ÇEVRE - 16 Haziran 2019 Pazar 09:24

Rizeliler Vampir Kelebek ile mücadeleye hazırlanıyor

A
A
A
Rizeliler Vampir Kelebek ile mücadeleye hazırlanıyor

Havalar ısındıkça Rize’de ’Vampir Kelebek’ olarak adlandırılan ve bölgede 10 yıldır yaz aylarında etkili olan ’Ricania Simulans’ ile mücadele yolları aranmaya başlandı.

Havalar ısındıkça Rize’de ’Vampir Kelebek’ olarak adlandırılan ve bölgede 10 yıldır yaz aylarında etkili olan ’Ricania Simulans’ ile mücadele yolları aranmaya başlandı.


Yaz mevsiminin gelip sıcakların artması Rizeli’nin korkulu rüyası vampir kelebeklerin yani Ricania Simulans’ın da geleceğinin de habercisi oldu. Bu nedenle devlet kurumalarının yanı sıra vatandaşlar da kendilere göre vampir kelebekler için mücadele metotları aramaya başladı. Yaz aylarında özellikle yeşil bitkilerde konuşlanan ve gece evlerin ışıklarını gördüklerinde evlere kadar giren Ricania Simulans, insan cildi ile temas ettiğinde de sertçe vurduğu için cilde zarar veriyor. Öte yandan evleri istila eden kelebeklerin temizliği de ev hanımlarını çileden çıkartıyor.


İzmir’de zararlı haşereler için kullanıldığını duydukları bir cihazı Rize’ye getirerek Ricania Simulans ile mücadele için kullanmayı amaçlayan vatandaşların tek umudu bu cihaz oldu. Rize Doğal Kaynaklar, Yaban Hayatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Ziraat Mühendisi Şener Bülbül, vampir kelebek ile fiziksel mücadele için her türlü metodu vatandaşın denemeye başladığını ve son olarak İzmir’de üretimi yapılan cihazın Rize’ye denenmek üzere getirildiğini dile getirdi.


Bülbül “Bu cihazı Ricania Simulans dediğimiz, halk arasında ‘Vampir kelebek’ olarak da bilinen zararlı ile mücadele etmek amaçlı İzmir’den getirttik. İzmir’de üretimi yapılan bir ürün. Burada ki amacımız sinek yakalama cihazlarında var olan EFK sistemi, mor ışıkla beraber canlının ışığa doğru hareketini sağlayıp, konduktan sonra da cihazın üzerinde bulunan içeriye doğru olan ovallikler vasıtasıyla hapsetmek. Daha sonra günlük veya haftalık olarak bu böcekler alınarak imhası sağlanacak. Bu da vampir kelebekle ilgili bir fiziksel mücadele olacak” ifadelerini kullandı.



"Topyekün bir mücadele gerekiyor"


“Zararlının şimdi henüz daha kelebek olduğu döneme gelmedik" diyen Bülbül "Biz bunun zaten kelebek olduğu dönem ile ilgili çalışmasını yapmadık. Şuanda kurulmuş olduğu için popülasyon henüz yok. Arazide, yeşil aksamın olduğu yerde, yerden 1,5 metre yükseklikte henüz lif dönemindeyken bunu toplayabilmenin peşindeyiz. Eğer bunu başarabilirsek o zaman bu mücadelede başarılı olmuş olacağız. Takdir edersiniz ki kişisel mücadele ile bununla baş etmek mümkün değil. Top yekûn bir mücadele gerekiyor, biz şimdi deneme aşamasındayız” dedi.


Vampir kelebeklerin insanların yaşam standartlarını da doğrudan etkilediğini hatırlatan Bülbül “Bölgede 10 yıldır çok mücadele ettiğimiz bir canlı. Bu canlının hem tarımsal ürünlere zarar vermesi gibi, bunun yanında birde hayat standartlarımıza, yaşam standartlarımıza vermiş olduğu zararlar söz konusu. Popülasyonun çok yoğun olduğu dönemde cam pencerelerin açılamayışı, balkonlarda oturulamaması, kadınlarımızın sürekli açık pencerelerden içeriye giren kelebeklerin ölülerini temizlemesi ve uğraşması da düşünüldüğünde bölgemiz için faydalı olacak bir çalışma” şeklinde konuştu.



Devletin mücadelesi ve araştırmaları sürüyor


Öte yandan Rize’de çay ve kivi bahçelerinde konuşlanan vampir kelebekler ile mücadele kapsamında Gıda, Tarım Rize İl Müdürlüğü’nün çalışmaları da devam ediyor. Aynı zamanda bu zararlı kelebek Ricania Simulans için 2017 yılında çay bahçelerine yapışkan sarı renkli tuzaklar yerleştirilmişti. Çok sayıda böceğin bu tuzaklara yakalandığı ilk incelemelerde yer almıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapıldığını, bu yumurtaların Türkiye’de 10 binden fazla market raflarında satışa sunulduğunu söyledi. Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.