- 23 Nisan 2023 Pazar 12:26

Aybastı Galaxy roket takımı Ordu’nun gururu oldu

A
A
A
Aybastı Galaxy roket takımı Ordu’nun gururu oldu

Ordu’nun gururu Aybastı Galaxy Roket Takımı yüzlerce takım arasından 955 puan üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 950 puan alarak 3.

Ordu’nun gururu Aybastı Galaxy Roket Takımı yüzlerce takım arasından 955 puan üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 950 puan alarak 3. Kez TEKNOFEST finallerine adını yazdırdı. Projenin başından itibaren en büyük destekçilerinden biri olan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Roketsan Hisar Atış ve Test Merkezi’nde gerçekleşecek TEKNOFEST 2023 Roket Atışları öncesi Aybastı Galaxy Roket Takımı’nı tebrik etti.


Aybastı Gakaxy Roket Takımı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen Roket Yarışması finallerine bu yıl 3. Kez katılacak. Aybastı Galaxy Roket Takımı, 24-26 Nisan tarihleri arasında Hisar Atış ve Test Merkezi’nde, düzenlenecek olan final yarışmalarında, 1 Ağustos 2017’de bölücü terör örgütü mensuplarınca şehit edilen 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün adını verdikleri ‘EREN’ isimli roket ile yarışacaklar.



En büyük destek Başkan Güler’den


1976 yılından başlayarak, Türk Uçak Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve TÜBİTAK’ta uçak ve uçak sistemlerinin seçimi, proje değerlendirme, tezgâh ve teknoloji seçimi, Roket Teknolojisi ve Silah Sistemleri üzerine yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetleri, doktora çalışması ile özellikle, roket motor boruları ve lançer yapımında kullanılan kompoze malzeme üretim teknolojisi ve malzeme özelliklerinin tespiti konusunda uygulamaya dönük bilimsel katkılarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Aybastı Galaxy Roket takımının en büyük destekçilerinden biri oldu.


Aybastı Fen Lisesi öğretmen ve öğrencilerinden oluşan Aybastı Galaxy Roket Takımı ve Aybastı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Acu ise Başkan Güler’i ziyaret ederek, kendilerine verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti.



“Desteklerimiz artarak devam edecek”


TEKNOFEST çerçevesinde yapılan roket yarışlarında 3. Kez finale kalan roket takımını tebrik eden Başkan Güler, “İlimizde keşfedilmeyi bekleyen daha çok cevherlerimiz var. Bu yüzden eğitime sonsuz destekler veriyoruz. 3. kez finale kalan öğrencilerimizle gurur duyduk. Bu büyük başarılarından dolayı öğrencilerimizi kutluyorum. Desteklerimiz, artarak devam edecek” dedi.



2020 yolunda başlayan başarı serüveni


Aybastı Galaxy Roket Takımı TEKNOFEST serüvenine ilk kez 2020 yılında başladı. 2020 yılında, kadına şiddet konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Ceren Özdemir ismini verdikleri roketleriyle Türkiye genelinde 516 Takım arasından 1500 metrede finale kalan 30 takımdan biri olarak, Tuz Gölü’nde roketlerini fırlatma izni alan ve bunu başaran takım oldular.



2021 yılında 223 takım arasında ilk 8’e girdiler


2021 yılında ise şehit öğretmenlere farkındalık için Aybüke öğretmenin ismini verdikleri roketleriyle, 223 Takım arasından TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Roket Yarışmasında büyük bir başarıya imza atarak finale kalan ve atış yapan 8 ekipten biri oldular.



Üçüncü kez finale yükseldiler


Aybastı Galaxy Roket Takımı, bu yıl da yüzlerce takım arasından 955 puan üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 950 puan alarak KTR aşamasını geçip adını finale yazdırdı. Aybastı Galaxy Roket Takı 24-26 Nisan tarihleri arasında Hisar Atış ve Test Merkezi’nde gerçekleşecek TEKNOFEST 2023 Roket Atışları finallerinde, 11 Ağustos 2017’de bölücü terör örgütü mensuplarınca şehit edilen 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün adını verdikleri roketleriyle yarışacaklar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Motosiklet sürücüsü kaskı sayesinde yara almadan kurtuldu Mersin’de emniyet şeridine giren taksiye arkadan çarpan motosiklet sürücüsü, kaskı sayesinde kazayı yara almadan atlattı. Kaza anı ise motosiklet ve kask kameralarına saniye saniye yansıdı. Kaza, Yenişehir ilçesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 33 AZJ 733 plakalı motosikletiyle seyir halinde olan Hüseyin Cengiz, emniyet şeridine geçtiği sırada, önünde ilerleyen İ.Ö. idaresindeki 33 T 1436 plakalı taksinin de emniyet şeridine girmesi sonucu taksiye arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosikletinden savrulan Cengiz yere düşerken takla atan motosiklet, sürücünün üzerine devrildi. Kazayı gören kaldırımdaki bir vatandaş yardıma koşarken, arkadan gelen Cengiz’in arkadaşı motosikleti üzerinden kaldırdı. Yaşanan anlar Hüseyin Cengiz’in motosiklet kamerasıyla arkadan gelen motosiklet sürücüsünün kask kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaskı sayesinde kazayı yara almadan atlatan motosikletli, ihbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Mersin Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Cengiz, hastanede yapılan kontrollerin ardından taburcu edildi. Görüntülerde, motosiklet sürücüsü Hüseyin Cengiz’in sağ şeritten emniyet şeridine geçtiği, hemen ardından önünde seyreden taksinin de emniyet şeridine girerek durduğu görülüyor. Bu sırada arkadan gelen Cengiz’in taksiye çarptığı, çarpmanın etkisiyle motosiklet üzerinden savrularak yere düştüğü ve motosikletin takla atarak sürücünün üzerine devrildiği anlar yer aldı. "Ne sinyal verdi ne de ikaz lambası yaktı" İhlas Haber Ajansı muhabirine kaza anını anlatan motosiklet sürücüsü Cengiz, yaklaşık 60-70 kilometre hızla ilerlediği sırada taksinin aniden önüne geçtiğini belirterek, "Birden taksicinin biri önüme atladı. Ne sinyal verdi ne de dörtlü gibi bir ikaz lambası yakarak beni uyardı. Duracağını düşünemediğim için arkadan çarptım" dedi. "Kask sayesinde kazayı yara almadan atlattım" Çarpmanın ardından yere düştüğünü ve motosikletin üzerine devrildiğini ifade eden Cengiz, "Çarpmanın etkisiyle yere düştüm ve motor üstüme devrildi. Neyse ki kafamda kask vardı, bu sayede kazayı yarasız beresiz atlattım. Olay yerine gelen ambulansla hastaneye götürüldüm ve gerekli kontroller yapıldı" diye konuştu. "Arkadaşım motoru üzerimden kaldırdı" Kazanın ardından çevredeki vatandaşlar ve arkadaşının yardımına koştuğunu söyleyen Cengiz, "Motor üstüme düştüğünde, arkamdan gelen bir arkadaşım motoru üzerimden kaldırdı. Herhangi bir yara veya ciddi bir şey almadım. Gerçekten ucuz atlattık" ifadelerini kullandı. Motosiklet sürücülerine uyarılarda bulunan Cengiz, "Lütfen çok dikkatli olun. Bazen böyle beklenmedik durumlar yaşanabiliyor. Ne kadar iyi sürseniz, ne kadar tecrübeli olsanız da bir anlık dalgınlık ya da öngörülemez bir durum karşısında hiçbir şey yapamıyorsunuz. Herkes dikkatli olsun" dedi.