SAĞLIK - 05 Ağustos 2022 Cuma 14:19

Uzmanından uyarı: “Güneş yanığına yoğurt sürmeyin”

A
A
A
Uzmanından uyarı: “Güneş yanığına yoğurt sürmeyin”

Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Doç.

Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Güneşe çıkmadan önce güneşten koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmelidir. Güneş yanığı sonrası hekime başvurmak yerine, yanığa yoğurt ve diş macunu sürmek gibi bilimsel anlamda doğruluğu olmayan şehir efsanesi yöntemlere başvurmak sakıncalıdır” dedi.


Yaz aylarının denizin ve kumun tadını çıkartmak için güneşte fazla kalan beyaz tenliler için adeta bir kâbusa dönüşebildiğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, güneş ışınlarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu.



Derinin geçici iltihabı


Güneş yanığının, cildin güneş ışığından gelen ultravioleyeye (UV) çok fazla maruz kaldıktan birkaç saat sonra deride kızarıklık, sıcaklık hissi ve yanma ile kendini gösteren derinin geçici iltihabi bir reaksiyondu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Güneşe maruz kaldığımızda, bizim bronz görünmemize neden olan, derimize renk veren melanin isimli maddenin üretilmesi uyarılır. Ancak aşırı derecede güneş ışığına maruz kalınınca ve derimizi koruyan melanin maddesi yetersiz kalınca, güneş ışığı deriyi yakarak ağrı, kızarıklık ve ödem meydana getirmektedir. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Daha uzun süreli güneş hasarlarında ise içi su dolu baloncuklara bile sebep olabilmektedir. Açık tenli, mavi gözlü ve kırmızı veya sarı saçlı kişiler, vücutlarındaki melanin seviyeleri doğal olarak düşük olduğu için güneş yanığı açısından büyük risk altındadırlar” diye konuştu.



Gözlerde hassasiyet ve kızarıklık görülebilir


Güneş yanığının birey üzerindeki etkilerine değinen Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Güneş yanığı nedeniyle deri renginde pembelik veya kızarıklık, deride dokunulduğunda sıcaklık artışı, ağrı veya hassasiyet, ödem, yanık oluşan alanlarda içi su dolu kabarcıklar oluşması, geniş bir alanda güneş yanığı oluşmuşsa baş ağrısı, mide bulantısı, ateş ve halsizlik bile ortaya çıkabilir. Bazen gözlerimiz bile güneşten etkilenebilir, gözlerde hassasiyet, kızarıklık ve batışma görülebilir” ifadelerini kullandı.



En az 30 koruma fakörlü kremler tercih edilmeli


Doç. Dr. Özlem Ekiz, güneş koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünlerin seçilmesi gerektiğini belirtti. Ekiz, “Ortalama güneş alan bölgelerde kış aylarında SPF 15 kullanımı yeterli olsa da, yaz ayları için en az 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır” dedi.



Güneş koruyucu 30 dakika önce sürülmeli


Güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere değinen Doç. Dr. Ekiz, “Güneşten koruyucular, dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, 2-4 saatte bir yenilenmelidir. Güneşe çıktıktan 30 dakika sonra yapılacak ilk tekrarın etkinliği artırdığı bildirilmektedir. Denizde ya da havuzda uzun süre kalınacağı dönemlerde suya dayanıklı formüller tercih edilmelidir. Güneşten koruyucular yüzme, aşırı aktivite ve kurulanma sonrası tekrar uygulanmalıdır. Güneşten koruyucuların etkili olabilmeleri açısından bol miktarda kullanımları çok önemlidir. Güneşten koruyucuların UV’ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir” şeklinde konuştu.



