GENEL - 23 Nisan 2019 Salı 11:41

Yem üretiminde yeni yöntem

A
A
A
Yem üretiminde yeni yöntem

Rize’de emekli Beden Eğitimi Öğretmeni Recep Kaya hobi olarak başladığı hayvancılığı geliştirerek şimdi hayvanları için yem üretmeye başladı.

Rize’de emekli Beden Eğitimi Öğretmeni Recep Kaya hobi olarak başladığı hayvancılığı geliştirerek şimdi hayvanları için yem üretmeye başladı. Yem üretirken aşamalarını kayıt ederek video olarak sosyal medya hesabından paylaşan Kaya, şimdi paylaşımını görüp kendisini arayanlara nasıl yapılacağını anlatıyor.


Yem ücretlerinin fiyatından şikayetçi olan Kaya araştırarak maliyeti düşürmenin yollarını aradı ve 15 metre karelik hobi atölyesinde yem için bir sistem kurdu. Önce karanlık alanda yemleri ortalama 24 saat ile 48 saat arasında suyun içerisinde bekleten Kaya daha sonra yemleri çıkartarak hazırladığı tepsiye seriyor. Tepsiyi yine karanlıkta 24 saat boyunca bekletiyor ama bu kez 24 saatte 3 veya 4 kez su veriyor. 24 saat daha bekleyen yem tohumları yeşermeye hazır oluyor ve raflarda ki yerini alıyor. Raflar ise günlerine göre kısımlara ayrılıyor. 10 günü dolduran yemler artık hayvanlar için hazırlanmış oluyor.



İneklerin süt verimi iki katına çıktı


Kurduğu yem atölyesi sayesinde yüzde 60 kar ettiğini ve yemlerin otlara oranla daha fazla protein verdiğini dile getiren Recep Kaya, aynı zamanda hayvanlardan aldığı sütünde arttığını dile getirdi. Kaya “Son zamanlarda ülkede hayvancılık ve tarım alanında biraz sıkıntı gördüğüm için böyle bir yola başvurdum. Kendi otumu, kendi yemimi kendim üretmeye başladım. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Örneğin 100 liraya mal ettiğiniz bir yemi bu şekilde 40 liraya mal edersiniz. Yani yüzde 60 kazancınız var. 100 liraya mal ettiğiniz bir yemden, atıyorum birim olarak 100 protein alıyorsanız, 40 liraya ürettiğiniz bu yemden 600 protein alıyorsunuz. Burası işin en can alıcı noktası. Daha önce ben ahıra inekleri sağmaya giderken 1 kap süt alıp geliyorduk. Bu yemi yedikten sonra ikinci kap ta dolamaya başladı. Herhalde bu gidişle bizi üçüncü kaba da getirecek” dedi.



"İlk önce karanlık bir yerde tohumlamaya bırakıyoruz"


Sistemin çok basit olduğunu dile getiren Kaya “Bunun yapımı çok kolay, çok basit. İlk önce karanlık bir yerde tohumlamaya bırakıyoruz. 25-30 saat suda bekledikten sonra bunları tavalara dizip karanlık bir yerde 24 saat daha bekletmek zorundayız. Bu arada 3 veya 4 kez de ıslatıyoruz. Daha sonra raflara diziyoruz, onlar kendi kendine büyüyor zaten. Serada da 3-4 bölüm olacak. Örneğin burada 10 günlük var, 5 günlük var, 4 günlük var, 1 günlük var. Bir taraftan bitiyor, diğer taraftan yenisi yetişiyor” ifadelerini kullandı.


15 Metrekare alanda 1 ayda 2 ton yem üretti


Küçücük hobi atölyesini bir üretim haneye çevirdiğini sözlerine ekleyen Kaya “15 metre kare yerde ben yarısını kullanarak ayda 2 ton yem elde ediyorum. 6 tane hayvanım var, yemler terekte kaldı. Bekliyorum hayvanlara verdiğim bitsin de bunları da onlara vereyim diye. Zaten fazla bile gelse 10 günden sonra herhangi bir yere serince orada gelişimine devam eder. Raflarınızı her zaman dolu tutun. Ülkenin hayvancılığının ve tarımının bununla gelişeceğine inanıyorum ben” dedi.


