EKONOMİ - 07 Mayıs 2022 Cumartesi 10:12

Çay Çarşısı açılış için gün sayıyor

A
A
A
Çay Çarşısı açılış için gün sayıyor

Rize’nin 29 metrelik çay bardağı ile vizyon projesi olan Çay Çarşısı 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile hizmete açılacak.

Rize’nin 29 metrelik çay bardağı ile vizyon projesi olan Çay Çarşısı 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile hizmete açılacak.


Rize’nin sembolü çaydan yola çıkılarak tasarlanan ve içerisinde devasa bir çay bardağı şeklinde bina bulunduran Çay Çarşısı projesinde sona gelindi. 23 milyona TL’ye ihalesi yapılan Çay Çarşısı projesinin şu anki maliyeti iki katını da geçerek 47 milyon TL’ye kadar ulaştı. Bölge halkının da dört gözle beklediği ve Doğu Karadeniz’in sembolü olmaya aday olan projede 7 katlı 29 metrelik çay bardağı şeklindeki binası ve bu binanın içerisinde ise içerisine kokularının daha şimdiden hapsedildiği 13 duyusu ile hizmet verecek olan 13D bir sinema da yer alıyor.


Ayrıca bina içerisinde çay müzesi, nikah salonu ve restoran da bulunduran çay bardağı şeklindeki binanın dış aydınlatmalarının tamamlandı. Binanın içerisinde ki ince işçiliğin devam ettiği projede aynı zamanda çay bardağının etrafında da yöresel ürünlerin satışa sunulabileceği küçük işletmeler ve çay satış reyonları da yer alıyor. 25 dükkan ile çay severlerin farklı çayları tadabileceği projenin açılışı 14 Mayıs’ta Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışı için Rize’ye gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirecek.


Rize’nin sembolünü ifade ettiğinden dolayı çay bardağının güzel bir proje olacağını söyleyen Meryem Kurtuluş, “Aynı bir kafe gibi olur herhalde. Ama tabii bizim Rizemizin sembolünü ifade ettiği için güzel olur. Turizm açısından ben büyük faydalar sağlayacağını düşünmüyorum ama görenlerin ilgisini çekebilir” dedi


Rize’nin turistik bir şehir olduğundan dolayı yapılan projenin güzel olduğunu sözlerine yansıtan Cihan Dinç, “Turizm için, Rizeli için orası çok güzel oldu. İstanbul’a gidiyorum Galata kulesine çıkıyorum ne manzaralar görüyorum. Rize’de neden öyle bir yer olmasın. Turistler gelirler gezerler, yerler, içerler para Rize’de kalır. Ekonomik olarak güç olur. Ayder’e giderler, Ziraat’e çıkarlar, yaylaları gezerler. Rize turistik bir yer aslında. Böyle bir çay bardağı da havalimanına yapmışlar. Bence iyi fikirler bunlar” şeklinde konuştu.


Rize’de yeni yapılan çay bardağını çok sevdiğini söyleyen Marguba Kandemir ise “Ben Özbekistanlıyım. 5 yıldır Rize’de yaşıyorum. Çay bardağını çok beğendim. Harika olmuş. Rize’yi de çok seviyorum. İnşallah hayırlı olur” dedi.


Rize’nin daha çok gelişmesini bol kazançlar sağlar diyen Ayten Berber, “Hiç gidip bakmadım nasıl olmuş diye. Ama hayırlı olsun diyorum. Hayırlı kazançlar Allah nasip eylesin. Rize’miz gelişsin, birlik beraberlik içinde bol kazançlar olsun. Böyle işler olsun, güzel hayırlı gelirler sağlansın ki memleketimiz de kalkınsın” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale 3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu Çanakkale’de, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuştu. Çanakkale’de yaşayan Turan Cinislioğlu (41) 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Diyalize girmeye başlayan Cinislioğlu, nakil için sıra bekledi. Cinislioğlu’na, Bursa’da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir kadının ailesi tarafından bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde nakledildi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Cinislioğlu’nun diyalize girme ihtiyacı kalmadı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Turan Cinislioğlu’nun 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tablosuyla hastanelerine başvurduğunu ve diyalize alındığını belirterek, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl önce merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa’da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığından gelen listede de Turan Bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan Bey’in uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyatın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şu an itibarıyla Turan Bey’in artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" dedi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Turan Cinislioğlu, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim bir gün böbreğim alınmıştı. Cabir Hoca’yı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezine başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hoca’ya her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.