KÜLTÜR SANAT - 04 Aralık 2020 Cuma 10:42

Rizeliler ’Hasmikuşi’ için hamsinin büyümesini bekliyor

A
A
A
Rizeliler ’Hasmikuşi’ için hamsinin büyümesini bekliyor

Rizeliler’in özellikle yaz aylarında kışın tuzladıkları hamsileri çıkartarak yaptığı hamsikuşu bugünlerde hamsinin çıkmasıyla sofraları süslemeye başladı.

Rizeliler’in özellikle yaz aylarında kışın tuzladıkları hamsileri çıkartarak yaptığı hamsikuşu bugünlerde hamsinin çıkmasıyla sofraları süslemeye başladı.


Doğu Karadeniz’e has bir hamsili unlu bir atıştırmalık olan ve özellikle Trabzon ile Rize’de çok tüketilen hamsikuşu için Rizeliler hamsilerin biraz daha büyümesini bekliyor. Rizelilerin deyimi ile ‘Hamsinin kulağına kar suyu kaçtığında’ yani hamsi biraz daha büyüdüğünde hamsikuşu hamsiyle yapılan ilk besinler arasında yer alıyor.


Kışın bolluğunda tutulan hamsileri kasa kasa alarak salamurasını yapan, yani Rizelilerin deyimi ile hamsi tuzlayan büyükler ise, yazın ortasında o tuzladıkları hamsilerle hamsikuşu yapıyor. Özellikle çay toplamak için çay tarım arazilerine giren Rizeliler, öğle yemeğinde hamsikuşunu üzüm pekmezleri ile tüketerek açlıklarını gideriyor ve öğleden sonra çaylığa öyle giriyor.


Hamsikuşu ve hamsili köfte diye de adlandırılan bu ürünün yapımı ise bir hayli kolay görünse de önce hamsiler tek tek seçilerek kılçıkları temizleniyor. Sonrasında ise işlemler birbirini takip ediyor. Hamsikuşunun tarifini anlatan Barış Oğur “Önce hamsilerimizi kılçıklarından ayırdık. Özellikle büyük hamsileri seçtik ki katlaması daha kolay olsun. Şimdi 2 çeşit hamsikuşu yaptık. İkinci yaptığımıza aslında hamsi köftesi de deniyor. Komple malzemeler harmanlandıktan sonra köfte gibi yoğrulup kızartılıyor. Diğeri ise içerisine malzeme konulduktan sonra sarma şeklinde sarıldıktan sonra yumurta ve una bulandıktan sonra pişiyor” dedi.


Hamsikuşunun yapılabilmesi için hamsinin büyümesinin gerektiğinin altını çizen Oğur “Soğan, taze soğan, maydanoz, sarımsak, karabiber, pul biber ile hamsi ve mısır ununu harmanlıyoruz. Şu anda bunu yapmak için şartlar henüz oluşmadı. Hamsinin biraz büyümesi lazım. Özellikle seçmemize rağmen hamsiler baya bir küçüktü. Hamsinin kulağına bir kar suyu değmesi lazım. Bizim bölgede öyle derler” ifadelerini kullandı.


Eski nesillerin salamura yani tuzlanmış hamsi ile hamsikuşu yaptığını dile getiren Oğur “Tuzlanmış hamsi bizim büyüklerimizin vazgeçilmezlerindendir. Hamsinin denizden çıkmadığı zamanlarda bile büyüklerimiz bir yerden çıkartırlar hamsiyi. Hamsikuşuyu de öyle yaparlar. Biz taze hamsiden yaptık ama anneannelerimizin yaptığı da yabana atılmaz. Hamsi hiçbir yerde yokken onlar tuzlanmış hamsileri çıkartabiliyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."
Trabzon Trabzon’da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Trabzon’da coşkuyla kutlandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 19 Mayıs Atatürk’ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine katıldı. Gençlerin Cumhuriyet değerlerine olan bağlılığını vurgulayan Başkan Genç, onların enerjisi ve azmiyle ülkenin daha da yükseleceğini ifade etti. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve eşi Arzu Genç, 19 Mayıs Atatürk’ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Beşirli Çok Amaçlı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliklere katıldı. Çeşitli gösterilerin yapıldığı programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Emin Aşıkkutlu, Avrasya Üniversitesi Rektörü Füsun Terzioğlu, İl Gençlik ve Spor Müdürü Lokman Arıcıoğlu ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Genç: "Bağımsızlık ateşinin yandığı gün" 19 Mayıs’ın anlam ve önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “19 Mayıs, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlattığı ve milletimizin bağımsızlık ateşini yaktığı gündür. Bu anlamlı günde, gençlerimizin coşkusu ve enerjisiyle bir kez daha Cumhuriyetimizin temellerinin nasıl atıldığını hatırlıyoruz. Gençlerimizin bu mirasa sahip çıkarak, geleceğe umutla bakmaları bizler için en büyük gurur kaynağıdır. Onların enerjisi ve azmiyle ülkemiz daha da yükselecek. Bu vesileyle, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gençlerimizin ve tüm milletimizin bayramını kutluyorum” dedi.
Antalya Antalya’da deniz korteji Antalya’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Türk bayraklarıyla süslenen onlarca deniz aracı, tarihi Kaleiçi yat limanından Konyaaltı ilçesine doğru deniz korteji gerçekleştirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Antalya’da törenler düzenlendi. Sabah Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenin ardından, Kaleiçi Marina’dan Konyaaltı Varyant’a kadar teknelerle deniz korteji yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nden hareket eden deniz polisi ve sahil güvenlik botları ile çok sayıda tekne, jet-ski ve kayıklar kortej oluşturarak Konyaaltı Falezleri’ne doğru hareket etti. Konyaaltı bölgesinde de birçok denizcinin eşlik ettiği bayraklarla donatılmış tekneleri ve flyboard gösterisini, çevredekiler ilgiyle izledi. Flyboard gösterisi dikkat çekti Atatürk bayraklarının asıldığı teknelere, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi botu da eşlik etti. Deniz korteji Kaleiçi’nden başlayıp Konyaaltı Sahili’ne kadar gelirken, renkli meşaleler yakan tekneler ve Konyaaltı Sahili’nden eşlik eden jet-ski’ye bağlanan özel mekanizma ile çalışan flyboard’u kullanan 4 denizcinin gösterisi unutulmaz anlara sahne oldu. Denize oluşan korteje Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bir helikopter de havadan destek verdi. Kortej sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Göksu adlı geminin, kortej gemilerini selamlaması da alkış topladı. Akşam devam edecek Öte yandan, kutlamalar çevresinde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından akşam saat 19.30’da Konyaaltı Varyant’tan Cumhuriyet Meydanı’na kadar meşaleler eşliğinde fener alayı yürüyüşü gerçekleşecek. Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonundaki yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda saat 21.00’de Buray konser verecek.