GÜNDEM - 27 Mayıs 2024 Pazartesi 15:11

Büyük Melet Projesi’nin 3. etap çalışmaları başladı

A
A
A
Büyük Melet Projesi’nin 3. etap çalışmaları başladı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in, 2019 yılında göreve başlamasıyla başlatılan ’Büyük Melet Projesi’ kapsamında değişim ve dönüşüm devam ediyor. Projenin 1. ve 2. etaplarının tamamlanarak halkın kullanımına açılmasının ardından, 3. etap için de çalışmalar resmen başladı.


Ordu’nun yeni sosyal mekanlarından biri haline gelen Melet, mezbelelik ve atıl görünümünden kurtularak modern bir yaşam merkezine dönüştü. İlk 2 etabı tamamlanan proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Melet Irmağı’nın Durugöl Mahallesi’nde yer alan kısmında, Karadeniz Sahil Yolu ile Karadeniz kıyısı arasında kalan 50 dönümlük alanda çalışmalarını sürdürüyor.


Proje kapsamında yapılacak olan 3. etapta yürüyüş yolları, kafeteryalar, çocuk oyun alanları, fitness alanları, çok amaçlı spor sahaları, otopark, kuru havuz, toplanma ve etkinlik alanları, peyzaj düzenlemeleri, mescit ve şadırvan yer alacak. Modern şehir mobilyaları ve aydınlatma sistemi ile zenginleştirilecek olan bu alan, yağmur suyu drenaj hattı çekilerek ırmak kenarı boyunca uzanan yürüyüş yollarıyla da güzelleştirilecek.


Ordu Büyükşehir Belediyesi, Melet’te ilk olarak 8 bin metrekarelik alanı tamamlayarak halkın kullanımına açmıştı. Ardından 2. etaba geçen belediye, burada da 30 dönümlük bir alanda uyguladığı projeyle Ordu’ya güzel bir sosyal yaşam alanı kazandırdı. Vatandaşların beğenisini toplayan 1. ve 2. etap çalışmaları, bölgeye hareket getirerek, eski atıl dönemlerini geride bıraktı ve her gün onlarca vatandaşın ziyaret ettiği bir alan haline dönüştü.


Büyükşehir Belediyesi, 3. etap çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunmayı hedefliyor. Projenin bu yeni etabının da tamamlanmasıyla birlikte, Melet Irmağı çevresinin Ordu’nun önemli sosyal yaşam merkezlerinden biri olması hedefleniyor.



Büyük Melet Projesi’nin 3. etap çalışmaları başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın ADÜ Teknokent’te akıllı antibiyotik çalışması ADÜ Teknokent’te çalışmalarını sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, yeni nesil akıllı antibiyotik üzerinde çalışma yaptığını duyurdu. HBX-2371 metodolojisi adıyla tanımlanan bu yaklaşımın, klasik antibiyotiklerden farklı olarak tek yönlü bir etki yerine çoklu biyolojik etki ağları üzerinden çalıştığı belirtildi. Türkiye’de geliştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen çok sayıda HBX patentinin ortak etki mekanizmalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan çalışmaya ilişkin bilgi veren Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, "HBX-2371 metodolojisi adıyla tanımlanan bu yaklaşım, klasik antibiyotiklerden farklı olarak tek yönlü bir etki yerine çoklu biyolojik etki ağları üzerinden çalışıyor. Tek bir hedef değil, akıllı bir etki ağına sahip. HBX patentleri incelendiğinde; antibakteriyel, antiviral, antifungal, antiparazitik, antikanser, antitümör, yara iyileştirici, rejeneratif ve bağışıklık güçlendirici özelliklerin tek tek değil, birbirini tamamlayan sistemler halinde tasarlandığı görülüyor. Bu nedenle elde edilen ürünü ‘akıllı antibiyotik’ olarak adlandırdık" dedi. HBX-2371 metodolojisinin dikkat çeken yönlerinden birinin de etki mekanizmasını yalnızca mikrobiyal baskılama ile sınırlamaması olduğunu kaydeden Başlık, "Ağız yoluyla alınan bileşenler beyin-bağırsak ekseni üzerinden mide ve sindirim sistemi aracılığıyla biyo yararlanımı artırıyor. Kalp ve dolaşım sistemiyle hücresel seviyeye ulaştırılan çok katmanlı bir biyolojik bağlantı modeli öne çıkıyor. Bu yaklaşım, bağışıklık sistemini baskılanan bir savunma hattı olarak değil, yeniden düzenlenen ve yönlendirilen bir sistem olarak ele alıyor. Ürün tek bir bakteri ya da virüse odaklanmaz, direnç gelişimini tetikleyen agresif kimyasal baskı yerine dengeleyici etki oluşturur, yalnızca patojeni değil hasarlı dokuyu ve bağışıklık yanıtını da hedef alır" ifadelerini kullandı. Çalışmaya akademik destek sağlayan Prof. Dr. Sami Doğanlar ise bitki tabanlı ilaç geliştirme projeleri kapsamında Karya Farma HBX Ar-Ge ile yürütülen iş birliğini son derece değerli bulduklarını kaydederek "Yedi spesifik patente dayanan HBX-2371 metodolojisi, klasik antibiyotik yaklaşımlarının ötesinde, çok katmanlı ve yenilikçi bir biyoteknolojik perspektif sunmaktadır" dedi.
Kahramanmaraş Depremzedeler, yeni yıla yeni yuvalarında giriyor Kahramanmaraşlı depremzede çift, bir çok aile gibi yeni yıla yeni evlerinde girmenin mutluluğunu yaşıyor. Depremde kaybettikleri canlar için yeni yıla buruk girdiklerini anlatan Hasan ve Şazenuş Dingiş, devletin varlığını her zaman hissettiklerini, kendilerine verilen evden de çok memnun kaldıklarını söyledi. Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından evleri yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşlar, teslim edilen yeni konutlara yerleşmeye devam ediyor. Şehirde yapımı tamamlanan Ebrar Sitesi’nde de bir çok aile gibi 67 yaşındaki Hasan ve 65 yaşındaki Şazenuş Dingiş çifti yeni yıla yeni yuvalarında girmenin mutluluğunu yaşıyor. Deprem sonrası yaşanan zorlu sürecin ardından teslim aldıkları yeni evlerinde ilk yeni yıllarını karşılamaya hazırlanan aile, bu yılbaşının kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını belirtti. Yeni konutlarla birlikte kentte yaşamın normale dönmeye başladığını ifade eden vatandaşlar, yeni yılın Kahramanmaraş için yeniden ayağa kalkma yılı olmasını temenni etti. "Verdikleri evden de çok memnunuz" Türkiye’nin çok güçlü olduğunu belirten Şazenuş Dingiş, "Devletimiz her türlü yanımızdaydı. Yeni yıla buruk giriyoruz. Önceden karlar yağdığında çocuklar kartopu oynuyordu. Artık onlar cennette. Şu anda çocuklar az, inşallah gene çoğalırlar. Allah devletimizden razı olsun. Evimiz güzel elhamdülillah yeni yıla yeni evimizde giriyoruz" dedi. Bakan Murat Kurum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışmalarını takdir eden Dingiş, "Herkesten Allah razı olsun. Sıcak yatağımdan kalkıp balkondan bakıyorum soğuk günlerde işçiler inşaatlarda çalışıyorlar. Allah razı olsun verdikleri evden de çok memnunuz. Biz batmıştık devletimizin yanımızda olmasıyla yer yüzüne tekrar çıktık. Devletimiz yardım etti, Allah’ta yardım etti" ifadelerini kullandı. Sıcak yuvalarına kavuşan Hasan Dingiş ise, "Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun, konteynerde çadırda hepsinde oturduk faydalandık. Herkese çok teşekkür ederiz yeni yıla yeni evimizde giriyoruz" diye konuştu.