ÇEVRE - 21 Ocak 2021 Perşembe 09:47

Osmaniye’de kardan kapanan yayla ve köy yolları açıldı

A
A
A
Osmaniye’de kardan kapanan yayla ve köy yolları açıldı

Osmaniye’de etkili olan kar yağışının ardından kapanan yayla ve köy yolları ulaşıma açılırken ekiplerin ulaşamadığı bazı köy yolları ise vatandaşlar tarafından traktörle açıldı.

Osmaniye’de etkili olan kar yağışının ardından kapanan yayla ve köy yolları ulaşıma açılırken ekiplerin ulaşamadığı bazı köy yolları ise vatandaşlar tarafından traktörle açıldı.


Osmaniye’de etkili olan yağmur yağışı yerini yükseklerde kar yağışına bıraktı. Yaklaşık bir haftadır aralıksız devam eden sağanak kent merkezini olumsuz etkilerken Zorkun Yaylası ile Sumbas ilçesine bağlı bazı köy yolları da yoğun kar yağışından dolayı ulaşıma kapandı. Zorkun Yaylası’nda başlatılan yol açma çalışmalarında belediye ekipleri uzun uğraşlar sonunda kapanan yolu trafiğe açarken Sumbas ilçesine bağlı Yeşilyayla köyünde de vatandaşlar kendi imkanlarını seferber ederek kapanan yolları traktörle açtı.


Öte yandan, Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, bölge genelinde havanın parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilirken sıcaklıkların ise 2 ila 4 derece arasında artacağı bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.