GÜNDEM - 31 Temmuz 2025 Perşembe 13:21

Mevsimlik tarım işçileri fındık hasadı için Ordu’da

A
A
A
Mevsimlik tarım işçileri fındık hasadı için Ordu’da

Fındık toplayarak ekmek paralarını kazanmak üzere Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden Ordu’ya gelen mevsimlik tarım işçileri, belirlenen alanlarda çadırlarını kurmaya başladı.


Ordu’da, fındık hasadının başlamasına sayılı günler kala mevsimlik tarım işçileri de şehre gelmeye başladı. Doğu ve güneydoğu illerinden yavaş yavaş Ordu’ya gelmeye başlayan çok sayıda tarım işçisi, Ordu Valiliği tarafından hazırlanan konaklama alanlarından biri olan Turnasuyu mevkisindeki alana çadırlarını kurdu. İşçiler, çadırlarını kurduktan sonra ateş yakıp sacda ekmek pişirmeye başladı. Tarım işçileri, zirai don nedeniyle fındık mahsulünün az olduğunu, bu nedenle gelen işçi sayısında düşüş olduğunu belirttiler.


"Fındığın az olması bizleri de etkiledi"


Şanlıurfa’dan ekibi ile birlikte gelen Recep Erez, "Yaklaşık 150 kişilik ekip ile birlikte Altınordu ilçesine geldik. Burada METİP alanında konaklıyoruz. Bu yıl fındık sezonunun iyi olmadığını görebiliyoruz. 12 yıldan bu yana bu işi yapıyoruz, bu sene yüksek kesimlerde fındık olmaması bizleri de etkiledi. Her yıl olan performansı bu yıl gösteremeyeceğiz. Yaklaşık çalışma süremiz 15-20 günü bulacaktır. Şu anda konaklarımız tamamlanmak üzere, yine Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerimizden de gelecekler vardır" dedi.


"Ekmek paramız için geldik"


Şanlıurfa’dan gelen Ayşe Kırmızıgül ise "Buraya fındık toplamak için ailemizle beraber geldik. Şu anda ekmeklerimizi hazırlıyoruz. Hazırlıklar tamamlanınca fındık toplayacağız. Fındık az ama hayırlısı olsun" ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesi ile DAP’tan hayvancılık altyapısına güçlü iş birliği Atatürk Üniversitesi ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında, bölgesel kalkınmaya ve hayvancılık altyapısının güçlendirilmesine önemli katkılar sunacak bir iş birliği protokolü imzalandı. Rektörlük makamında gerçekleştirilen imza törenine; Atatürk Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı adına ise Başkan Prof. Dr. Osman Demirdöğen katıldı. İmzalanan protokol kapsamında, 2025 Yılı Yatırım Programında yer alan "Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi" programı çerçevesinde hayata geçirilecek "Buzağı Kayıplarında Veteriner Hizmetlerinin Geliştirilmesi" projesinin uygulanması, finansmanı, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Proje ile özellikle Erzurum ili sınırları içerisinde hayvancılık faaliyetlerinde verimliliğin artırılması, buzağı kayıplarının azaltılması ve veterinerlik hizmetlerinin sahada daha etkin hâle getirilmesi hedefleniyor. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından projeye 10 milyon 508 bin 342 TL tutarında ödenek tahsis edilirken, Atatürk Üniversitesi de proje bütçesinin en az yüzde 30’u oranında eş finansman sağlayacak. Proje, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde yürütülecek saha çalışmaları, tedavi protokollerinin uygulanması ve eğitim faaliyetlerini kapsayacak. Rektör Hacımüftüoğlu: "Buzağı kayıplarının azaltılmasına yönelik yürütülecek çalışmalar büyük önem taşıyor" İmza töreninde değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitelerin yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleriyle değil, aynı zamanda bulundukları bölgenin kalkınmasına doğrudan katkı sunan projelerle de sorumluluk üstlendiğini vurguladı. Hacımüftüoğlu: "DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ile imzaladığımız bu protokol, üniversitemizin bilimsel birikimini sahaya yansıtarak bölge hayvancılığına somut katkılar sunacaktır. Özellikle buzağı kayıplarının azaltılmasına yönelik yürütülecek çalışmalar hem üreticilerimiz hem de ülke ekonomimiz açısından büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise bölgesel kalkınmada üniversitelerle yapılan iş birliklerinin stratejik bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, Atatürk Üniversitesinin akademik altyapısı ve uygulama kapasitesiyle projenin başarıyla hayata geçirileceğine inandıklarını belirtti. İmzalanan protokol ile Atatürk Üniversitesi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesi, bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyelinin bilimsel temellerle desteklenerek sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor.