YEREL HABERLER - 03 Mart 2017 Cuma 17:21

Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele dönemi

A
A
A
Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele dönemi

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlü İbrahim Sağlam, turunçgillerde Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin biyoteknik yöntemlerle yapılmasının amaçlandığını, bu sayede üreticilerin ilaç kalıntısı olmayan, en az kayıpla üretim yapabileceğini söyledi<br/>Akdeniz Meyve Sineği izleme 2016 yılı proje değerlendirme bölge toplantısı Osmaniye Ziraat Odasında yapıldı.

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlü İbrahim Sağlam, turunçgillerde Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin biyoteknik yöntemlerle yapılmasının amaçlandığını, bu sayede üreticilerin ilaç kalıntısı olmayan, en az kayıpla üretim yapabileceğini söyledi
Akdeniz Meyve Sineği izleme 2016 yılı proje değerlendirme bölge toplantısı Osmaniye Ziraat Odasında yapıldı.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün liderliğinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına Projede görev alan Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş il sorumluları ile Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlü İbrahim Sağlam, Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, Başkan Yardımcısı Hüsamettin Keskiner ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri katıldı.
Programda konuşan Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlü İbrahim Sağlam, Osmaniye’nin önemli ürünlerinden olan turunçgillerde Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin biyoteknik yöntemlerle yapılmasını amaçlandığını belirtti. Sağlam, “Böylece ürün kaybı en aza indirilecektir. Üreticiler ilaç kalıntısı olmayan ürünler üretilebilecektir” dedi.
Türkiye’nin turunçgil üretimi ve ihracatı bakımından önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, “Turunçgil üretiminde zaman zaman karşılaşılan sorunlar giderilmekle beraber özellikle Akdeniz meyve sineği ile gerekli mücadele yapılmadığında meyve bahçelerinde yüzde 50’ye kadar zarar meydana gelir. Gerekli tedbirler alınmadığında ülke ekonomisine büyük kayıplar verebilecek konuma sahip. Bu proje Akdeniz Meyve sineği(AMS)’nin ülke genelindeki bulaşık durumu ve yıl içerisindeki yoğunluk düzeyinin belirlenmesi, AMS’nin önemi ve izlenebilirliği hakkında teknik elemanların bilgilerinin artırılması, ülke genelinde AMS izlenebilirliğinin sağlanması ve ülkemize girmesi muhtemel bazı meyve sineklerinin erken teşhisi amacıyla ele alınmıştır” dedi.
Toplantıda, projenin ülkede AMS konukçusu meyve türlerinin yoğun olarak üretildiği ve iklim koşulları yönünden AMS gelişimine uygun olarak başta Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Hatay, İzmir, Aydın illeri ile AMS bireylerinin kışlamadığı ancak yaz aylarında diğer bölgelerden gelen meyve türleri ile popülasyon gösterebileceği düşünülen Elazığ, Artvin, Erzincan gibi illerini de içeren toplam 44 il ve bunlara bağlı ilçelerde yürütüleceği ve toplam 42 ilde 2016-2019 yıllarında yürütülecek olan bu proje ile AMS popülasyon düzeyini gösterecek olması açısından çok önemli olduğu vurgulandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dere ıslahı çalışmasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiler Zonguldak’ta yüklenici firmanın dere ıslah çalışması sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiğini fark eden mahalle sakininin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kesimle ilgili zabıt tuttu. Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi. Makine sesini duyunca olay yerine gelen mahalle sakini Engin Zaman, bölgenin korunması için dilekçelerinin olduğunu ancak ağacın kesildiğini fark edince çalışmaları durdurduğunu anlattı. “Porsuk ağaçlarının yer aldığı denize en yakın seviyedeki yer dünyada tek bu vadi” İş makinesinin operatörünü bölgeden uzaklaştırdığını ardından da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdiğini ifade eden Zaman şöyle dedi: “Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum. Sonra yetkilileri arama çalıştım. Bir kısmına ulaştım, bir kısmına ulaşamadım. Ben burayı anlatmak istiyorum. Burası Gökgöl Vadisi. Bu vadinin özelliği şu. Bütün dünyada Porsuk ağaçları 750 ila 1000 rakım arasında yaşar. Dünyada bir tek Gökgöl Vadisi’nde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir. Buranın korunması için dilekçelerim var. Burası dünyaya mirasımız bir yer. Kestikleri ağaç bin 183 yaşında olacaktı" diye konuştu. Ekipler gelene kadar ağacın başında nöbet tuttu İhbar üzerine olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri söz konusu ağacın kesilmesiyle ilgili zabıt tuttu. Bölgeye tersip bendi yapılacağını öğrendiğini anlatan Zaman, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelip zabıt tuttu. Yapacakları bir şey yok. Kepçeciyi kovdum. ’Bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kepçeciden öğrendiğim buraya tersip bendi yapacaklarmış. Tersip bendi yapacaksınız da burada ne işiniz var sizin" dedi. Tutanağın tutulmasının ardından ekipler ve mahalle sakini Engin Zaman kesilen ağaçtan hatıra amacıyla bir parça alarak olay yerinden ayrıldı. Ağacın kesildiği ve çalışmaların yapıldığı bölge dron ile havadan görüntülendi.