Yanık sonrası ılık duş alınmalı ve bol su içilmeli


Doç. Dr. Özlem Ekiz, güneş yanığı sonrası sızıyı ve ağrıyı hafifletmek için uygulanacak tedavi yöntemleri ile ilgili şunları söyledi:


“Güneş yanığı meydana gelince ilk önce soğuk duş almak, klimalı soğuk ortamlarda bulunmak, ağrı, acı ve kırmızılık olan yerlere günde 3-4 kez soğuk su emdirilmiş steril bezler konularak atuşman yapmak hastanın şikayetlerini rahatlatacaktır. Sonrasında vücudumuza uygun nemlendirici kremler ile günde 2-3 kere nemlendirmek gerekmektedir. Ancak çok kalın, yağlı merhemler kullanılmamalıdır. Bu durum kişiyi daha sıcak tutarak terlemesini engeller, şikâyetlerinin artmasına neden olabilir. Güneş yanığında ağrı ve sıcaklık hissi, 48 saat kadar devam edebilmektedir. 1 hafta sonra da deride artık soyulmalar başlamaktadır. Şikâyetler azalıncaya veya yok oluncaya kadar nemlendirme işlemi de devam edilmelidir. Yanık yerine, diş macunu, yoğurt gibi ürünleri sürmek kesinlikle uygun değildir. Bunların hem faydası yoktur hem de temizlenmesi zordur. Ayrıca cildimizde daha fazla tahrişe neden olabilmektedirler. Yanık olduktan sonra bol su içilmelidir. Derinin su topladığı durumlarda, bir sağlık kuruluşuna veya dermatoloji uzmanına hemen başvurulmalıdır. Doktorun önereceği kremler, haplar ve uygulamalar ile hasta tedavi edilmelidir.”



Bu saatlere dikkat


Güneş yanığı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Ekiz, "Güneş yanığının derecesine veya sürekli tekrarlayan güneş yanıkları oluşmasına bağlı olarak cildimizde kahve renkli lekeler ve çillenmeler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca cildimizin daha hızlı yaşlanmasına ve hatta deri kanserlerine bile yol açabilmektedir” açıklamasında bulundu.



Aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmak cilde zarar verebilir


Her ne kadar vücut için faydaları olsa da aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmanın cildimiz için büyük zararlara sebep olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Ekiz, bu nedenle mümkün olduğu kadar güneş ışıklarının en dik olduğu saatler olan 10.00-14.00 arasında güneşten kaçınılması ve dışarı çıkmadan yarım saat önce mutlaka en az 30 F güneşten koruyucu sürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sahnede fenalaşan Müjdat Gezen hastaneye kaldırıldı Müjdat Gezen, bu akşam sahnelenmesi beklenen ’Gırgıriye Müzikali’ öncesinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Oyun başlamadan sahneyi net bir şekilde göremediğini belirten bir izleyicinin tepki göstermesi üzerine usta oyuncu Müjdat Gezen, "Madem bu kadar şikayet var, bu geceki oyunumuzu iptal ediyoruz" diyerek sahneyi terk etti ve kulise gitti. Gezen rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken, oyun iptal edildi. ’Gırgıriye Müzikali’nin, bu akşam izleyici ile buluşması bekleniyordu. İstanbul Kongre Merkezi’nde oyunu izlemeye gelen bir izleyici, sahneyi net göremediğini belirterek duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine sahneye çıkarak açıklama yapan Müjdat Gezen, "Madem bu kadar şikâyet var, bu geceki oyunumuzu iptal ediyoruz" diyerek sahneyi terk etti ve kulise gitti. Sanatçının ekibi tarafından yapılan açıklamada, Gezen’in sağlık sorunu yaşadığı belirtilerek oyunun iptal edildiği duyuruldu. İzleyiciler için ilerleyen günlerde yeni bir temsil düzenleneceği bildirildi. Gırgıriye Ekibi’nden açıklama Yaşanan olayın ardından ’Gırgıriye’nin sanal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "21 Nisan saat 20.30’da İstanbul Kongre Merkezi’nde sahnelenmekte olan Gırgıriye adlı tiyatro oyunumuz sırasında, sahneyi net şekilde göremediğini belirten bir izleyicinin sahneye çıkarak değerli sanatçımız Müjdat Gezen ile doğrudan münakaşaya girmesi halinde sahne düzeni bozulmuştur. Yaşanan bu beklenmedik ve üzücü olay sırasında Sayın Müjdat Gezen rahatsızlanmış; gelişmeler üzerine sanatçımızın sağlık durumu gözetilerek ve seyir güvenliğinin korunması amacıyla oyunun ertelenmesine karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Kastamonu Kendilerini uyaran adamı darp eden şahıslar otomobili bırakıp kaçtı Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 3 şahıs, trafikte kızını rahatsız ettikleri için kendilerini uyaran adamı darp edip otomobili yolda bırakarak kaçtı. Darp edilen vatandaş hastaneye kaldırıldı. Olay, Tosya ilçesi Rıhtım Boyu Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, H.K. isimli vatandaş otomobiliyle, kızı S.K. ise motosikletiyle evlerine gitmek için arka arkaya seyir halindeyken, aynı yöndeki bir otomobildeki 3 genç, S.K. idaresindeki motosikleti taciz etti. Durumu fark eden H.K. aracını durdurarak, otomobildeki gençleri uyarmak istedi. Araçta bulunan 3 genç, çıkan tartışma sırasında H.K.’yi darp etti. Bu sırada sesleri duyan vatandaşlar araya girerek kavgayı ayırdı. Olayın ardından 3 genç, bulundukları otomobili olay yerinde bırakarak kaçtı. Yaşlı adam hastaneye kaldırıldı 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Darp edilen H.K. sağlık ekipleri tarafından Tosya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerinde incelemelerde bulunan polis ekipleri, olay yerinde bırakılan otomobilin sahibinin oğlu olduğu öğrenilen ve olaya karıştığı değerlendiren 1 kişiyi olay yerinin yanında bulunan okulun bahçesinde yakaladı. Şahıs, polis merkezine götürdü. Şahısların olay yerinde bıraktığı otomobil ise otoparka çekildi. Olayın S.K.’nin kullandığı motosikletin trafikte şahıslar tarafından taciz edilmesiyle başladığını ifade eden gördü tanığı Akif Dalsız, "Ben sesler üzerine geldiğimde, kızın babası, ‘ayıp değil mi, gençlik böyle olur mu’ diyordu. Daha sonra çocuk adamın yakasına yapıştı, adam da onun yakasına yapıştı. Büyüğe hiç saygı yok. Ayırmaya kalktığımızda ilk önce kıza vurdu. Babası, ‘ne yapıyorsun’ derken ona saldırdılar. Millette ahlak kalmamış, bu gençlik nereye gidiyor bilmiyoruz. Nereye kadar böyle devam edecek" dedi. Polis ekipleri olay yerinden kaçan diğer 2 şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.
