GÜNDEM - 22 Mayıs 2024 Çarşamba 09:06

Ordu ve Giresun’da yılın ilk hac kafilesi dualarla uğurlandı

A
A
A
Ordu ve Giresun’da yılın ilk hac kafilesi dualarla uğurlandı

Ordu ve Giresun ilinden kutsal topraklara yola çıkmak için yola çıkan toplamda 342 kişilik yılın ilk hac kafilesi, Ordu-Giresun Havaalanı’ndan dualarla yolcu edildi.



Diyanet İşleri Başkanlığı organizesiyle Ordu ve Giresun’dan kutsal topraklara gidecek olan toplamda 342 kişilik yılın ilk hac kafileleri, Ordu-Giresun Havaalanı’nda yapılan programla dualar eşliğinde kutsal topraklara uğurlandı.


Ordu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, Ordu kafilesinde 150, Giresun kafilesinde ise 192 kişinin kutsal topraklara gideceğini söyledi. Ordu kafilesindeki hacı adaylarının direkt olarak Mekke’ye gideceğini ve tavaflarını yapacağını, Giresun kafilesinin de Medine’ye uğurlanacağını ifade eden Çiçek, “Onlar da Hz. Peygamber Efendimize (S.A.V.) bizden selam götürecekler inşallah. 40 günün sonrasında dönmüş olacaklar. Rabbim haclarını mebrur eylesin, dualarını makbul eylesin. Vatanımıza, milletimize, dinimize, devletimize dua etsinler. Onlar gibi biz de heyecanlıyız. İnşallah gitmek isteyenler de en kısa zamanda kutsal topraklara gider. Bu sene Ordu’dan 500’ü aşkın hacı adayını uğurlayacağız” diye konuştu.


Celal Özyürek (74) isimli hac yolcusu, kutsal topraklara gitmek için 14 yıl beklediğini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Özyürek, “Herkese tavsiye ederim, bu mutluluğu herkesin yaşamasını isterim. Bu, ömürde bir sefer oluyor” ifadelerine yer verdi.


Eşi ile birlikte kutsal topraklara gitmek üzere yola çıktıklarını söyleyen 70 yaşındaki Ulviye Topçu, çok güzel bir duygu olduğunu, gitmek isteyen herkese nasip olmasını temenni ettiğini söyledi. Eşi Selahattin Topçu ise hac vazifesini yapmak için 14 yıl beklediklerini ve mutlu olduklarını belirtti.


İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek’in yaptığı duanın ardından hacı adayları kutsal topraklara gitmek üzere uğurlandı.


Törene Ordu Valisi Muammer Erol, Giresun Müftüsü Selçuk Kılıçbay ile hacı adaylarının aileleri de katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.