EKONOMİ - 20 Haziran 2024 Perşembe 13:56

Fındıkta külleme tehlikesi sürüyor

A
A
A
Fındıkta külleme tehlikesi sürüyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta ciddi rekolte kaybına neden olan külleme hastalığına dikkat çekerek, “Bu sene de her yıl olduğu gibi külleme sıcak havaların artmasıyla fındık yapraklarında ve çotanaklarında görünmeye başladı. Kimyasal mücadele yapılan bahçelerde azalma olduğunu görüyoruz” dedi.


Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındıkta külleme hatalığı etkisini sürdürmeye devam ediyor. Külleme hastalığına karşı nisan ayının ortalarında başlayan kimyasal mücadele, haziran ayında da devam ediyor. Üreticiler zararlıya karşı kimyasal ilaçlama yoluyla bahçelerinde uygulamalar gerçekleştirirken, bu mücadelelerin sonucunda külleme hastalığının belirli noktalarda azaldığı belirtiliyor.



“Üreticilerimiz mücadelesini sürdürüyor, mücadele yapılmayan bahçelerde külleme oranı yüksek”


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kimyasal mücadelenin önemine değinerek, “Külleme bölgemizde yaklaşık 7 yıl önce başlangıç sağladı. O günden bu yana tarım müdürlüklerimiz ve ziraat odalarımız ile birlikte üreticilerimize hem bilgilendirme hem de uygulama eğitimleri vererek, külleme mücadelesi ile çalışmamlar yaptık. O yıllardan bu yana üreticilerimiz ilaçlama yaparak mücadeleyi sürdürdüler. Bu sene de her yıl olduğu gibi külleme sıcak havaların artmasıyla fındık yapraklarında ve çotanaklarında görünmeye başladı. Özellikle üreticilerimizin düzenli ilaçlaması, zararlı ve hastalıkla mücadele etmesi sonucunda giderek azalmaya doğru gidiyor ama mücadele eden üreticilerimizin bahçesinde azalmayı ciddi şekilde görüyoruz. Bunun aksine ilaçlama yapmayan üreticilerimizin bahçelerinde külleme oranı daha fazla” diye konuştu.



“Rekolte kayıplarına neden oluyor”


Soydan, yaprakların beyazlamasına neden olarak büyümesini engelleyen ardından fındık çotanaklarının çürüyüp düşmesine neden olan külleme hastalığının rekolteye ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti. Fındıkta ciddi rekolte kayıplarına neden olan küllemeye karşı yapılan kimyasal mücadele sonrası bazı bahçelerde hastalığın azaldığını söyleyen Soydan, “Özellikle son yıllarda sahil ve orta kesimlerde ortaya çıkıyordu. Mücadeleler sonucu bu zararlıda azalma olduğunu görüyoruz. 3 boy olarak yapılan ilaçlama çalışmaları hava şartlarına bağlı olarak nisan aylarında başlar, mayıs ve haziran ayında devam eder. Şuan içerisinde bulunduğumuz dönemde fındık kurdu ile birlikte 3’üncü ve son ilaçlama yapılıyor. Bu son ilaçlamanın ciddi faydası var. Bu nedenle üreticilerimizin ilaçlamayı ihmal etmemeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.



Fındıkta külleme tehlikesi sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu’nun sultanları şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı Manisa’nın tek kadın basketbol takımı olan Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı, Play-Off Final serisinin ilk maçında Kırklareli Belediyesi Kırklareli Fen Bilimleri’ni 72-64 mağlup ederek şampiyonluk yolunda önemli avantaj elde etti. Yıldırım Beyazıt Spor Salonu’nda 2 bin 500 taraftarın oluşturduğu muhteşem atmosferde oynanan mücadelede kırmızı-siyahlılar parkeden galibiyetle ayrılarak seride 1-0 öne geçti. Türkiye Kadın Basketbol Ligi’nde Manisa’yı başarıyla temsil eden Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı, final serisine etkili bir başlangıç yaptı. Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmanın ilk periyodunu 22-21 önde tamamlayan Turgutlu ekibi, ikinci çeyrekte rakibinin direncine rağmen soyunma odasına 38-38 eşitlikle gitti. Üçüncü çeyrekte savunmadaki sertliği ve hücumdaki etkili oyunuyla üstünlüğü ele geçiren kırmızı-siyahlılar, son periyoda 61-51 önde girdi. Taraftar desteğini de arkasına alan Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı, final periyodunda hata yapmayarak mücadeleyi 72-64 kazanmasını bildi. Karşılaşmada Sümeyya Özcan 14 sayı, 5 ribaund ve 5 asistle yıldızlaşırken, Mikayla Cowling 12 sayı, 12 ribaund ve 5 asistlik performans sergiledi. Ronahi Zilan Kıran 11 sayı, 5 ribaund, 3 asist, Senay Zeybek ise 11 sayı ile galibiyete önemli katkı verdi. Tribünler final serisine damga vurdu Yıldırım Beyazıt Spor Salonu’nu tamamen dolduran 2 bin 500’ü aşkın basketbolsever, maç boyunca yaptıkları tezahüratlarla takımlarına büyük destek verdi. İlk düdükten son saniyeye kadar susmayan taraftarlar, oluşturdukları atmosferle galibiyetin mimarlarından oldu. Maç sonunda oyuncular ve taraftarlar büyük sevinç yaşadı. Gözler ikinci maçta Beş maç üzerinden oynanacak Play-Off Final serisinin ikinci karşılaşması, 11 Mayıs Pazartesi günü saat 19.00’da yeniden Yıldırım Beyazıt Spor Salonu’nda oynanacak. Maç günü saat 18.15’te Turgutlu Belediyesi hizmet binası önünden ücretsiz servis kaldırılacağı bildirildi. "Hedefimiz şampiyonluk ve bir üst lig" Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, "Takımımızla, teknik ekibimizle ve taraftarımızla gurur duyuyoruz. Final serisine böylesine güçlü bir başlangıç yapmak çok değerliydi. Bu takım sezon boyunca yüreğini ortaya koydu. Hedefimiz şampiyonluk ve bir üst lig" dedi. Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü İstemihan Örücü ise oyuncularının parkede büyük karakter ortaya koyduğunu belirterek, "Biz bu kupayı Turgutlu’ya getirmek, bu şehri hak ettiği lige taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Turgutlu Belediyespor Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz de takımın sezon boyunca büyük emek verdiğini belirterek, "Bu şehir, bu taraftar, bu takım şampiyonluğu sonuna kadar hak ediyor" diye konuştu.