GENEL - 28 Eylül 2012 Cuma 14:02

ANZER BALI ÜRETİMİNDE REKOR DÜŞÜŞ

A
A
A
ANZER BALI ÜRETİMİNDE REKOR DÜŞÜŞ

Rize`nin İkizdere İlçesi sınırları içerisinde dünyaca ünlü Anzer Balı`nın üretildiği Anzer Yaylası`nda bu yıl bal üretimi geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 70 oranında düştü.
Doğu Karadeniz Bölgesi`nde bu yıl bal üretimi için 2 bin rakımın üzerindeki bölgelerde olumsuz geçen hava şartları Anzer Balı`nı da olumsuz etkiledi. 2 bin 700 rakımın üzerinde yaklaşık 3 bin kovanda geçtiğimiz yıl bin 500 kilogram bal elde edilirken, bu yıl ise 15 Ağustos tarihinde başlayıp bitme aşamasına gelen sağımlarda 500 kilogram bal elde edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Anzer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, ``Bu yıl hava şartlarının olumsuz gitmesinden dolayı yaylada bal üretimi bir hayli düştü. Geçtiğimiz yıl bin 500 kilogram bal üretilmişti. Bu yıl ise şu ana kadar kooperatifimize 500 kilogram bal ulaştırıldı. Biz bu balları tahlil edilmeleri için Hacettepe Üniversite`ne gönderdik. Tahlil edilen ballar raporlanarak bize gönderiliyor. Yapılan tahlillerde olumlu rapor alan balların dolumunu yaparak raporları ile birlikte mühürlü şişelerde satışa sunacağız. Tahlilde olumlu rapor alamayan ballar ise bal sahiplerine iade edilecek. Henüz kaç kilogram balın olumlu rapor aldığını bilmiyoruz. Önümüzdeki haftalarda kaç kilogram balın olumlu rapor aldığını öğreneceğiz. Ancak bu yıl olumlu rapor alacak bal miktarının geçtiğimiz yıllara oranla çok düşük olacağını tahmin ediyoruz`` dedi.
Bu yıl 1 kilogram Anzer Balı 640 TL`den 1 Kilogram Anzer Poleni ise 820 TL`den satışa sunulacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Prof. Dr. Gözel: ’’Mevsim geçişlerinde kronik hastalığı olanların grip aşısı olmaları önemli’’ Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, mevsim geçişlerinde kronik hastalığı olan hastaların dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Nevzat Gözel, mevsim geçişlerinde kronik hastalığı olan hastalarda ani hava değişikliklerinin kronik hastalıkları tetikleyeceğini aynı zamanda hastalıkların aktifleşmesine sebep olacağını, bu nedenle kronik rahatsızlığı olan hastaların, hava değişimlerinde; beslenme düzenlerine ve giyecekleri kıyafetlere özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Nevzat Gözel, diyabet, hipertansiyon, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), romatizmal hastalıklar, onkolojik hastalıklardan herhangi birine sahip olan hastalarının, mevsim geçişlerinde beslenme, giyim tarzlarına ve özellikle hava değişiminin ani olduğu sabah ve gece saatlerinde dikkatli olmalarının önem arz ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Gözel, bu hastaların dirençlerini arttıracak şekilde doğal beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini ve vitamin desteği gerekiyorsa vitamin desteği almalarının uygun olacağını ifade etti. Prof. Dr. Nevzat Gözel, mevsim geçişlerinde farenjit, tonsillit, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının artması nedeniyle kronik hastalığı olan bireylerin grip aşılarını yaptırmalarının önemli olduğunun altını çizdi. Fırat Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, özellikle kronik hastalığı olan hastaların hastalıklarının daha yavaş, daha hafif seyretmesi açısından ilaçlarını düzgün kullanmaları, mevsim değişikliği dönemlerinde uzman doktor kontrolünden geçmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.
Bursa Bursa barajlarında korkutan tablo Kurak bir sonbahar geçiren Bursa’da barajlardaki su oranları endişelendiriyor. Şehrin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Doğancı ve Nilüfer Barajlarındaki oranlar yağmurun yağmadığı her geçen gün düşüyor. Nilüfer Barajı’ndaki su miktarı yüzde 4’e düştü. Yağmursuz geçen ekim ayı Bursa barajlarındaki su oranlarını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Son 9 yılın en kurak Ekim ayını geçiren Bursa’da Doğancı ve Nilüfer Barajlarındaki su oranları bugün itibariyle Nilüfer Barajı’nda yüzde 4, Doğancı Barajında ise yüzde 53 olarak ölçüldü. İki barajın ortalama doluluk oranı yüzde 29’a kadar düşerken geçen yıl aynı günlerde Nilüfer Barajı’nda doluluk oranı yüzde 47, Doğancı Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 53’leri gösteriyordu. Meteorolojik verilere göre de hafta sonuna kadar yağmur yağması beklenmezken; yetkililer, su kullanırken vatandaşları tasarruflu olmaları konusunda uyarmaya devam ediyor. "Bursalılardan suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz" Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yıl yaşanması beklenen su sıkıntısı ile ilgili olarak "Buharlaşma ve hızlı kurak su konusunda önlem alınmasını gerektiriyor. Bir yandan biz gerekli önlemleri alırken, diğer yandan Bursalılar’dan suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz. 2026 yılı ortalarından itibaren baraj bağlantısını yapacağız ve isale hattının tamamlanmasıyla 2060 yılına kadar su sorununu çözeceğiz." diye konuştu.
Aydın İl Tarım’dan üreticilere ‘ilaçlama’ çağrısı Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele devam ederken, turunçgil bahçelerindeki mevcut durumu değerlendiren İl Tarım ekipleri, ilaçlama çağrısı yaptı. Çiftçilerin korkulu rüyası olan ve portakal, mandalina gibi turunçgil bahçelerinde meyveleri kurtlandırarak büyük oranda zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu çerçevede Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri bitki sağlığı ile ilgili konularda arazide periyodik kontrollerine devam ederken, üreticileri de bilgilendiriyor. 17 ilçede sahaya inen 36 uzman personel ile turunçgil bahçelerinin ana zararlısı Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede mevcut durum değerlendirildi. İlaçlamaların hasada 10 gün kalana kadar devam edilmesi çağrısında bulunan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, konu ile ilgili yaptığı paylaşımda “Turunçgil üreticilerimizin dikkatine. Turunçgil bahçelerinde Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi devam etmektedir. Mücadele ruhsatlı ilaçlarla kimyasal yolla (kısmi dal ilaçlaması) veya kitlesel tuzaklarla biyoteknik mücadele ile yapılmalıdır. İlaçlamalar hasatta 10 gün kalana kadar 7-10 gün aralıklarla tekrarlanmalıdır. Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca bahçe ve Akdeniz Meyve Sineği tuzak kontrolleri yapılarak popülasyon yoğunluğu haftalık olarak izlenmektedir. İlaçlamalardan önce çevrenizdeki arıcıları bilgilendiriniz” ifadeleri yer aldı.