Meydanındaki kutlamalarda 105. yıl coşkusu doyasıya yaşandı. Bu sene 105. yıldönümü kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Denizli Valiliği koordinesinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün organizasyonunda gerçekleşti. 19 Mayıs Pazar günü saat 09.30’da yapılan resmi kutlamada Valilik önünde bulunan Atatürk anıtına Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman tarafından çelenk sunumu yapıldı. Çelenk sunumunun hemen ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde Gazi Bulvarından 15 Temmuz Şehitler Meydanına kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Kortejde sporcu gençler 120 metre uzunluğunda Türk Bayrağını elden ele taşıdı. Protokol başta olmak üzere Gençlik Merkezi üyesi gençler, sporcular ve vatandaşlarında eşlik ettiği yürüyüşün ardından kutlamalar, 15 Temmuz Şehitler Meydanında kurulan alanda devam etti. “19 Mayıs coşkusu sonsuza kadar devam edecek” Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlamalar günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar, gençlerin okuduğu şiirler, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençlerin Ata’ya Cevabı ile devam etti. Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman yaptığı konuşmada 105 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919”da Milli Mücadele için Samsun’a attığı ilk adımın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu yolunda atılmış en önemli adım olduğunu belirtti. Türkiye’nin değerlerine sımsıkı bağlı gençlerle geleceğe yürümenin, bu yolda onlarla yol arkadaşlığı yapmanın büyük bir gurur vesilesi olduğunu ifade eden İlman, Denizli’de 15 Mayıs’ta Milli Mücadele Günü’yle başlayan coşkunun 19 Mayıs’ta hiç eksilmeden devam ettiğini ve sonsuza kadar devam edeceğini söyledi. Sporcuların koregrafisi büyüledi Sporcu grupları tarafından tarihi kronoloji dikkate alınarak ilk çağlardan günümüze kadar sporun gelişimi ve Türk Sporundaki başarıların simgelendiği koreografi sergilendi. Ayakta alkışlanan koreografi sonrası 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Uluslararası yarışmalarda dereceye giren Denizlili sporcular programın sonunda Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun tarafından ödüllendirildi. Kutlamaların sonunda ise 19 Mayıs’ın 105. yıldönümüne özel 105 adet kırmızı ve beyaz renkli uçan balonlar, protokol üyeleri ve sporcuların elinden gökyüzüne bırakıldı.
Denizli 19 Mayıs Çameli’nde coşkuyla kutlandı DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Çameli ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtına Çelenk Sunumun ardından Çameli İlçe Stadında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. Milli mücadelenin 105. yılı dolayısıyla Çameli İlçe Stadında gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen ve eşi Büşra Purtul Sözen, Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve eşi İlkin Arslan, Cumhuriyet Savcısı Fatih Özbek, İlçe Jandarma Komutanı Atilla Acarer, İlçe Emniyet Amir Vekili Volkan Mıdık, AK Parti İlçe Başkanı Cengiz Yılmaz, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Metin Dağlı ve protokol üyelerinin katılımlarıyla gerçekleşen törenle büyük coşku yaşandı. İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen ve Belediye Başkanı Cengiz Arslan etkinliğe katılan okullar ve vatandaşların bayramını kutladı. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılarak lise öğrencilerinin şiirlerini okuması, halk oyunu gösterileri, jimnastik gösterileri, kule gösterileri, zeybek oyunları coşkuyla sergilendi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayram’ın 105. yılı münasebetiyle Çameli’nde farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalarda ve müsabakalarda dereceye girenlerin ödülleri İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen, Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve Cumhuriyet Savcısı Fatih Özbek tarafından verilmesinin ardından bando eşliğinde geçit töreni düzenlendi. İlçede gerçekleşen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı finalinde ise gökyüzü dolduran rengarenk uçurtmalar renk şöleni sergiledi.