GÜNDEM - 28 Ocak 2024 Pazar 15:21

16. Ayder Kardan Adam Festivali renkli görüntülere sahne oldu

A
A
A
16. Ayder Kardan Adam Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda 16.’sı düzenlenen Kardan Adam Festivali bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.


Kardan Adam Festivali için Türkiye’nin birçok ilinden vatandaşlar Ayder Yaylası’na akın etti. Dün gece saatlerine kadar kar yağmasıyla şenlik alanı karla doldu. Festival alanına gelen vatandaşlar yanlarında getirdikleri poşet ve kızaklarla beraber yokuştan aşağıya kayarak keyifli vakit geçirdi. Kaydıkları esnada ufak kazalarda meydana geldi. Aynı zamanda festival alanında büyük horon halkaları kuruldu. Vatandaşlar daha sonrasında biriken karlardan Kardan Adam yaparak yarışmaya katıldı. Trafik nedeniyle aksamaların yaşanmaması için Ayder Yaylası’nda araçlar için önlem alındı. Ayder’in girişinde araçların yayladaki festival alanına kadar gitmesine jandarma ekipleri izin vermedi. Bu nedenle vatandaşlar otoparktan festival alanına kadar yürüyerek çıktı.



“Ayder gelinlik giymiş gibi duruyor”


Ayder Yaylasının her mevsimde farklı bir güzelliği olduğunu vurgulayan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, “Yazı, baharı, kışı bambaşka güzel. Ayder gelinlik giymiş gibi duruyor. Rize muhteşem bir coğrafyası var. Sisi ayrı güzel, yağmuru ayrı güzel ama kışı ayrı güzel. Çok güzel bir ortam. Bu şenliklerim yavaş yavaş spor organizasyonlarına dönüşmeye başladı. Bu sene şenlikteyiz. Belki de bir dahaki sene büyük bir spor organizasyonun olacağı bir yer olabilir. Kış spor turizmini canlandırmak istediğimiz bir şehir” ifadelerini kullandı.



“Kaymak için geldik”


Elazığ’dan Ayder Yaylasında karda kaymak için geldiğini ifade eden Nihal Yıldız, “Güzel bir şekilde kayıyorduk. Arkamızdan gelenler bizi düşürdüler ama heyecan çok güzel. Elazığ’dan geliyorum. Kaymak için geldik. Kar çok güzel. Atmosfer çok güzel. Dün yağan karı kaçırdık. Bugünkü heyecanı kaçıramadık. Hava güzel, manzara da güzel. Gayet keyifli geçiyor” şeklinde konuştu.



“Şenlik beklediğimden güzel oldu”


Şenlikte güzel vakit geçirdiklerini söyleyen Ramazan Leventoğlu, “Şenlik beklediğimden güzel oldu. Kayak pisti olabildiği kadar güzel. Buraya Çayeli’nden geliyorum. Akşama kadar kayacağız. Eğlenceli oluyor. Konserlerde var. Neredeyse buradaki herkes eğleniyor. Yürüyerek de geliyorlar. Az önce arkadaşıma arkadan çarptım. Başka bir gruba da bodoslama çarptım” dedi.



“Ortam muhteşem”


Ayder’e ilk defa geldiğini ve yaylanın ortamının çok güzel olduğunu belirten Yusuf Kasap ise, “10 numara geçiyor. Ortam muhteşem. Kar güzel. Karadeniz’in her yeri böyle. Biz jet gibiyiz. Biz bu kaymanın tam merkezinden geliyoruz. Ayder 10 numara. Ben ilk defa geldim ama muhteşem bir yer” ifadelerini kullandı.



16. Ayder Kardan Adam Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da hasta ve mahsur kalanlar belediyenin çabasıyla kurtarıldı Van’ın farklı noktalarında kar yağışı, fırtına ve tipi nedeniyle mahsur kalan vatandaşların yardımına belediye ekipleri koştu. Ekipler bir tarafta hasta ve ambulansları kurtarılırken, bir yandan da yollarda mahsur kalan vatandaşların imdadına yetişti. Kentte etkisini sürdüren kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle yoğun bir mesai harcanıyor. 7-24 esasına göre yollarda olan karla mücadele ekipleri, Yukarı Darıca Mahallesi Aşağı Darıca Mezrası’nda akşam saatlerinde rahatsızlanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası Habip Kara’nın (83) yakınları 112 sağlık ekiplerinden yardım istedi. Yolların kapalı olmasından dolayı 112 sağlık ekipleri Başkale Şantiye Şefliğinden yardım istedi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, Başkale ilçe merkezine yaklaşık 66 kilometre uzaklıktaki mahalleye ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren çalışma ile hastaya ambulansın ulaşmasını sağlayan ekipler mahalle ve mezra yolunu da ulaşıma açtı. Ayrıca ekipler, Tuşba ilçesi Yeşilköy Mahallesi, Özalp ilçesi Kırkçalı Mahallesi ile Gevaş ilçesi Aydınocak Mahallerinde yolda kalan ambulanslar da kurtarılarak, hastaya ulaşmaları sağlandı. "Onlarca araç kurtarıldı" Belediye karla mücadele ekipleri, Başkale ilçesi Ömerova Mahallesi, Edremit ilçesi Doğanlar ve Ayazpınar Mahalleleri, İpekyolu ilçesi Arıtoprak- Karakoç mahalleleri arası, Saray ilçesi Tamer Aydın Karakolu ve Karakaş Üs Bölgesi, Özalp ilçesi Gültepe Mahallesi, Gürpınar ilçesi Sevindik Mahallesi ile Bahçesaray ilçesi başta olmak üzere onlarca noktada yoğun tipi ve fırtına nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaş ve araçları kurtardı. Kurtarma çalışmaları 112 Acil Servis ve ilçe şantiye şefliklerine gelen ihbarlar doğrultusunda gerçekleştirildi. Ayrıca kent merkezi ve kırsalda etkili olan kar yağışı ve tipi sonrası 319 mahalle ve 306 mezra yolunun açılması için başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.