EĞİTİM - 01 Eylül 2023 Cuma 08:57

"Her Çocuk Bir Dünya Projesi" uygulamasıyla çocuk işçiliğinin önüne geçiliyor

A
A
A
"Her Çocuk Bir Dünya Projesi" uygulamasıyla çocuk işçiliğinin önüne geçiliyor

Ordu’nun İkizce ilçesinde Türkiye’nin farklı illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik gerçekleşen proje ile eğitim ve sosyal alanlarına destek verilmesi sağlanıyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın izni ve İkizce Kaymakamlığı’nca 2018 yılından itibaren devam eden "Her Çocuk Bir Dünya Projesi", ufak yaştaki çocukların çalıştırılmasını önlemek amacıyla oluşturulan akademik program tarım işçisi aileler tarafından ilgi görüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi İkizce Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yaklaşık 212 çocuğun eğitim ve sosyal alanlarının oluşturulduğu proje Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor.



“Çocuklarımızın yeri okul sıralarıdır”


Projenin hayata geçirilmesini sağlayarak 6 yıldır devam ettirdiklerini ifade eden firma sahibi Hasan Basri Durak, “Biz 6 sene önce çok az bir çocuklarımızla bu projeye başladık. Ama bu güne bakıldığında yaklaşık 212 çocuğumuzu okullarla buluşturmanın heyecanı içerisindeyiz. Biz burada çocuklarımızın bahçeye değil, küçük yaşta oldukları için oyun zamanı veya eğitim zamanı eğitim almalarını sağlamak amacıyla bu projeyi sürdürüyoruz. Türkiye geneline bakıldığı zamanda bu çocuklarımıza eğitim, sağlık, destek gibi okullarımızda onların geleceği açısından da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ülkemizde kimler mevsimlik tarım işçilerini çalıştırıyor ve çocuklarına destek çıkmak istiyorsa bizlerde elimizden geldiğince yardımcı olmak isteriz. Çocuklarımızın yeri okul sıralarıdır. Bunu her yıl daha da geliştirerek onların geleceğine katkı sunmak için mücadele edeceğiz” dedi.


Çocuk işçiliğinin önüne geçilmesiyle birlikte sahada yürütülen birçok çalışmalar olduğunu söyleyen Proje Koordinatörü Vedat Macit, “2009 yılında ilk organik tarımla sürdürülebilirlik programlarıyla bu projelere başladık. Daha sonra birçok projelerle beraber Ordu genelinde resim yarışmalarının yanı sıra 2018 yılında başlattığımız çocuklarımızın küçük yaşta çalıştırılmasının önüne geçilebilecek bir uygulamayı hayata kazandırdık. Çocuk işçiliğinin önüne geçilmesiyle birlikte sahada gelen tarım işçilerinin konaklama ve yaşan standartlarıyla ilgili olarak sahada yürüttüğümüz programlarız var” diye konuştu.


Çocuk işçiliğinin önlenmesinden öte daha da gelişen projeler olduğunu ifade eden Akademik Danışman Tuğba Kontaş Azaklı ise “Her Çocuk Bir Dünya Projesi’ni 2018 yılından itibaren her yıl olarak düzenli şekilde uygulamaktayız. Her Çocuk Bir Dünya programı sadece çocuk işçiliğinin önlenmesinden daha öte sistemli olarak birçok projeyi de içerisinde barındırıyor. Burada Güney Doğu Anadolu’dan gelen tarım işçilerimizin çocuklarına eğitim, sağlık, sosyal aktivite gibi hizmetlerini sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



"Her Çocuk Bir Dünya Projesi" uygulamasıyla çocuk işçiliğinin önüne geçiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Midibüs altında zamanla yarış kamerada Aksaray’da ehliyetsiz ve kasksız motosiklet sürücüsünün midibüse çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 20 metre sürüklenen motosiklet sürücüsü midibüsün altına girdi. Kanlar içinde kalan sürücüye ilk müdahale midibüs altında yapılırken sürücünün sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza, Kılıçaslan Mahallesi Selçuk Bulvarı ile Kavurmacı Caddesi kesişiminde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Selçuk Bulvarı Askerlik Şubesinden Kurtuluş Mahallesi istikametine seyreden Ö.O.G. (19) idaresindeki 50 ADG 045 plakalı motosiklet, Kavurmacı Caddesine 35 metre kala ani fren yaparak kontrolden çıktı. Caddeye 20 metre kala da yan yatan motosiklet 20 metre sürüklenerek caddeden geçen Oktay Apaydın yönetimindeki 68 S 0452 plakalı servis midibüsünün altına girdi. Feci kazada 19 yaşındaki genç sürücü kafasından ve vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı darbeyle ağır yaralandı. Kazayı gören çevredeki vatandaşlar durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edilirken, ekipler gelene kadar yaralı gence ilk müdahale vatandaşlar tarafından yapıldı. Bir taraftan yaralı sürücünün kafasını diğer taraftan midibüsü tutan vatandaşlar sağlık ekiplerinin de olay yerine gelmesiyle birlikte adeta zamanla yarış başladı. Polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı yolda sağlık ekipleri vatandaşlarla birlikte yaralıyı çevirip sedyeye aldı. Kafasından ağır darbe alan genç sürücüye ilk müdahale sedye üzerinde yapıldı. Ardından ambulansla alınan sürücü Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan sürücünün hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Ehliyet yok, kask yok, 35 metre fren izi Polis ekiplerinin yaptığı inceleme ve araştırmada motosiklet sürücüsünün kaskı olmadan trafiğe çıktığı ve ehliyetinin bulunmadığı tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekipleri yolda yaptığı incelemede motosikletin 35 metre fren izini tespit ederken, motosiklet kullanımında en önemli unsurun kask olduğunu belirterek, kaskın hayati önem taşıdığını ifade etti. "Fişek gibi geldi midibüsün altına girdi" Yaşadığı kazayı anlatan midibüs sürücüsü Oktay Apaydın, "Ben normal sağı solu kontrol ettim, kimse yoktu. Oradan gelen vardı onu bekledim ve geçti. Bu istikametten gelirken burada yolun yarısını geçtim ve otobüsün arka kısmı kaldı sadece. Bir anda bu yoldan 100 metre geriden yani nasıl geldi, fişek gibi böyle şuradan itibaren de yattı zaten, sürüklenerek otobüsün altına girdi" dedi. Olay yerinde yapılan inceleme ve araştırmaların ardından servis midibüsü sürücüsü Oktay Apaydın Asayiş Şubesi ekiplerince ifadesi alınmak üzere Aksaray Polis Merkezine götürülürken, kazayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.