Kahramanmaraş Doktor önerilerini dinlemeyen anne ihmalden tutuklandı Kahramanmaraş’ta Ayser Çalık Ortaokulu’nda 15 Nisan tarihinde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada olayın faili İsa Aras Mersinli’nin annesi ihmali bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, Onikişubat ilçesi Haydarbey Mahallesi’nde bulunan okulda gerçekleşen saldırıyla ilgili soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, olayın failinin sağlık durumuna ilişkin tüm bilgi ve belgelerin ilgili sağlık kuruluşlarından temin edildiği kaydedildi. Yapılan incelemelerde, iki farklı kurumda görevli psikologların olaydan önce failin çocuk psikiyatrisi desteğine ihtiyaç duyduğunu belirttiği, ancak anne P.P.M.’nin bu önerileri dikkate almadığı ifade edildi. Açıklamada, "Olayın faili İsa Aras Mersinli’nin, dosyaya yansıyan sağlık sorunlarının tespitine yönelik tüm bilgi ve belgeler ilgili sağlık kuruluşlardan temin edilmiştir. Bu evrakların yapılan incelenmesi neticesinde, resmi ve özel iki farklı kurumda görevli iki psikoloğun olay tarihinden önceki tarihlerde İsa Aras Mersinli’nin çocuk psikiyatri polikliniğinde tedaviye ihtiyaç duyduğu yönünde teşhis ve öneride bulunmalarına rağmen anne P.P.M.’nin doktor önerilerini dikkate almayarak söz konusu tıbbi desteğe yönelik psikiyatri polikliniklerine müracaatta bulunmadığı ve bu şekilde failin ölüm ve yaralama eylemlerini gerçekleştirmesine sebebiyet verdiği değerlendirilen psikolojik rahatsızlıklarının tedavisindeki sorumluluklarında ihmal gösterdiği tespit olunmuştur. Bu doğrultuda Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığımızca, şüpheli P.P.M.’nin somut olaydaki ihmali eylemi ve bu ihmal neticesi oluşan neticenin vehameti hususları dikkate alınarak tutuklaması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevki yapılmıştır. Kahramanmaraş Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince yapılan sorgu neticesi, P.P.M.’nin CMK 100 maddesi gereğince tutuklanmasına karar verilerek şüphelinin Ceza İnfaz Kurumlarına teslimi sağlanmıştır. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle yürütülmektedir"
Konya İlhan Palut: "Fenerbahçe galibiyeti bir öz güven ve bir enerji verecekse bu açıdan da bu galibiyetin bize getirdiği artılar olacaktır" Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, Fenerbahçe’yi mağlup ettikleri maçın ardından, "Fenerbahçe galibiyeti bir özgüven ve bir enerji verecekse bu açıdan da bu galibiyetin bize getirdiği artılar olacaktır" dedi. Konyaspor, Ziraat Türkiye Kupası Çeyrek Final mücadelesinde kendi evinde Fenerbahçe’yi 1-0 mağlup etti. Maç sonu düzenlenen basın toplantısında konuşan Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, "Hem bir Türkiye Kupası çeyrek final maçı. Hem de rakip Fenerbahçe. Zaten öncesinde bu iki parametreyi ortaya koyduğumuz zaman ne kadar önemli bir karşılaşma olduğu ortaya çıkıyor. Ligdeki iyi sonuçlar, puan durumundaki biraz nefeslenme aslında bize bu maça daha fazla yoğunlaşma şansını verdi ve oyuncu seçimlerinde bizi bazı tereddütlerden kurtardı açıkçası. Oyuncularım gerçekten çok istekliydi. Tesislerdeki hava, antrenmanlardaki hava gerçekten bu maçı istedikleri ve kupada ilerlemek istedikleri yönündeydi. 40-45 dakika başa baş bir oyun vardı. Tabii ki Fenerbahçe de geldi. Biz ilk 45 dakika aldığımız topları üçüncü bölgeye çok iyi taşıdık ama daha çok net pozisyona ihtiyacımız vardı. Ama bu arada iyi savunma yaptık Fenerbahçe’ye de net pozisyon vermedik. Rakibi geri koşturamadık ve Fenerbahçe sürekli denemelerde bulundu. Ama dediğim gibi işin savunma kısmında başarılıydık. İkinci yarı zaten uzatmanın son dakikalarında bir duran top ve devamında bir penaltı kazandık. İnanılmaz değerli bir dakikada. Hücumsal olarak etkili olmakta zorlandığımız anlarda bir nevi imdadımıza yetişen bir pozisyon oldu. Penaltı golü Fenerbahçe’nin bütün oyuncularıyla yüklenişi, Fenerbahçe’nin karambolleri derken orayı bir şekilde kurtarmamız gerekiyordu ve bir şekilde savunabildik ve önemli bir galibiyet aldık. Evet şu anda yarı finaldeyiz, kupada ilerliyoruz. Camianın özlediği bir sonuç. Mutluyuz, taraftarımızı sevindirdik. İleriye bakış açısından şunu söyleyebilirim. Fenerbahçe galibiyeti bir özgüven ve bir enerji verecekse bu açıdan da bu galibiyetin bize getirdiği artılar olacaktır. Oyuncularımı kutluyorum" diye konuştu.