Sosyal medyada gören Kaya’yı aradı


Sosyal medyada yem yetiştirirken videolar paylaşan Kaya gören herkesin kendisine ulaşarak nasıl yapıldığını sorduğunu ve herkesi yem yetiştirme noktasında teşvik ettiğini dile getiren Kaya “Özel eğitimini veriyorum artık bunun. Günde 3-4 kişi gelip nasıl yapıldığını öğreniyorlar. Arayanlar var onlara anlatıyorum, motorumun arkasına koyuyorum gidiyorum gördüğüme anlatıyorum. Bir şekilde bu tutacak yani, tutmaması için hiçbir sebep yok. Aksine tutması için çok sebep var tutmaması için hiçbir sebep yok. Devletten iş beklemeyin, kendi işinizi kendiniz kurun” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 2 - Erzurumspor FK: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Ümraniyespor, konuk ettiği Erzurumspor FK’yı 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 19. dakikada kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Eren Tozlu’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Übeyd Adıyaman’da kaldı. 55. dakikada rakibini geçerek sol taraftan topla birlikte ceza sahasına giren Titebah’ın içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Emre Demir’in yaptığı tek vuruşta meşin yuvarlak filelerle buluştu. 1-0 64. dakikada sağ taraftan Orhan Ovacıklı’nın yaptığı ortada altıpas çizgisinin sol tarafında Mustafa Yumlu’nun yaptığı vuruşta savunmada Cofie’nin sonda müdahalesiyle meşin yuvarlak ona çarpıp oyuna döndü. 89. dakikada Tiago Çukur’un pasında ceza sahası içi sol çaprazda topla buluşan İlhami Siraçhan Nas, sağa çekip rakibini geçtikten sonra uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Süleyman Bahadır, Hüseyin Kıvanç Durmaz, Sabri Öğe Ümraniyespor: Übeyd Adıyaman, Uğur Kaan Yıldız, Cavare, Mustafa Eser, Emre Kaplan, Titebah (Muhammed Mert dk. 65), Serkan Göksu, Cofie (Diniyev dk. 85), Emre Demir (İlhami Siraçhan Nas dk. 69), Tiago Çukur, Emrecan Bulut (Bouali dk. 86) Yedekler: Abdulsamed Damlu, Melih Okutan, Saponjic, Onur Ayık, Kosoko, Batuhan Arıcı Teknik Direktör: Orhan Gençer Erzurumspor FK: Göktuğ Bakırbaş, Gürkan Varlık (Celal Hanalp dk. 46), Orhan Ovacıklı, Mustafa Yumlu, Yakup Kırtay, Ufuk Budak, Özgür Sert (Furkan Özhan dk. 57), Estrela, Sefa Akgün (Alican Özfesli dk. 73), Eren Tozlu, Rosheuvel (Süleyman Koç dk. 58) Yedekler: Rıdvan Yağcı, Alperen Karaca, Hüseyin Mevlütoğlu, Muhammed Yavaş, Cengizhan Bayrak, Eren Özdemir Teknik Direktör: Hakan Kutlu Goller: Emre Demir (dk. 55), İlhami Siraçhan Nas (dk. 89) (Ümraniyespor) Sarı kartlar: Emre Demir, Emre Kaplan (Ümraniyespor)
Manisa Manisa Büyükşehir İtfaiyesinden samanlık yangınları uyarısı Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, son günlerde artan samanlık yangınlarına karşı hayvan yetiştiricilerine önemli uyarılarda bulundu. Yangınların uzun sürdüğü, aşırı su harcamasına ve hayvanların yaralanması ya da ölümüyle sonuçlandığına dikkat çekilen açıklamada, alınacak küçük çaplı önlemlerle büyük yangınların önüne geçilebileceğine vurgu yapıldı. Son günlerde Manisa’da samanlık depolarında, özellikle saman ve kuru ot balyalarından yangınlar çıktığının görüldüğüne dikkat çeken Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, bu tür yangınların üreticilere büyük zarar verdiği, yangınların uzun sürdüğü ve çok fazla tonajda su harcandığı bazı yangınlarda hayvanların yaralandığı ve öldüğüne dikkat çekerek, hayvan yetiştiricilerine önemli uyarılarda bulundu. Konu ile ilgili İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, “Mevsim şartlarından dolayı kuru ot ve saman açısından uygun zaman olması sebebiyle çiftçilerin kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları ot balyalarını yem depolarına istiflemektedirler. Fakat iyi kurutulmamış ve nem miktarı fazla olan otların balyalanması ve bu balyaların yem depolarına üst üste istiflenmeleri sonucunda, nem miktarının fazla olması sebebiyle içten içe bir kızışma olmakta ve maalesef bu durumda samanlıkta çıkan yangınların artışını göstermektedir” denildi. Alınacak tedbirler sıralandı Açıklamada, samanlık yangınlarına karşı alınacak tedbirler şöyle sıralandı: “Yangına sebebiyet verecek tüm ihtimallerin göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin alınması, samanlığa yakın yerlerde kesinlikle ateş vb. yanıcı, yakıcı madde yakılmaması ve demir kaynağı ya da kıvılcıma neden olacak ısı işlemleri yapılmaması gerekmektedir. Çiftliklerde çalışan tüm personelin yem depolarına kesinlikle sigara ile girmemeleri, yem deposuna yakın yerlere de izmaritlerin atılmaması gerekmektedir. İşletmede görevli tüm personele, yangın konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalı gerekirse Büyükşehir itfaiyemiz eğitim biriminden destek de istenmelidir. Traktör vb. mazot veya yakıt içeren veyahut yangına neden olabilecek, yangını hızlandırabilecek araçlar yem deposunda bulundurulmamalıdır. Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden ayrı yerlerde muhafaza edilmelidir. Her an çıkabilecek yangınlar için su depoları ve su pompaları yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulmalıdır. Duman algılama dedektörleri takılarak yangına başlangıç anında, yangın büyümeden ilk müdahale sağlanmalıdır. Elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir. Hayvan yemi olarak kullanılacak otların depolanmadan önce iyice kurutulduğundan emin olunmalıdır. Isıölçer aletlerle sık sık ısı ölçümü yapılmalıdır. Olabilecek bir yangın tehdidinde derhal 112 acil çağrı merkezi aranarak İtfaiye ile irtibata geçilmeli ve itfaiye araçlarının geçeceği ve müdahale edeceği yerler açık bırakılması sağlanmalıdır. Yangın sırasında saman balyalarını taşıyacak iş makinaları, kepçe vb. araçlar hazır bulundurulmalıdır. Yangın hayvanların bulunduğu yere yakınsa hızlıca hayvanların tahliyesi yapılmalıdır. Yetiştiriciler olabilecek yangın durumları olmadan önce az maddiyat ile tedbir alarak büyük yangınların önüne geçebilirler.”