GENEL - 02 Şubat 2019 Cumartesi 10:41

2053 işitme engelli ‘İşaret dili ile İstiklal Marşı’ okuyacak

A
A
A
2053 işitme engelli ‘İşaret dili ile İstiklal Marşı’ okuyacak

Anadolu Kültür Spor Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (AKAS-DER) tarafından yürütülen proje ile 2053 işitme engelli vatandaş Rize’de toplanarak işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okuyacak.

Anadolu Kültür Spor Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (AKAS-DER) tarafından yürütülen proje ile 2053 işitme engelli vatandaş Rize’de toplanarak işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okuyacak.


İstiklal Marşı’nın kabulü olan 12 Mart günü Rize Çaykur Didi Stadı’nda yapılması planlanan ‘İşaret dili ile İstiklal Marşı Projesi’ kapsamında 81 ilden belirlenen toplamda 2053 işitme engelli vatandaş Rize’ye gelerek burada işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okuyacak. İşitme Engelliler sadece işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okumayla kalmayarak Guinness rekorlar kitabına da adını yazdıracak.



Etkinlik Guinness’e aday


İşitme engellilerin zorluklarına dikkat çekmek için böyle bir proje hazırladıklarını ve hazırladıkları proje ile Guinness’e başvuruda bulunduklarını dile getiren AKAS-DER Başkanı Hasan Kansızoğlu “12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü vesilesi ile 2053 işitme engelli vatandaşımız ile ‘İşaret dili ile İstiklal Marşı’ etkinliğimizi düzenleyeceğiz. 81 ilden 2053 kişi Rize’de misafir etmiş olacağız. Rize’de şuan da 64 işitme engelli vatandaşımıza ulaşabildik ama 120 civarında dernek üyesi işitme engelli vatandaşımız var, onlara da tek tek ulaşmaya çalışacağız. 2053 sayısına ulaşabilen şimdiye kadar hiçbir kuruluş olmadı. Bu sayı ile müracaatımızı yaptık, Guinness rekorlar kitabında yer alacağız” ifadelerini kullandı.



Çalışmalar başarılı bir şekilde devam ediyor


İşaret dili ile İstiklal Marşı’nı işitme engellilere öğreten ve çalışmaların çok başarılı bir şekilde devam ettiğini dile getiren İşaret dili tercümanı Kübra Çolak Demir ise “Annem ve babam işitme engelli. İşaret dilini onlardan öğrendim. Nasıl faydalı olabilirim diye düşündüm. Onlarla iletişim kurunca zaten işaret dili ikinci anadiliniz oluyor. Daha sonrasında bir de baktım ki bir sürü ailem oldu. Sadece Trabzon’da değil diğer illerde de ailem var artık. Daha sonra yurt dışına açıldık ve böyle bir işitme engelli çevremiz oldu. AKAS-DER tarafından yapılan bu projenin içerisinde işaret dili ile İstiklal Marşı yapılıyor. Arkadaşlarımız çok hevesli. 81 ilden katılım olacak ve İnşallah çok güzel olacak. Çalışmalar çok güzel ilerliyor ve arkadaşlarımızın zaten anadilleri. İstiklal Marşı olduğu için de ayrı bir hevesliler” dedi.



İşitme engellileri mutlu eden bir proje


Rize İşitme Engelliler Derneği Başkanı Aykut Mavi ise işitme engellilerin bu denli büyük bir projede ilk kez yer aldığını işaret dili ile dile getirerek “İşitme engelliler ilk kez bir projeye bu kadar dahil oluyorlar. Daha sonrasında bir çok arkadaşımızla dahil olacağız projeye. 2053 arkadaşımız dahil olacak projeye. Proje gerçekten çok güzel bizde kendisine yardımcı olacağız” diye konuştu.


Projenin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden İşitme engelli Kübra Mavi de “Ben küçüklükten beri işitme engelliyim. Proje işaret diliyle, sağırların da katılabileceği bir proje. Çok mutlu olduk. İşaret dili ile İstiklal Marşı Projesi’ni çok beğendim. Çok eskiden öğretmenimiz bana öğretmişti şimdi ise tekrar bunu yapmak çok güzel. Aynı heyecanla yapıyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den ‘Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı’ semineri Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Kamu kurum kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği içerisinde çeşitli konularda eğitimler düzenleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı gerekli hazırlıklar ve tedbirler kapsamında da eğitim ve seminerlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, kentte yaşayan tüm vatandaşların afetlere karşı bilinç düzeyini arttırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, engelli bireyleri de unutmadı. Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, seminer konuşmacısı Prof. Dr. Onur Kurt, Büyükşehir Belediyesi personelleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar katıldı. Katılımcıların, engelli bireylere afet hazırlığı nedir, nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, bir engelli bireyin afete hazırlanması için neler yapması gerekir gibi konularında fayda saylayabilecekleri bilgi, beceri ve donanımı kazanmaları hedeflenen seminerde, Prof. Dr. Onur Kurt katılımcılara önemli bilgiler verdi. Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı’nca düzenlenen eğitim ile seminere katılan personellerin bir engelli vatandaş ile buluşarak afet hazırlığı yapması planlanıyor.