YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 17:53

ORDU`DA BALIKÇILIK PANELİ

A
A
A
ORDU`DA BALIKÇILIK PANELİ

Avrupa Birliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın işbirliği içerisinde sürdürülmekte olan "Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi" kapsamında Ordu Valiliği ve Ordu Üniversitesi ortaklığında "Avrupa Birliği Uyum Sürecinde ’Gıda Güvenliği’ ile ’Balıkçılık’ Konularındaki Gelişmeler" konulu bir panel düzenlendi.
Ordu Valilik Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Ordu Vali Yardımcısı Salih Yüce, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Direktörü Ersin Erdoğan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Özel İdare Genel Sekreteri Selami Aydın’ın yanı sıra konu ile ilgili teknik elemanlar katıldı.
Panelde bir konuşma yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, balıkçılık sektörünün AB müzakere faslında en önemli başlıklardan biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2009 yılında su ürünleri üretim miktarı bakımından dünyada 35. sırada, AB ülkeleri arasında 7. sırada bulunduğuna dikkat çeken Yarılgaç, bu sektörden 50 bin kişinin doğrudan istihdam edildiğine dikkat çekti.
AB balıkçılık politikasına uyum sürecinin bölge illeri açısından büyük önem taşıdığını belirten Yarılgaç, şöyle konuştu: "AB mevzuatına uyum kapsamında, su ürünleri pazarlama standartlarının ve gıda güvenliği kurallarının benimsenmesi gerekmektedir. AB’de su ürünlerinin piyasaya sunulmasında tüketicinin bilgilendirilmesine önem verilmektedir. Türk mevzuatı tüketicinin bilgilendirilmesini amaçlayan genel hükümleri içermesine rağmen; bu bilgiler AB mevzuatındaki bilgilerin tamamını kapsamamakta ve etkin bir denetim sağlanamamaktadır. Fatsa’da bulunan Deniz Bilimleri Fakültemizde Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde balıkçılık alanında ilimizde yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunma imkanımız vardır. Ayrıca bu fakültemizde yetişen öğrencilerimiz çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinin gemi filolarında mürettebatı olarak görev yapabilecek donanıma da sahip bulunmaktadırlar."
Panelde Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı Dr. Şebnem Gürbüz ’Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Konusunda AB Uyum Sürecindeki Gelişmeler’, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB Uzmanı Ferit Ömer Tiryakioğlu, ’Balıkçılık Konusunda AB Uyum Sürecindeki Gelişmeler’, Ordu Üniversitesi’nden Emel Sevgili ’AB’ye Katılım Sürecinde Sektörel Hazırlıklara Üniversitelerin Destekleri’ üzerine katılımcılara bilgiler verdiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.